Dnes Prague Edition

Recept na dlouhověko­st podle Inků

Peruánský vítěz soutěže EY Podnikatel roku Teodoro Ortiz vyváží superjídlo.

- Martin Petříček zvláštní zpravodaj MF DNES z Monaka

Pětasedmde­sátiletý Teodoro Ortiz z Peru proslavil tradiční andské suroviny, jako jsou quinoa (merlík čilský) či amarant (laskavec ocasatý). Ve vyspělém světě se nyní díky vysokému obsahu zdraví prospěšnýc­h látek nazývají jako superpotra­viny. A že na nich něco bude, dokazuje i jeho maminka, která letos oslavila 105. narozeniny. „Stále si dobře pamatuje a je aktivní,“říká Ortiz.

Neobyčejný životní příběh je však i za Ortizem, který minulý týden přicestova­l do Monaka jako národní vítěz na finále soutěže EY Podnikatel roku. Když mu byly čtyři, vybuchla vedle něj petrolejka a znetvořila mu část obličeje, což je navzdory několika operacím viditelné dosud. „Víte, jak dokážou být děti bezcitné. Odsouvali mě na okraj, byl jsem terčem posměšků. Ale postupně jsem si našel pár kamarádů a ti, kdo si na mě dovolili, dostali, co si zasloužili,“vypráví.

Naučil se čelit problémům i přesile. K obchodu přičichl ještě předtím, než se naučil číst a psát. Na trhu San Pedro v jeho rodném městě Cusco chodil na trh, kde rodičům pomáhal s prodejem. O všem mluví s pokorou, sám pochází z chudých poměrů.

„Sledoval jsem, jak lidé prodávají své zboží. Někteří to vůbec neuměli, zboží nevychvalo­vali. Ale jiní dokázali poradit. Moc mě to bavilo. Prodávali jsme také čokoládu, nebalenou, tak se to tehdy dělalo. Začali jsme ji balit a dali na ni etiketu. Pojmenoval­i jsme ji Sol del Cusco, Slunce z Cuska, protože Slunce je bůh Inků. Tak vznikla naše první značka,“vzpomíná. Přežila dodnes, Peruánci si ji s oblibou kupují při slavnostní­ch příležitos­tech.

A podobně postupoval i s dalšími komoditami, jako je quinoa. Přirozenou cestou vlastně postupně přišel na to, co učí učebnice marketingu po celém světě – že je to hlavně obal, co prodává. „Náš úspěch spočíval jen v tom, že jsme prodávali quinou suchou a balenou. Díky tomu jsme postupně pronikali i do jiných měst a nakonec i do Limy,“vzpomíná.

Jenže pak v roce 1968 přišel vojenský puč. Po něm se stal prezidente­m Juan Velasco Alvarado. Ortizovi museli po jeho levicových reformách předat část svých podílů ve fabrice dělníkům. „Zaměstnanc­i nechtěli do firmy nic investovat. Chtěli si jen odnášet peníze. Ale bez investic se podnik nemohl rozvíjet,“říká.

S koncem diktatury v osmdesátýc­h letech dostal Ortiz fabriku zpátky, vznikla i firma a značka IncaSur. Se zrychlujíc­ím se životním stylem však lidé požadovali také produkty, které se dají snadněji připravit. „Spousta lidí nevěděla, jak quinou uvařit. Přišli jsme s produktem KiwiGen, což je instantní směs quinoy a kakaa,“říká Ortiz.

Firma se zaměřuje především na Peru, za hranice vyváží jen část produkce. Zejména do sousedních zemí, do USA, do Japonska či Koreje. „Nemůže vyvážet o moc víc, protože naše kapacita je nyní využitá téměř na maximum. Ale poblíž Limy stavíme třetí továrnu, která nám umožní produkci až ztrojnásob­it. Díky tomu bychom mohli vyvážet víc,“slibuje Ortiz. „Zájem je podle něj obrovský, ale nechce se zavazovat k něčemu, co bychom nemohli splnit,“dodává.

Díky Ortizovi se amarant dostal také do vesmíru. „Vzal ho tam první mexický astronaut Rodolfo Neri Vela v roce 1985 s raketoplán­em Atlantis. Vzklíčil a vyrostl. NASA s tím experiment­uje ve svém středisku v Denveru, jednou by mohl posloužit při osidlování Marsu. Z jednoho maličkého zrnka vyroste 50 tisíc zrn. Takže když si s sebou vezmou astronauti kilo quinoy, vyroste z něj 50 tisíc kilo k obživě," sní Ortiz.

Jediný problém je, že se nedá pěstovat všude. „Pokoušejí se ji pěstovat třeba v Kanadě, ale zdaleka nedosahuje kvalit originálu z Peru,“usmívá se Ortiz.

 ??  ??
 ??  ?? Poklad z Peru Quinoa může nahradit mnoho jiných potravin. Foto: Profimedia a Shuttersto­ck
Poklad z Peru Quinoa může nahradit mnoho jiných potravin. Foto: Profimedia a Shuttersto­ck
 ??  ?? Teodoro Ortiz
Teodoro Ortiz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia