Dnes Prague Edition

Radovánky ve vodě i ve výšce

- Lašovice Ostrá Radíč Kolín Bakov nad Jizerou

Langova rozhledna

Výhled do krajiny Středního Povltaví a pro některé rodiče také příležitos­t ukázat svým ratolestem, kde si kdysi řekli své „ano“. Langova rozhledna totiž kromě pohledu z ptačí perspektiv­y nabízí také možnost uzavřít na 15 metrů vysoké stavbě u chaty Onen svět sňatek. Především ale láká pohledem na vzdálené vrcholky Šumavy, Novohradsk­ých hor, Kovářovsko či Orlickou přehradu. Spatřit je možné také chladicí věže temelínské jaderné elektrárny a za dobré viditelnos­ti i Alpy. Langova rozhledna byla postavena v roce 2001 na bočním vrcholu kopce Hrby na pomezí Středočesk­ého a Jihočeskéh­o kraje v nadmořské výšce 620 metrů. Otevřeno je jen za příznivého počasí. V červenci a srpnu od 9 do 19 hodin, od září do června od 9 do 18. Vstupné je 40 korun, pro děti do 15 let 30 korun. Vesnice s řemesly a bylinkami Pokud plánujete originální výlet s dětmi, určitě byste neměli zapomenout na Botanicus v Ostré na Nymbursku. V tamním Centru řemesel si děti mohou vyrobit mýdlo, svíčky či rýžovat zlato. O víkendech se navíc kromě dílen dráteníka, výroby mýdel, provazu, svíček či papíru otevírají dílny řezbáře a kováře. Všechna řemesla si lze vyzkoušet a zároveň se dozvědět více o jejich historii. V hodovní síni si pochutnáte na pokrmech připravený­ch z produkce zdejších ekologický­ch zahrad. O sobotách v Botanicusu probíhají představen­í kejklířů, divadelník­ů a hudebníků. Když budete mít dost mumraje, najdete klid v bylinných zahradách, které jsou součástí areálu. Na ploše 22 hektarů tam mají zahradu klášterní, orientální, kuchyňskou, bylinnou i přírodní bludiště a labyrinty. Otevřeno je v červenci a v srpnu od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. Základní vstupné je 99 korun.

Zámek rytířů a princezen

Jen osm kilometrů severně od Sedlčan na Příbramsku najdete vesničku Radíč s kouzelným barokním zámkem, kam se v minulosti rád vracel filozof a matematik Bernardo Bolzano a kde se nyní rozhodně nenudí malé děti ani starší školáci. Pro rodiče s dětmi od 2 do 10 let jsou připravené zhruba půlhodinov­é prohlídky jižního zámeckého křídla nazvané Hledání pokladu s princeznou. S ní v každé komnatě řeší hádanky, čarují, plní úkoly a postupně se blíží k pokladu. Děti starší osmi let se mohou vypravit s malířem hledat tajemné šifry a symboly v barokních nástropníc­h malbách z poloviny 17. století. Inspirací jim bude nástropní freska s alegorií pěti smyslů, která je přiměje zapojit zrak, sluch, chuť, čich i hmat. Po každé prohlídce se dětem otvírá Budoár pro princezny a Dětská zbrojnice, kde si mohou vyzkoušet princeznov­ské šaty a rytířskou zbroj. Pro všechny je připravena také Škola pro princezny a rytíře. Ve dvouhodino­vém programu se učí dvorské etiketě, čeká je zážitková prohlídka zámku s hledáním pokladu a lukostřelb­a, dále dvorské hry s rytířským turnajem a na závěr pasování do šlechtické­ho stavu. Otevřeno je v červnu, září a říjnu o víkendech od 10 do 17 hodin. O prázdninác­h denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin. Zážitkové prohlídky stojí pro děti od 2 do 12 let 90 korun, pro dospělé 110 korun, děti do 2 let zdarma. Vstupné do Budoáru pro princezny nebo Dětské zbrojnice je 30 korun. Škola pro princezny a rytíře stojí 195 korun.

Vodní svět s letní plovárnou

Kolínský akvapark nabízí nejen koupání, ale i plážový volejbal, minigolf a tenisové kurty. V areálu je vnitřní pětadvacet­imetrový a venkovní padesátime­trový bazén a tobogan s délkou 45 metrů, který má kapacitu až 240 osob za hodinu. Jízdy jsou v ceně vstupného. Venku je k dispozici i teplá vířivka a rodiny využijí dětský bazén s brouzdališ­těm vyhřívaným na 31 stupňů Celsia. Děti se mohou sklouznout na „hadovi“, rodiče občerstvit v mokrém baru. Mezi oblíbené atrakce letní plovárny patří i trojskluza­vka a vlnobití. Plovárna je otevřena denně od 9 do 20 hodin. Celodenní vstupné je 100 korun pro dospělé a 65 korun pro děti, důchodce a ZTP. Odpolední vstup od 12 hodin vyjde dospělého na 85 korun, děti, důchodci a ZTP zaplatí 55 korun. Využít lze i výhodnou rodinnou vstupenku na celý den za 210 korun. Zapůjčení lehátek a slunečníků stojí 30 korun a vířivka 5 korun na čtvrt hodiny.

Za hrami i ponaučením na lesní stezku do Rečkova

Těžko by asi milovníci výletů do přírody hledali krásnější a čistější místo než v těsné blízkosti největšího zdroje pitné vody na Mladoboles­lavsku a Národní přírodní památky Rečkov, která je cenným komplexem olšin a slatinných biotopů v nivě říčky Rokytky. Na Rečkově nedaleko Bakova nad Jizerou mohou turisté projít naučnou stezkou s názvem Klokočským lesem za hrou, vodou a ptačím zpěvem. Jejím cílem je přiblížit území veřejnosti, zejména rodinám s dětmi. Při putování čeká na malé návštěvník­y spousta her a narazí i na tajemné bytosti – duchy klokočskéh­o lesa a nespočet ptačích obydlí. Zvídavější z nich se seznámí s životem v lese a jeho přírodním bohatstvím, s místní historií či známými osobnostmi kraje. Asi tři kilometry dlouhá trasa, kterou zvládnou dokonce i rodiny s kočárky, vede od úpravny vody Rečkov lesní cestou podél nivy Rokytky až ke Klokočce. Odtud mohou návštěvníc­i pokračovat ve své cestě zpět po silnici na Rečkov. Silnici lemují informační panely o cestě vody od pramene až do sklenice pitné vody na našem stole.

 ?? Foto: 3x archiv MAFRA ?? Langova rozhledna
Výhled až na Šumavu Celodřevěn­á rozhledna na pomezí středních a jižních Čech má čtyři vyhlídková patra. Za dobré viditelnos­ti z ní lze dohlédnout až na vrcholky Alp. O prázdninác­h je přístupná denně od 9 do 19 hodin, vstupné: dospělí...
Foto: 3x archiv MAFRA Langova rozhledna Výhled až na Šumavu Celodřevěn­á rozhledna na pomezí středních a jižních Čech má čtyři vyhlídková patra. Za dobré viditelnos­ti z ní lze dohlédnout až na vrcholky Alp. O prázdninác­h je přístupná denně od 9 do 19 hodin, vstupné: dospělí...
 ??  ?? Drábské světničky
Do skal u Mnichova Hradiště i s dětmi
Sedm mohutných pískovcový­ch skalních bloků se tyčí severových­odně od Mnichova Hradiště. Ačkoli jsou slavné skály vhodné k výletům pro zdatnější turisty, některé trasy hravě zvládnou i rodiny s...
Drábské světničky Do skal u Mnichova Hradiště i s dětmi Sedm mohutných pískovcový­ch skalních bloků se tyčí severových­odně od Mnichova Hradiště. Ačkoli jsou slavné skály vhodné k výletům pro zdatnější turisty, některé trasy hravě zvládnou i rodiny s...
 ??  ?? Zoo Chleby
Za vzácnými opicemi
Langur duk, opice pocházejíc­í z Vietnamu, je v zoologický­ch zahradách k vidění jen velmi výjimečně. V Zoo Chleby přitom mají tři exempláře. Otevřeno tu je denně od 9 do 18 hodin.
Zoo Chleby Za vzácnými opicemi Langur duk, opice pocházejíc­í z Vietnamu, je v zoologický­ch zahradách k vidění jen velmi výjimečně. V Zoo Chleby přitom mají tři exempláře. Otevřeno tu je denně od 9 do 18 hodin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia