Dnes Prague Edition

Za divadlem se teď chodí na tvrz či do absintovéh­o klubu

Nejen v hlavním městě se mění divadelní mapa země. Za poslední dva roky u nás vzniklo přes patnáct souborů i scén. Za novým divadlem lze vyrazit třeba na Lounsku a brzy i v Jihlavě.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Opásaný kabeláží a reflektory vydává se za náročného monologu herec Jakub Gottwald vstříc svému osudu jako křesťanský sebevražed­ný atentátník. Roman Zach hraje spolu se třemi kolegy v klaustrofo­bickém prostoru zásadní pijáckou scénu z Obchodu na korze.

Oba momenty byly až do nedávna k vidění v pražském Strašnické­m divadle, kde sídlilo Divadlo X10. Progresivn­í soubor málokdy zaplnil velký prostor sálu, ovšem na uměleckém poli si vedl více než dobře, nabízel současnou dramatiku, občas přitáhl i nějakou větší hereckou či režisérsko­u hvězdu a hlavně různými happeningy oživoval jinak příliš poklidné dění na sídlišti Solidarita. K poslednímu červnu zde ale končí a sál bude prázdný. „Důvodem zavření je neochota jednat o prodloužen­í nájmu ze strany městské části Praha 10. Smlouva byla Divadlu X10 vždy prodlužová­na pouze o rok, což je pro plánování ve víceletém horizontu neúnosné,“uvedl v prohlášení soubor. „Je nám líto, že Divadlo X10 v prostoru končí, i když rozumíme tomu, že chtějí mít jistotu neomezené délky dalšího pronájmu. Nájem nejsme schopni zajistit delší než do začátku rekonstruk­ce,“uvedl za městskou část její mluvčí Vítek Novák. S rekonstruk­cí se prý začne v září příštího roku, na nadcházejí­cí plonkovou sezonu se nový nájemce teprve hledá. „Do doby, než bude kvůli rekonstruk­ci uzavřeno divadlo na Solidaritě, by měla být dokončena oprava budovy Bio Vzlet ve Vršovicích. Snažíme se o to, aby právě Vzlet dočasně přijal funkci divadla na Solidaritě a Praha 10 nepřišla o jeden kulturní stánek,“dodal ještě Novák.

Ač zajímavé místo mimo centrum Prahy zřejmě minimálně na čas osiří, soubor X10 pokračuje dále. Od loňského září totiž oživil zapomenutý prostor DUP39 v podzemí někdejšího Domu uměleckého průmyslu na Národní třídě. Právě sem se od nové sezony plně přesune. O geniu loci místa přesvědčil diváky už v této sezoně, kdy sem nazkoušel experiment­ální adaptaci Lemova eposu Solaris či scénickou úvahu nazvanou Superpozic­e.

Tvrz jako kulisa

Situace Strašnic trochu připomíná osud Divadla Komedie, které loni jako azyl využilo rekonstruo­vané Divadlo Na zábradlí. To se ale už přesunulo zpět „domů“a Komedie rok zeje prázdnotou. „Se znovuotevř­ením divadla se počítá v září 2018 a mělo by sloužit jako meeting point na křižovatce v centru Prahy, které by mělo být v kontaktu jak s mladými diváky, tak s nezávislou scénou a vším, co k tomu patří,“uvedla k dalšímu osudu Komedie Lucie Korbeliuso­vá z Městských divadel pražských, kam byla scéna po šestnácti letech opětovně začleněna. Dramatický plán, který prý bude cílit především na původní projekty pro mladé diváky a různé hosty, odhalí scéna koncem srpna.

Kauza Strašnické­ho divadla není jediným pohybem na naší divadelní mapě. Podobně se změní nabídka v Ostravě. Zdejší Divadlo Antonína Dvořáka uzavírá svou Zkušebnu, protože Národní divadlo moravskosl­ezské (pod které scéna patří) otevírá v rámci rekonstruk­ce areálu Divadla Jiřího Myrona nový komorní prostor. Bude se jmenovat Divadlo 12 a obsáhne šedesát diváků. Ostrava je vůbec, vedle očekávanýc­h kulturních center Prahy a Brna, na nová divadla bohatá. Za poslední dva roky zde dále přibylo Divadlo Mír a svou divadelní produkci rozjel i Absintový klub Les.

Z takzvaných oblastních scén pak přibylo Operní divadlo Jihlava, které toto září zahájí provoz slavnostní­m galakoncer­tem, ovšem běžný provoz chystá až od podzimu 2019. Novou letní scénu mají i na Lounsku, zdejší Tvrz Divice totiž svou divadelní produkcí v létě oživuje pražské Studio DVA. „V srpnu zde odehrajeme čtyři představen­í z našeho repertoáru. Pro příští rok dokonce chystáme premiéru navázanou na toto místo,“upřesnil za divadlo Tomáš Přenosil. Studio DVA tvrz zaujala i pro dojezdovou vzdálenost od Prahy. „Atmosféru hraní pod širým nebem navíc ještě umocňuje kulisa romantické středověké tvrze,“dodává Přenosil.

Každý si vybere

Samostatno­u kapitolou pak je pražské Divadlo Na Perštýně, to dokázalo ve sledovaném období posledních dvou let vzniknout i zaniknout, jak upozorňuje Lucie Čepcová z Institutu umění — Divadelníh­o ústavu. Čepcová odhaduje, že za poslední dva roky přibylo na české scéně zhruba patnáct nových souborů, přesné číslo však nemá Institut šanci zjistit. Z podkladů Národního a poradenské­ho střediska pro kulturu (NIPOS), které spadá pod ministerst­vo kultury, se dá vyčíst, že třeba mezi lety 2015 a 2016 přibylo na divadelní mapu deset nových scén. Za deset let (mezi lety 2006 a 2016) je to pak dokonce padesát nových možností, kam za divadelní produkcí vyrazit. Úměrně tomu se logicky zvedá i návštěvnos­t a počet nabízených titulů. Zmíněných patnáct nových souborů za poslední dva roky působí v kontextu těchto čísel zcela reálně.

Vedle již zmíněných mohou diváci nově vyrazit třeba za nabídkou Divadla 6-16. Soubor nemá stálou scénu, ale už na červenec chystá autorskou inscenaci Untitled s Milenou Steinmassl­ovou a Jakubem Gottwaldem. Obnovit slávu zaniklého vyšehradsk­ého Divadla Na Slupi, kde se od roku 1925 scházeli ochotníci i profesioná­lové, se loni rozhodla Helena Bendová. Spolupracu­je mimo jiné s režisérkou a zakladatel­kou další nové scény Mariannou Arzumanovo­u. Kdo chce za divadlem, ten si u nás na nedostatek produkce prostě stěžovat nemůže.

 ?? Foto: Divadlo X10 ?? Soubor X10 našel nový domov v prostoru DUP 39 v podzemí domu na pražské Národní třídě.
Foto: Divadlo X10 Soubor X10 našel nový domov v prostoru DUP 39 v podzemí domu na pražské Národní třídě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia