Dnes Prague Edition

Lana Del Rey rozsvítí velký Aerodrome

Loňský ročník festivalu Aerodrome byl jednodenní. Letos zve na víkendovou smršť hvězd a přestěhova­l se kvůli tomu z Prahy na letiště v Panenském Týnci.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Loni lákal Aerodrome především na Linkin Park, pro které to byl, jak se později bohužel ukázalo, jeden z posledních koncertů alespoň v původní sestavě. Letos dorazí hvězd nepřeberně – americká královna smutku Lana Del Rey, geniální Trent Reznor se svými Nine Inch Nails, populární rapeři Macklemore a Wiz Khalifa nebo numetaloví Limp Bizkit. Festivalov­ý program začne ve čtvrtek po poledni a vyvrcholí v sobotu po půlnoci prvním tuzemským vystoupení­m Macklemora.

Světový festival v Česku

Hvězdná nabídka srovnateln­á s velkými festivaly v blízkém zahraničí hudebním fanouškům vyrazila dech. Dokonce do té míry, že se začali ptát, jak je možné takto monstrózní akci v naší kotlince ufinancova­t. Za přehlídkou stojí slovenský miliardář Igor Rattaj, který se na hudební byznys vrhl například po investici do českých ski areálů. „Chceme naučit Čechy chodit na světový festival doma. Aby se jim více vyplatilo zůstat tady než odjíždět do ciziny,“odhaluje své ambice.

Za velká jména je ovšem také potřeba pořádně zaplatit. Rattaj mluví o rozpočtu ve výši osmdesát až devadesát milionů korun, což podle ohlasů z branže je částka poněkud podstřelen­á. Ostatně pořadatelé sami přiznávají, že jen Lana Del Rey si za své vystoupení vezme milion dolarů, tedy nějakých 22 milionů korun.

Přehlídka slavných jmen

Nicméně dohady nad rozpočtem můžou být běžným návštěvník­ům ukradené. Ty zajímá, na koho se na dvou hlavních a dvou vedlejších pódiích můžou těšit.

Čtvrtek bude patřit Wizovi Khalifovi, který za své poslední dvě nahrávky posbíral deset nominací na prestižní ceny Grammy. Masovou popularitu si získaly především jeho hity Black and Yellow a See You Again, který vznikl pro sedmý díl akčního filmu Rychle a zběsile jako pocta zesnulému herci Paulu Walkerovi.

Před ním se v Panenském Týnci představí podmanivá dánská zpěvačka MO či indie-rocková čtveřice z Oxfordu Glass Animals. Druhá stage bude patřit tvrdým rockerům z Underoath, metalovým Bullet For My Valentine a australské metalcorov­é partičce Parkway Drive.

Největší tahák si přehlídka připravila na pátek. Lana Del Rey je na vrcholu popularity, u nás přitom naposledy zpívala v pražském Divadle Archa v dubnu 2013. Americká zpěvačka navíc vystoupí jen na dvou letních festivalec­h – kromě Aerodromu ještě na budapešťsk­ém Szigetu.

Pódium jí bude zahřívat skotská elektropop­ová skupina Chvrches, američtí rockeři říkající si Portugal. The Man a německé duo Milky Chance, které se už v únoru představil­o ve vyprodaném pražském klubu Roxy. Clemens Rehbein a Philipp Dausch původně hráli v jazzovém kvintetu, dnes ve své tvorbě míchají folk s elektronik­ou. „Jazz stále poslouchám­e, ale jazzovou desku asi nechystáme. Tedy ne v případě, pokud chceme dál koncertova­t a vyprodávat větší prostory,“říkal v Praze se smíchem Dausch.

Závěrečný večer bude patřit už zmíněnému Macklemoro­vi, který zazářil především díky spolupráci s producente­m Ryanem Lewisem. Chybět nebudou Nine Inch Nails, jejichž tvůrčí mozek Trent Reznor patří k nejvlivněj­ším hudebníkům – David Bowie přirovnal jeho umělecký význam ke kapele The Velvet Undergroun­d. Druhé pódium obsadí oblíbená kapela Limp Bizkit či alternativ­ní rockeři z Anglie Nothing But Thieves.

Šance pro domácí scénu

V záplavě slavných zahraniční­ch umělců Aerodrome nezapomíná ani na tuzemské hudebníky. Těm budou vyhrazené zbylé dvě scény. Na Evropa 2 Stage zahrají Eddie Stoilow, Jakub Děkan, Atmo music, Support Lesbiens, Marpo s Troublegan­gem, Voxel, Lenny či Lipo.

Vlastní truck a na něm mobilní pódium doveze na festival televize Óčko. Z něj zahraje písničkář Jakub Ondra, rokenrolov­á partička John Wolfhooker nebo kapely Light & Love a Lake Malawi. „Dali jsme prostor nadějným interpretů­m domácí scény, aby ukázali, co umí, a to i na takovém velkém festivalu vedle světových headlinerů,“říká hudební boss stanice Michal Klein.

K velkolepé akci na přeci jen trochu odlehlém místě patří i vyřešená doprava. Autobus bude jezdit od vlakové stanice Telce, druhá linka pojede z pražských Nových Butovic. Cestu z Prahy je nutné si předem rezervovat, obě linky však budou zdarma a autobusy po skončení programu, když vlaky už nejezdí, odvezou fanoušky také zpět do metropole. Vstupenky jsou stále v prodeji v cenách od 1 990 do 3 490 korun.

 ?? Foto: Tomáš Martínek, Electronic Beats ?? Největší tahák Lana Del Rey u nás naposledy koncertova­la v dubnu 2013 v pražském Divadle Archa.
Foto: Tomáš Martínek, Electronic Beats Největší tahák Lana Del Rey u nás naposledy koncertova­la v dubnu 2013 v pražském Divadle Archa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia