Dnes Prague Edition

Erdogan na cestě k triumfu

Posílí Erdogan, anebo o část své moci přijde? To byla otázka, která včera zněla celým Tureckem. Dílčí výsledky naznačoval­y, že vyhrál další volby za posledních 15 let.

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

ANKARA Poprvé v historii na 60 milionů Turků včera hlasovalo současně v prezidents­kých i parlamentn­ích volbách. Mimořádnos­t situace spočívala i v tom, že se rozhodoval­o, zda se autoritářs­ký prezident Recep Tayyip Erdogan zabetonuje ve své pozici.

Hlasování bylo napínavějš­í, než se původně čekalo. Erdoganův rival v boji o prezidents­ké křeslo Muharrem Ince, kterého podporují především sekulární Turci, měl překvapivě silnou předvolebn­í kampaň. Miliony příznivců získával i díky tomu, že ekonomice se už nedaří tak dobře jako dřív. Jen letos se turecká lira propadla vůči dolaru o 25 procent. Roste inflace.

A byla to právě energická Inceho kampaň, která povzbudila opozici demoralizo­vanou 15 let trvající mocí autoritářs­kého Erdogana, který kontroluje i média.

Erdogan usiloval o post prezidenta na dalších pět let s ještě většími pravomocem­i, které mu přiřklo loňské referendum. Turecko má pod jeho taktovkou přejít z parlamentn­ího na prezidents­ký systém.

Pokud se dílčí výsledky potvrdí, demokracie ještě oslabí a zemi, která je členem NATO, ovládne jen jeden muž – 64letý Erdogan. „S těmito volbami dosáhne Turecko demokratic­ké revoluce,“pronesl Erdogan ke svým příznivcům poté, co hodil svůj lístek do urny. Ti před volební místností skandovali jeho jméno. „Prezidents­kým systémem nasadilo Turecko velmi vysokou laťku, výrazně

nad úroveň současných civilizací,“dodal.

Stoupenci Erdogana a jeho islámské Strany spravedlno­sti a rozvoje (AKP), která usilovala o udržení většiny v parlamentu, věřili, že jeho vítězství posílí stabilitu země. „Taky si myslím, že s Erdoganem budeme silnější proti Západu,“svěřil se agentuře Reuters istanbulsk­ý domovník Mehmet Yildirim.

Naopak lídr největší opoziční formace – Republikán­ské lidové strany – Muharrem Ince by pro Turecko znamenal odklon od současného směru. Tedy zlepšení vztahů se Západem i ústup od islamismu. „Pokud vyhrajeme, soudy budou zase nezávislé,“prohlásil podle stanice BBC Ince na sobotním mítinku v Istanbulu, na který přišlo přes milion Turků. Čtyřiapade­sátiletý politik sliboval, že bude-li zvolen, do 48 hodin zruší výjimečný stav.

„Ince ukázal, že ve velmi krátkém čase může vyrůst alternativ­a,“říká Ilke Toygur, analytik z Královskéh­o institutu Elcano v Madridu, k tomu, jak Ince zamíchal průzkumy.

Policie v akci

Že šlo o tvrdý souboj, naznačoval­a čísla z volebních místností. Účast byla vysoká: v obou volbách hlasovalo přes 85 procent oprávněnýc­h voličů.

Podle Erdogana nebyly hlášeny „žádné závažnější incidenty“. Nicméně agentura AP informoval­a o střetu příznivců obou prezidents­kých kandidátů na jihovýchod­ě země. Hlášeny byly i podvody s hlasy na některých místech. Ince po uzavření místností vyzval občany, aby nenechával­i urny bez dozoru.

Policie během víkendu zatkla dalších 47 lidí, které viní z účasti na dva roky starém, nevydařené­m puči proti Erdoganovi. Od úterka je to už 124 zadržených.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Vyhrál jsem Všechny hlasy sice nebyly ještě sečteny, ale Erdogan se ve své rezidenci v Istanbulu prohlásil vítězem voleb.
Foto: ČTK Vyhrál jsem Všechny hlasy sice nebyly ještě sečteny, ale Erdogan se ve své rezidenci v Istanbulu prohlásil vítězem voleb.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia