Dnes Prague Edition

Krutý a ještě krutější. Nájemný vrah Sicario

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Vsurové drogové válce neplatí žádná pravidla, zjistili už před třemi roky hrdinové snímku Sicario: Nájemný vrah. V pokračován­í s názvem Sicario 2: Soldado se oba vracejí do ještě ostřejší situace: kartely totiž začaly převádět teroristy přes mexicko-americké hranice.

Předání štafety

Takže agent FBI v podání Joshe Brolina vyzve svého záhadného poradce s ještě záhadnější minulostí, jehož hraje Benicio Del Toro, aby vzájemnou válku mezi gangy ještě rozdmýchal; jakkoli. Jenomže únos dcery jednoho z mafiánskýc­h bossů asi nebyl nejlepší nápad: osud dívky totiž vyostří i konflikt mezi oběma muži, kteří až doposud sledovali společný cíl.

První příběh ze série Sicario (což je španělský výraz pro zabijáka na zakázku) měl ještě ženskou hrdinku, kterou ztvárnila Emily Bluntová, a natočil jej Denis Villeneuve. Ani jeden z nich se „dvojky“neúčasní. Režisér měl sice zájem, jenže od té doby šel z projektu do projektu, točil dvě ceněné sci-fi Příchozí a Blade Runner 2049, takže na projekt s podtitulem Soldado neboli voják neměl prostě čas. Vystřídal jej italský tvůrce Stefano Sollima, proslavený velice drsným mafiánským seriálem Gomora a žánrově příbuzným filmem Suburra.

Že by se rýsovalo pokračován­í ve stylu krutý a ještě krutější? Přinejmenš­ím scenárista obou příběhů Taylor Sheridan prohlašuje, že druhý díl se do temnoty ponořil pokud možno ještě hlouběji a že ve srovnání s ním prý první Sicario působí „jako komedie“. První upoutávky navíc potvrzují, že Sheridan rozhodně nežertoval.

Pokračován­í válečné drogové kroniky oznámili producenti sotva měsíc po vzniku úvodního díla a už nyní se zdá pravděpodo­bné, že vznikne třetí, závěrečný díl. Zatím se o něm mluví bez podrobnost­í, nicméně s nadějí ve dva návraty.

Zpátky k Bluntové?

Podle producentů by se na režijní post rád vrátil Villeneuve, byť s opatrným dovětkem „pokud se to podaří“– filmař totiž chystá výpravnou sci-fi Duna. A znovu by se měla objevit i postava Bluntové, protože by to prý ve finále dávalo smysl.

Sicario 2 přitom představuj­e spíše černého koně letní sezony než masový hit, ostatně už první díl, který stál 30 milionů dolarů a celosvětov­ě utržil 85 milionů dolarů, těžil hlavně z fanouškovs­kého kultu a ze tří oscarových nominací.

„Dvojka“je zatím nominovaná jen na Zlatý trailer za nejlepší upoutávku v žánru thrillerů. A zda téma narkomafie ještě u publika zabírá, ukáže nyní předskokan Escobar.

 ?? Foto: Vertical Ent. ?? Proti mafii I ve druhém díle Sicaria se sejdou hrdinové v podání Joshe Brolina a Benicia Del Tora, aby se postavili drogovým mafiím.
Foto: Vertical Ent. Proti mafii I ve druhém díle Sicaria se sejdou hrdinové v podání Joshe Brolina a Benicia Del Tora, aby se postavili drogovým mafiím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia