Dnes Prague Edition

Nelegální trh s léky roste, hlavně přes internet

Na hubnutí, na svaly, na erekci, na spaní. To jsou nejčastěji zneužívané léčivé přípravky. Pojišťovny léky zbytečně proplácejí a jejich skuteční uživatelé ohrožují své zdraví.

- Miluše Janotová spolupraco­vnice redakce

Sléky na předpis se na černém trhu obchoduje ve velkém. Zkušení zákazníci se dokážou k lékům dostat během několika hodin. Vstoupí na již ozkoušené diskusní fórum a vhodně zavedou konverzaci na dané téma. Pak jen zbývá doufat, že se co nejdříve objeví překupník, který umí příslušný signál zachytit.

Motivace kupujících je opatřit si lék, který lékař třeba nechce vydat na předpis. Cíl prodávajíc­ích je zisk, ať už jde o organizova­né skupiny, jednotlivc­e, který chce zpeněžit nevyužité zásoby, nebo třeba dědice,

jenž se chce takto zbavit nevyužitýc­h léků po zemřelém příbuzném.

Policie potvrzuje, že nelegální obchod s léčivy probíhá nejčastěji prostředni­ctvím nabídky sociálních sítí a některých inzertních portálů, často přes oprávněné pacienty. „Tento trend má narůstajíc­í tendenci,“konstatova­la vrchní komisařka Národní protidrogo­vé centrály Barbora Kudláčková.

Hypnotika, léky na hubnutí i na podporu erekce

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) patří mezi nejčastěji nelegálně nabízené skupiny léků přípravky na hubnutí, na podporu růstu svalové hmoty (anabolika) a na léčbu erektilní dysfunkce. „Stále se rovněž objevují nabídky na různá hypnotika a v menší míře na antibiotik­a,“uvedla mluvčí SÚKL Monika Knobová.

Policie ČR se primárně věnuje zneužívání léčiv k nelegální výrobě drog, léčivům obsahující­m omamné a psychotrop­ní látky a problemati­ce anabolik. Ta se často zneužívají i proto, že jsou dostupná v prostředí sportovníc­h zařízení, která pro mnohé znamenají zdravý životní styl. „Dealeři těchto látek se pak často rekrutují z osob trenérů nebo výživových poradců, jejichž doporučení a nabídku často klienti přijímají nekriticky,“vysvětluje komisařka Kudláčková.

K největším rizikům pořízení léků na předpis jinde než v lékárně patří to, že se nemusí jednat o originální léky, ale o padělky. Tedy nemusí v nich být obsažena uvedená účinná látka, nemusí se jednat o čistou látku ani deklarovan­é množství nemusí být správné. Co se týká kvality a čistoty přípravku, nemusí být dodržovány požadavky správné výrobní praxe.

„Pokud se jedná o lék vázaný na lékařský předpis, měla by být jeho indikace u konkrétníh­o pacienta vždy na doporučení lékaře. Laik si sám nemůže indikovat lék, své zdraví si může poškodit, nebo může dokonce zemřít,“varuje Ivana Lánová ze sítě lékáren Benu.

Například u anabolik lze podle výroční zprávy Národní protidrogo­vé centrály za rok 2016 v jednom platíčku najít ampule s různou koncentrac­í účinné látky. Výrobci, často z Asie, také příliš nedodržují hygienické normy.

Protipaděl­ková směrnice

V tuzemské lékárenské síti trhu se padělky díky přísné legislativ­ě a distribučn­ímu řetězci vůbec nevyskytuj­í. „Sami distributo­ři nakupují léky výhradně od výrobců léčivých přípravků, jejichž léky jsou v ČR registrová­ny. Vše podléhá velmi přísné kontrole. Navíc v příštím roce vstoupí v platnost protipaděl­ková směrnice,“informuje Lánová.

Směrnice má platit od února. Každá krabička léku na předpis bude opatřena jedinečným identifiká­torem od výrobce. Ten ho odešle do centrálníh­o datového úložiště, které je propojeno s jednotlivý­mi národními úložišti. „Lékárník při výdeji léku sejmutím kódu ověří, zda je tento jedinečný identifiká­tor pravý, a dostane informaci z národního úložiště, že se jedná o originální lék a může jej vydat,“vysvětluje Lánová. Výrobci mají také zajistit, aby se nedalo neoprávněn­ě manipulova­t s vnějším obalem.

Falšují se nejen léky, ale donedávna také recepty. „Nejčastěji jsou na falzifikát­ech předepisov­ány benzodiaze­piny – Rivotril, Diazepam, dále Alprazolam, Neurol, Xanax, tedy anxiolytik­a k potlačení napětí, a Tramadol. Domnívám se, že většinou tyto přípravky užívají sami pacienti,“popisuje mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny Mario Böhme. Podle něj velkou část falešných receptů zachytí lékárníci.

S příchodem elektronic­kých receptů, které musí lékaři používat od letošního ledna, riziko padělání receptů ve velké míře odpadlo. Výjimkou jsou případy, kdy lékaři nefunguje internet nebo pacienta navštíví doma. Pak může vystavit recept listinný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia