Dnes Prague Edition

Čistka v ČEZ: nový tah ve hře o vládu

Situace ohledně vzniku koaliční vlády ANO a ČSSD za tolerance komunistů se dále zamotává. Hru vyhrotil boj o kontrolu nad ČEZ.

- Petr Kolář reportér MF DNES

PRAHA Ke sporům o jmenování socialisty Miroslava Pocheho na ministerst­vo zahraničí se přidaly i výhrady vůči kandidátce ANO na post ministryně spravedlno­sti Taťáně Malé, a především rozbroje kvůli změnám v dozorčí radě energetick­ého gigantu ČEZ.

O novém složení kontrolníh­o orgánu ČEZ rozhodoval­i členové valné hromady v noci z pátku na sobotu. Hrálo se o hodně, totiž o majoritu v radě. Ta může jako jediná dělat změny v představen­stvu včetně odvolání generálníh­o ředitele ČEZ Daniela Beneše.

Ve dvanáctičl­enné radě jsou totiž čtyři zástupci zaměstnanc­ů, čtyři vysílá ministerst­vo financí držené už druhé volební období hnutím ANO a čtyři dle zvyku náleží koaličním partnerům. V minulém volebním období tam tak měla své tři zástupce ČSSD a jednoho lidovci. Kvůli tomu neměl Andrej Babiš v radě většinu a se zlostí přihlížel, když si třeba Beneš nechal prodloužit mandát či odhlasovat odměny.

Podle nové dohody lídrů vznikající vládní trojky měl lidoveckéh­o zástupce Roberta Šťastného nahradit vyslanec KSČM. Socialisté si pak jako zákulisní podmínku pro vznik vlády dali, že alespoň dva ze tří „jejich“členů v dozorčí radě zůstanou, respektive si je budou moci vyměnit podle svého gusta.

Premiér Babiš to prý socialistů­m i Filipovi slíbil. Jenže na poslední chvíli změnil plány. Dvojici socialisti­ckých vyslanců odvolal a jejich místa nechal obsadit „svými“lidmi. Totéž učinil i v případě lidoveckéh­o zástupce, komunisté tak přišli zkrátka. Šéf ANO dozorčí radu ČEZ ovládl.

Lídři obou případných partnerů ANO pro vládu podle kuloárovýc­h informací zuřili. Šéf ANO jim vzkázal, že když vláda dostane důvěru, vyhoví jim a členové dozorčí rady se opět mohou převolit. Nicméně je to velký spor uvnitř vládní většiny. Nehledě na to, že se včera objevily další spory ohledně Pocheho.

Prezident Miloš Zeman totiž včera v rozhovoru pro Blesk.cz prohlásil, že jméno Miroslava Pocheho nebylo mezi oficiálně navrženými kandidáty na ministry, které převzal ve čtvrtek. Místo něj tam prý byla jen prázdná kolonka. To značně rozčililo socialisty, kteří s Pocheho nominací počítali navzdory tomu, že ho prezident do vlády odmítá jmenovat.

Lídři ČSSD totiž mají vlastní plán, jak situaci obejít. Jak už bylo oznámeno, ministerst­vo zahraničí dočasně povede předseda strany a kandidát na ministra vnitra Jan Hamáček. Poche zůstane europoslan­cem, sestaví si však vlastní tým a s tím bude diplomacii v Černínském paláci fakticky řídit. Mezitím chtěli socialisté přesvědčit Babiše, že má na prezidenta kvůli jeho odmítavému postoji podat kompetenčn­í žalobu k Ústavnímu soudu. A to ještě před hlasováním o důvěře vládě, jinak prý budou socialisté proti.

Zeman varoval Babiše

Jenže Babiš nic takového nechystá, Zemana k Ústavnímu soudu hnát nehodlá. Sám prezident ve čtvrtek v rozhovoru pro MF DNES řekl, že by to znamenalo velký problém. „Samozřejmě, že kdyby k tomu došlo, tak by to na pět let zhatilo naši spolupráci s Andrejem Babišem, to je nepochybné. Nicméně věřím ujištění Andreje Babiše, že nic takového nechystá,“uvedl Zeman.

Včerejší prezidento­va informace, že se Pocheho jméno v Babišově návrhu neobjevilo, byla z tohoto pohledu logická. Pro socialisty to však byla další rána. „Na tom jsme se nedohodli, dohodli jsme se, že Babiš bude respektova­t koaliční smlouvu a dostane všechna jména, která byla navržena jak sociální demokracií, tak hnutím ANO, včetně pana Pocheho na postu ministra zahraničí. A očekávám, že takto to proběhne. Pokud to tak neproběhlo, je to porušení koaliční smlouvy a nemá smysl spolupráci zahajovat,“rozčiloval se v ČT Hamáček.

Krátce poté se objevilo Babišovo prohlášení, že prezident zatím nedostal oficiální seznam, který mu premiér údajně předá až v pondělí. Včetně Pocheho. Jak přesně to bylo, či nebylo, si všichni tři hlavní aktéři – tedy Zeman, Babiš a Hamáček – vyříkávali včera v Lánech. „Závěr schůzky je, že vláda by měla být jmenována ve středu 27. června v 09:00 ráno,“napsal ČTK Babiš.

O co jde v „kauze ČEZ“

Vraťme se ještě ke sporu o dozorčí radu ČEZ. Fakt, že premiér ignoroval dohody s potenciáln­ími partnery ve vládě, totiž může vznik kabinetu pořádně zkomplikov­at. Politické obsazení funkcí ve státních firmách bylo jednou z hlavních podmínek komunistů pro toleranci vlády. A ČEZ je prý pro jejich předsedu Vojtěcha Filipa zvlášť důležitý. Podle kuloárních informací si dokonce v dozorčí radě přál zástupce dva, zatím však nemá žádného. Filip včera nereagoval na telefonáty ani na textovou zprávu. Nicméně už se znalostí toho, co se stane v dozorčí radě ČEZ, se zostra pustil do kandidátky na ministryni spravedlno­sti Taťány Malé, jejíž nominaci chválí málokdo.

Předseda socialistů Hamáček údajně od Andreje Babiše obdržel slib, že když se nějak vyřeší „problém Poche“, vyhoví jejich požadavku na setrvání dvou vyslanců ČSSD v radě. Situace kolem Pocheho se nijak nevyřešila, ale socialisté mají s ČEZ prozatím smůlu. To může být další olej do ohně v ČSSD, kde se kvůli obsazení ministerst­va zahraničí – respektive kvůli nedržení slova ze strany Babiše, jak v ČSSD říkají – začíná opět obracet nálada z provládní na protivládn­í.

Jenže pro Babiše je obsazení dozorčí rady ČEZ důležité. Zemanovi sice slíbil, že neodvolá ředitele ČEZ a prezidento­va chráněnce Daniela Beneše, ale když ovládne dozorčí radu, může to udělat, kdy se mu zachce. Kromě toho se může dostat k informacím z minulosti ČEZ – zejména k některým smlouvám lidí napojených na politické strany – po kterých léta marně pase. Také Andrej Babiš s Janem Hamáčkem včera na dotazy ohledně situace v ČEZ nijak nereagoval­i.

SPD dává ruce pryč

Situace je nyní natolik komplikova­ná, že z ní bude velice složité najít východisko, s nímž by byli spokojeni všichni včetně prezidenta. Do toho všeho v pátek večer v ČT první místopředs­eda SPD Radim Fiala vykládal, že po chování šéfa ANO z poslední doby, zvlášť po některých personální­ch výměnách v policii i jinde, už si nedokáže představit podporu menšinové vlády ANO, pokud by z koalice vypadla ČSSD. Navíc poté, co první pokus o menšinový kabinet s tolerancí KSČM a SPD hodila Babišovi část jeho poslanců a následně i předsednic­tvo na hlavu.

Varianta, že ani napodruhé vláda nezíská důvěru, se tak zdá být znovu vážně ve hře. Jak na sklonku minulého týdne řekl dosavadní odpůrce předčasnýc­h voleb Miloš Zeman: „No, v takovém případě by se možná stihly i předčasné volby spolu s komunálním­i, které jsou 5. a 6. října. Samozřejmě je to možné kombinovat i s eurovolbam­i (na jaře příštího roku). Ale zatím je to teoretická úvaha, jednání nezkrachov­ala.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia