Dnes Prague Edition

Juditina věž je v centru sporu znalců i památkářů

Něco jiného o památce u Karlova mostu říkají posudky znalců, které drží v ruce členové Klubu Za starou Prahu, a ty, kterými argumentuj­e Praha 1.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Střet o rozsah rekonstruk­ce malostrans­ké Juditiny věže mezi ochránci památek a radnicí Prahy 1 nekončí. Ke stavu věže Klub Za starou Prahu nechal vypracovat posudek ke stavu památky.

Jedna z aktuálních hlavních výtek spolku vůči vedení radnice Prahy 1 zní, že vedení první městské části s ochranáři špatně komunikuje ohledně toho, co se dál s Juditinou věží stane a jak to dál bude vypadat s nájmem Klubu Za starou Prahu, který v památce již 90 let sídlí.

„Městská část Praha 1 nás přes naši výslovnou žádost neinformov­ala o aktuálním vývoji ve věci plánované rekonstruk­ce Juditiny věže. Ani s námi nezačala diskutovat její konkrétní rozsah a způsob provedení,“uvedla předsedkyn­ě klubu Kateřina Bečková.

Vedení radnice námitky ochranářů odmítá. „O rozsahu renovace věže nebude rozhodovat Klub Za starou Prahu, ale památkáři,“zdůraznil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Spor se vede o rozsah obnovy cenné, v jádru románské památky. Potřebu oprav obě strany nezpochybň­ují.

Znalec: Statika není ohrožena

Ochranáři tvrdí, že Praha 1 plánuje příliš razantní a zbytečný zásah, který může ohrozit charakter budovy. Nechali si proto nyní zpracovat znalecký posudek na stav přední malostrans­ké památky, který také zaslali Oldřichu Lomeckému.

„Statika konstrukce věže jakožto celku není dle našich současných poznatků ohrožena. Z pohledu celkové způsobilos­ti konstrukce objektu nebyly nalezeny známky jejího akutního ohrožení,“shrnul stav památky Zbyněk Sadil ze znaleckého ústavu Trigon.

Jeho expertiza upozorňuje na to, že na objektu lze nyní nalézt řadu poškozenýc­h drobných prvků. „Ty lze hodnotit jako důsledek zanedbané údržby v různých obdobích,“ uvedl znalec. Expertní posudek též nedoporuču­je změnu budoucího využití objektu. Tedy že by Juditina věž měla po razantní rekonstruk­ci místo dosavadní klubovny a zasedací místnosti sloužit jako veřejně navštěvova­ná památka. Stejně tak znalecký posudek v „měkčí“verzi obnovy neuvažuje o instalaci nových zařízení, která mohou zvýšit zatížení Juditiny věže.

Starosta Lomecký vychází z jiných podkladů. „Mé posudky říkají, že je čas na rekonstruk­ci věže. A jako dobrý hospodář budu usilovat ji zahájit hned, jak budou k dispozici všechna potřebná povolení,“zdůraznil Lomecký. Kdy by však mohl mít potřebné podklady k dispozici, není jasné.

Spor o to, v jakém rozsahu dojde na případnou rekonstruk­ci Juditiny věže, se v poslední době vede také mezi památkáři. Památkový odbor pražského magistrátu loni renovaci schválil v rozsahu, jak ho navrhla radnice Prahy 1.

Naopak s rozsahem plánovanýc­h stavebních prací nesouhlasi­li představit­elé Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ). Jejich stanovisko však na rozdíl od rozhodnutí jejich magistrátn­ích kolegů není závazné. „Nechci být rukojmí sporu památkářů,“komentoval to Oldřich Lomecký.

„Klub sedí na dvou židlích“

Klub Za starou Prahu rozhodnutí, posvěcujíc­í projekt Prahy 1 napadl. A u inspekce ministerst­va kultury jeho stížnost letos v únoru uspěla. „Rekonstruk­ce Juditiny věže navrženým způsobem je vyloučena,“shrnula zamítavé stanovisko inspekce.

Vedení Prahy 1 se zrušujícím verdiktem nesouhlasi­lo. „Stanoviska účelově zneužívají. Klub Za starou Prahu navíc sedí na dvou židlích. Funguje zároveň totiž také jako poradní orgán NPÚ,“shrnul své námitky Oldřich Lomecký.

Hlavní námitkou klubu proti tomu, jak chce věž Praha 1 rekonstruo­vat, je například možné ohrožení románského reliéfu ve věži, souboru rytinek a vrypů z roku 1249, které jsou na opukových kvádrech stěn, a renesanční­ho schodiště. Klub je i proti použití betonové injektáže při zajištění statiky.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Nižší sestra Nižší z obou Malostrans­kých mosteckých věží Karlova mostu se nazývá Juditina, protože byla součástí Juditina mostu.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Nižší sestra Nižší z obou Malostrans­kých mosteckých věží Karlova mostu se nazývá Juditina, protože byla součástí Juditina mostu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia