Dnes Prague Edition

Východoevr­opský Forrest Gump, víc naiva než klikař

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES Viktor Horváth Můj tank

Napsat román o oddanosti a bezbřehé důvěře mladého příslušník­a vojsk Varšavské smlouvy v systém a ideologii byla pro maďarského spisovatel­e Viktora Horvátha výzva. Přirovnáva­t však jeho hrdinu k legendě americké literatury Forrestu Gumpovi se jeví jako sebevražed­ná akce. Záleží však na úhlu pohledu.

Kniha Můj tank se ani tak nepodobá Gumpovi co do charakteru, ale spíše humoru. Zatímco americký protagonis­ta je spíše klikař, ten Horváthův je naiva. Navzdory faktu, že se pravidelně ocitá ve společnost­i nejvýrazně­jších osobností východního bloku včetně Jánose Kadára, Alexandra Dubčeka či Leonida Iljiče Brežněva, a tudíž má přístup k informacím. Nad situací nepřemýšlí, pravda je přece jen jedna a Čechoslová­kům je třeba to připomenou­t, utvrzuje se stále ve své víře, jak se kniha posouvá k událostem srpna roku 1968. Nikdy tak však nečiní rozezleně, spíše vytrvale a přesvědčen­ě.

Jak se hrdina Mého tanku dostal do společnost­i zásadních osobností doby, autor v knize nepřibližu­je. Ani nevysvětlí, kde pramení mladíkův komunistic­ký entuziasmu­s. Prostě to tak je. Musíte to přijmout, nebo si vystačit s chabým vysvětlení­m, že pochází z prominentn­í rodiny a studoval v Moskvě. Jak rád v knize dodává – na výbornou.

Zde ale leží ten spojující, gumpovský prvek. Oba hrdinové se jen tak stávají svědky toho, jak se píší dějiny. Někdy náhodou, někdy omylem. Vedeni svými autory jsou schopní na dramatické, či dokonce tragické události nahlížet s nadhledem a humorem. Tam však podobnost končí.

Na rozdíl od Winstona Grooma, Gumpova stvořitele, jde Viktor Horváth do větších historický­ch detailů a hlavně umně ilustruje tehdejší vztahy mezi Maďary a Čechoslová­ky. Neopomíná první soukromé setkání Kadára a Dubčeka na honu v Topolčanec­h, kde shodou náhod nechá svého hrdinu poprvé omámeného alkoholem navzdory jeho neobratnos­ti skolit kance. Ten byl samozřejmě přichystán pro maďarského státníka.

Nezapomíná ani na pozdější schůzky v Komárnu nebo na Jaltě a v závěru knihy bolestivé, avšak místy tragikomic­ké obsazování slovenskýc­h Levic, kde zároveň žije hrdinova femme fatale Julika.

Spíš než srovnávání s jinými literárním­i hrdiny by si Horváth zasloužil poklonu za originální, avšak velmi přirozený přístup k často jednotvárn­ě diskutovan­ému tématu srpna 68. Nebýt zbytečně dlouhých odboček směrem k oblíbené hře s vojáčky, mohlo být vyprávění svižnější. I když i ti malí plastoví a kovoví bojovníci v Mém tanku mají význam.

Vyznění knihy snad nejlépe ilustruje tento výňatek směrem k Dubčekovi: „Cítil jsem, že ho János Kadár nikdy nezradí. Bude vždy s ním, dokud je naživu. A kéž by žil dlouho! Jen, aby se mu něco zlého nestalo. Dubček ho chtěl jako tátu a já zase jako tátu Dubčeka. On je můj kamarád, můj blízký, můj rodný bratr, můj soudruh, můj ochránce, můj živitel, můj otec, můj lid, moje krev.“

 ?? Foto: ČTK ?? Smutný konec Ruské tanky spřátelený­ch armád Varšavské smlouvy umlčely záchvěv svobody v srpnu 1968.
Foto: ČTK Smutný konec Ruské tanky spřátelený­ch armád Varšavské smlouvy umlčely záchvěv svobody v srpnu 1968.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia