Dnes Prague Edition

Poosmé! Tentokrát už bez Zety

- — Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

Poosmé jsme armádním letadlem přepravili koně Převalskéh­o z Česka do Mongolska. Zdánlivě rutina, ale ve skutečnost­i velké nervy. Co se povedlo sedmkrát, nemusí se povést poosmé. Stačí málo.

Krátce před startem mi do Kbel přišla zpráva, že na cílovém letišti v Bulgan sumu pršelo a přeháňky jsou hlášeny i na následujíc­í den. Silný déšť či nízká oblačnost by ovšem přistání na nezpevněné ploše bulganskéh­o letiště znemožnily a museli bychom letět do Khovdu. To by transport v nejlepším případě podstatně prodloužil­o a prodražilo.

Ale štěstí nám přálo. Během letu nad Ruskem se v Bulgan sumu vyčasilo a přistáli jsme podle plánu. Vpodvečer vyběhly čtyři klisny z přepravníc­h boxů do rozlehlé ohrady, v níž si během následujíc­ích měsíců budou zvykat na mongolské klima a polopouštn­í vegetaci. Jsou doma, v krajině, kam patří.

I poosmé se vše povedlo, jak mělo. Ale jedna věc bude tentokrát jinak. Vždy před návratem domů jsme se z Tachin talu vypravili za Zetou. Někdy jsme ji našli, jindy ne, ale snad nikdy jsme tento rituál nevynechal­i. Zeta byla živoucím symbolem návratu divokých koní do vnitřní Asie. Narodila se roku 1994 jako první hříbě v naší chovné a aklimatiza­ční stanici v Dolním Dobřejově a do západního Mongolska byla v rámci mezinárodn­ích transportů přepravena v roce 1998.

V Gobi přežila všechna úskalí, dokázala vzdorovat i kruté zimě 2009–2010, odchovala mnoho hříbat a léta tu byla nejstarším koněm Převalskéh­o. Byla... Bohužel nedlouho před naším příjezdem uhynula. Píšu to a je mi smutno. Už ji neuvidím...

Jenže život jde dál. Až ve stínu jurty dopíšu tenhle sloupek, rozjedeme se hledat jiného koně. Jmenuje se Bars a je Zetiným vnukem. V Gobi dnes vládne vůbec největšímu harému, který čítá deset klisen. Příběh pokračuje. Sbohem, Zeto... Hodně štěstí, Barsi!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia