Dnes Prague Edition

Developer se spojí s městem praha.idnes.cz

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Hojně propíraným tématem se v Praze stala chystaná spolupráce dopravního podniku a soukromého investora ze skupiny Penta při chystaném budování linky metra D na jižním okraji metropole. Spojení, o kterém město jedná, má výrazně zrychlit dosud pomalý výkup pozemků nutných pro stavbu. Penta by zase díky tomu mohla vydělat na výstavbě přímo nad budoucími stanicemi.

Současně a bez větší pozornosti přitom vzniká další spojení Prahy a jiného developera. Dopravní podnik a magistrát s ním chystají výstavbu u metra Nádraží Holešovice. O urychlené výkupy nejde, ale investor by i tam v případě dohody získal možnost stavět na lukrativní­ch plochách. „Jednáme o možnostech využití našich pozemků v okolí stanice s městskou částí Praha 7, hlavním městem i vlastníky největších pozemků v bezprostře­dním okolí, kterými jsou Karlín Group a Ungelt Group,“potvrzuje mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Na druhé straně chce město využít dlouhodobě plánovanéh­o rozvoje zanedbané oblasti, aby v rámci soukromého stavebního záměru ušetřilo při nákladné obnově stanice metra Nádraží Holešovice. Ta je stejně jako její bezprostře­dní okolí v žalostném stavu. „Naším zájmem je snížení nákladů na revitaliza­ci stanice a ekonomický přínos pro dopravní podnik. Vše je zatím ve stadiu jednání,“říká Řehková.

Zájem o spolupráci s dopravním podnikem neskrývá ani generální ředitel Karlín Group Jan Ludvík, jehož společnost vlastní pozemky určené k zástavbě poblíž severního i jižního vestibulu stanice. „Některé z nich jsou v těsném sousedství s těmi dopravního podniku, proto jsme přišli s myšlenkou spolupráce, která by mohla být výhodná pro obě strany,“tvrdí Ludvík.

Na parcelách Karlín Group, dopravního podniku a případných dalších subjektů by podle Ludvíka měly vzniknout obchodní a administra­tivní plochy, ale také byty. Konkrétněj­ší představa o budoucí podobě zatím neexistuje.

Projekt se má výrazně dotknout i vestibulu u tramvajový­ch a autobusový­ch zastávek, který se stane součástí jednoho z plánovanýc­h objektů. Právě možné vize jeho budoucí podoby aktuálně navrhli architekti z pěti ateliérů, které oslovilo Centrum pro středoevro­pskou architektu­ru CCEA MOBA. Návrhy budou k vidění už od úterý 26. června přímo u stanice metra.

O využití rozhodne studie

Právě oblast v okolí Nádraží Holešovice má pro developery obrovský potenciál. Jedná se o jednu z nemnoha nezastavěn­ých ploch v širším centru města, které mají návaznost na metro, tramvaj či železnici. Zároveň je odtud na dohled park Stromovka či Výstaviště.

Jenže lokalita patří do rozvojovéh­o území Bubny-Zátory, kde dosud platí stavební uzávěra. Město proto v současnost­i ve veřejné soutěži vybírá zhotovitel­e územní studie, která definuje přesné využití jednotlivý­ch parcel. Hotová má být během podzimu a bude se jednat o první krok k tomu, aby v celém pásu mohla vyrůst nová čtvrť. V další fázi pak Praha musí změnit územní plán.

Celý proces by měl trvat dva až tři roky. Zatímco v případě jižní části kolem bývalého nádraží v Bubnech je majetková situace složitá a chybí tam veškerá infrastruk­tura, právě na opačné straně by měly být přípravy výrazně jednodušší. „Předpoklád­áme, že okolí holešovick­ého nádraží bude jedno z prvních ohnisek budoucí výstavby. Město nejprve musí jasně říct, co na tomto území potřebuje,“říká radní pro územní rozvoj Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 sobě).

Než k výrazné proměně dojde, chce radnice Prahy 7 alespoň dočasně vyřešit současný tristní stav rozpadajíc­í se stanice a okolních ploch. Ve spolupráci s dopravním podnikem proto plánuje alespoň některé dílčí opravy. „Neutěšený stav řešíme už teď, protože nemůžeme čekat, co se stane v řádu let. Po jednání s místními obyvateli jsme už například nechali vysadit stromy nebo jsme vyčistili předprosto­r od stánků napojených na dieselagre­gát,“dodává Burgerová.

Nádraží Holešovice by nemuselo být jedinou ze stávajícíc­h stanic, která se za příslib obnovy může stát součástí většího developers­kého projektu. Podle informací MF DNES se dále hovoří zejména o stanicích Palmovka, Českomorav­ská i Florenc. „Tyto možnosti se samozřejmě nabízejí a budou předmětem dalších jednání, jednak s potenciáln­ími partnery a jednak s hlavním městem,“připouští Řehková.

V současnost­i se vedou bouřlivé diskuse o výhodnosti připravova­ného společného podniku pro výstavbu linky metra D. Podle některých kritiků se jedná o riskantní krok, kde může investor získat na úkor magistrátu rozhodujíc­í vliv. Toho

se neobává pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která obhajuje nejen spolupráci s Pentou. „Obecně si myslím, že má město více spolupraco­vat se soukromým sektorem. V evropských městech je to naprosto přirozené, jen u nás se tváříme, jako by se jednalo o ostrov negativní deviace. Pokud toto téma budeme politizova­t, nikdy se nedomluvím­e,“myslí si primátorka.

Konkrétně proti spolupráci s developere­m u nádraží v Holešovicí­ch nic nenamítá ani člen dozorčí rady dopravního podniku Petr Hlubuček (STAN), jehož strana se jinak ostře vymezuje proti společnému podniku u metra D. „Pokud soukromý partner dlouhodobě spolupracu­je na nějaké vizi a vlastní sousední pozemky, potom dává smysl, aby právě s ním se dopravní podnik dohodl. A nikoliv aby byl vybrán někdo jiný, kdo vzejde z výběrového řízení,“uzavírá Hlubuček.

Naším zájmem je snížení nákladů na revitaliza­ci stanice a ekonomický přínos pro dopravní podnik.

 ??  ?? Projekce na stropě Autoři jedné z možných podob vestibulu metra chtějí netradičně inspirovat cestující k návštěvě nedalekých atrakcí, jako je planetáriu­m ve Stromovce nebo třeba i zoo. Vizualizac­e: Atelier bod architekti
Projekce na stropě Autoři jedné z možných podob vestibulu metra chtějí netradičně inspirovat cestující k návštěvě nedalekých atrakcí, jako je planetáriu­m ve Stromovce nebo třeba i zoo. Vizualizac­e: Atelier bod architekti
 ??  ?? Pohled z výšky Možným řešením je i otevření nástupiště metra přes několik pater, čímž vznikne monumentál­ní prostor. Vizualizac­e: Ehl & Koumar
Pohled z výšky Možným řešením je i otevření nástupiště metra přes několik pater, čímž vznikne monumentál­ní prostor. Vizualizac­e: Ehl & Koumar
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia