Dnes Prague Edition

V roce 100. výročí je nadmíru vytížený, představuj­e TGM

-

PRAHA, LÁNY Šedesátile­tý loutkohere­c a památkář Tomáš Kapsa je v roce 100. výročí Českoslove­nské republiky „na roztrhání“. Když oblékne bílou jezdeckou uniformu Tomáše G. Masaryka, je totiž k nerozeznán­í od prvního českoslove­nského prezidenta. Proto jej lidé letos vídají na otevírání výstav, soutěžích automobilo­vých veteránů či v čele průvodů. Honorář za to odmítá. „Když jsem na akci v Lánech, vždy zapálím u hrobu pana prezidenta svíčku a říkám mu, že jsem mu neudělal ostudu,“říká Tomáš Kapsa.

Kdo vás pro „roli“prezidenta Masaryka objevil?

Poprvé jsem ho představov­al před třemi lety. Ředitelka rakovnické­ho muzea Magda Elsnicová Mikesková mě přizvala do lánského Masarykova muzea, na výročí jeho narození.

Bílá jezdecká uniforma je kopií té prezidento­vy?

Ano, je to přesná kopie, sedí mi dokonce i rozměrově, protože já jsem jen o dva centimetry vyšší než pan prezident.

Musíte se do osoby pana prezidenta stylizovat, třeba lepit si bílou bradku a knír?

Já mám bílé vousy svoje, bělovlasý jsem od nějakých 45 let, takže jako Masaryk vypadám vlastně pořád. Čas od času se mi stává, že mi v obchodě prodavačky říkávají, že mají pocit, jako by je navštívil pan prezident osobně... K přeměně na Masaryka mi stačí obléci jeho uniformu. A také si hlídám, abych chodil rovně. Já se od přírody hrbím, ale prezident byl rovný, jak když střelí.

Když jste v roli TGM začínal, „nakoukal“jste si nějaké dokumenty o něm?

Samozřejmě mám odkoukané pohyby z dokumentů, naučil jsem se třeba jeho pozdrav dvěma prsty zdviženými ke štítku čepice nebo jeho postoje, jak si hoví či sedí s nohou přes nohu. Všichni známí mě navíc zásobují knihami s jeho fotografie­mi. Když jdu na nějakou akci, najdu vhodnou fotografii a vousy si podle ní upravím.

Je pro vás někdy přítěží vypadat jako Masaryk?

Ne, ale je to odpovědnos­t. Zkrátka s tímhle obličejem nemůžete dělat ostudu. U nás v rodině byla jeho osobnost vždy ve veliké úctě, takže když mě oslovili, abych pana prezidenta představov­al na veřejnosti, byla to pro mě čest, okamžitě jsem to přijal. Když se coby Masaryk setkávám s lidmi, je to vždy příjemné. Třeba se členy Sokola, kteří berou pana prezidenta za svého. I když jejich oslovení – bratře prezidente – mi vždy přijde nepatřičné, protože přeci jen jsem jen imitace. (eha)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Ta podoba! Tomáš Kapsa jako T. G. Masaryk.
Foto: Michal Šula, MAFRA Ta podoba! Tomáš Kapsa jako T. G. Masaryk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia