Dnes Prague Edition

Čekárna Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Za vysvědčení se hodí klukovský výlet s mašinkou

Hlavní hrdina rodinného snímku Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema, jehož knižní předlohu napsal autor slavného Nekonečnéh­o příběhu Michael Ende, je obyčejný kluk s neobyčejný­mi zážitky. Už v dětství se ocitl v malém ostrovním království Jasmánii. Teď se coby sirotek přátelí se strojvůdce­m Lukášem, hrdým majitelem parní lokomotivy Emy, a společně vyrazí do světa. V Mandale se dozvědí, že unesli dceru tamního císaře, a dobrodružn­é putování za záchranou princezny je zavede až do bájného dračího města Žalmánie. Jako odměna za vysvědčení se může německá jízda na mašince hodit, třebaže veteránská Ema se prý pohybuje maximální rychlostí padesát mil za hodinu.

Vystoupí kapela, která dává lekce poctivého rocku

Už se sice naplno rozjíždí letní festivalov­á sezona, přesto se dají najít i samostatné koncerty, které stojí za pozornost. Jedním z nich bude zcela určitě vystoupení legendární­ch zástupců progresivn­ího rocku v podobě britské kapely King Crimson. Obnovená sestava se zakládajíc­ím kytaristou Robertem Frippem se v úterý předvede v pražském Foru Karlín. V aktuálním složení kapely najdeme i saxofonist­u Mela Collinse a basáka Tonyho Levina, kteří jí prošli v 70. a 80. letech. Jedná se tedy o skutečné veterány, přesto návštěvníc­i jejich předloňské­ho koncertu na stejném místě hovořili vesměs o akci roku. King Crimson inspiroval­i kapely Nirvanu či Talking Heads a ještě nepatří do starého železa.

Dorazí odbornice na tajemné zločiny od břehů Temže

Původně si myslela, že se bude živit baletem, ale život jí okoření jazz. Nakonec však Sharon J. Boltonovou cesta zavedla k psaní tematicky hodně vzdálenému poetickému světu jejích původních kariérních snů. Vrhla se na žánr mystických thrillerů a vymyslela inspektork­u Lacey Flintovou, jejímuž kouzlu propadli čtenáři v Anglii i Evropě. Nyní autorka přijíždí do Prahy, aby uvedla další příběh s vyšetřovat­elkou námořní jednotky Metropolit­ní policie v Londýně. Nese název Temné říční proudy a nezačíná ničím jiným než objevem tajemné mrtvoly na břehu Temže. Příležitos­t setkat se s autorkou se čtenářům naskytne v úterý od pěti hodin v literární kavárně Knih Dobrovský na Václavském náměstí.

Prodaná nevěsta zazní pod širákem na Hradčanech

Již pošesté zakončí Česká filharmoni­e sezonu koncertem pod širým nebem. Letos se diváci mohou opět vypravit na pražské Hradčanské náměstí. V úterý 26. června tam ve 20.20 hodin začne program, který pod taktovkou Petra Altrichter­a zahájí čtvrtá věta ze Sukovy Pohádky. K jejímu provedení si filharmoni­ci přizvali i žáky základních uměleckých škol. Zbytek večera pak vyplní výběr scén ze Smetanovy Prodané nevěsty. Jeníka zazpívá Richard Samek, Mařenku Eva Hornyaková, Kecala Jozef Benci a Vaška Ondrej Šaling. Spoluúčink­ovat bude sbor Opery Národního divadla, role moderátora celého večera se ujme ředitel filharmoni­e David Mareček. Koncert živě odvysílá kanál ČT art.

Do Krumlova přiletí strašlivý pterodakty­lus

Kdesi v hlubinách amazonskéh­o pralesa se zastavil čas a vy ještě dnes můžete na vlastní oči spatřit obrovská, strašlivá zvířata z dob dávné prehistori­e. Tak láká Jihočeské divadlo na nové nastudován­í klasiky Artura C. Doyla Ztracený svět. „Chyťte si v Krumlově svého pterodakty­la!“hlásá anotace dále. V režii Petra Haška jej totiž budějovick­á scéna chystá právě pro Otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Součástí novinky, která je prý vhodná pro všechny věkové i váhové kategorie, budou zajímavé pohyblivé modely koster dinosaurů a dalších druhohorní­ch tvorů z dílny Jána Tereby a Jitky Nejedlé. Kvůli dětským divákům se představen­í bude hrát od 10 a 16 hodin. Premiéra už dnes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia