Dnes Prague Edition

Plavba s vodními inspektory

-

lidí v Česku získalo loni oprávnění řídit malé plavidlo. malých lodí se loni registrova­lo. Je to o 250 víc než před pěti lety. překvapivě podobná těm silničním. Vodu lemují dopravní značky, jsou místa s omezenou rychlostí a kontroluje se „povinná výbava“. Loď musí také pravidelně „na technickou“.

„Když máme podezření na alkohol, dáváme i dýchnout,“říká Hynek Beneš z plavební správy. Ale pár rozdílů tu přece je: Na řece se nemusí za všech okolností plout vpravo. Přednost mají plavidla, která pomaleji a hůře manévrují, například plachetnic­e. Jen pokuty jsou na vodě obecně vyšší než na silnici a lze dát ve správním řízení sankci až 100 tisíc korun.

Bezpečák s retro člunem

Základ ohleduplné a správné jízdy po vodě je zejména neklouzat po hladině, protože pak loď či skútr vytváří nebezpečné vlny a jsou hůře ovladateln­é.

Takovou jízdu předváděla na ukázku pro veřejnost mimochodem i sama plavební správa po sobotní kontrolní akci na Orlíku. Preventivn­í akci nazvala dvojsmysln­ě „Nedělej vlny“.

Původně si různé způsoby plavby měli vyzkoušet sami diváci, kteří připlují s vlastními loděmi. Nakonec se objevili kvůli zamračeném­u počasí jen dva kapitáni.

Pod dohledem policie si plavbu v kluzu s vlnami vyzkoušel třeba i „recesista“s malým synem v retro člunu v barvách Veřejné bezpečnost­i – lodi, která za totality na Orlíku také sloužila. V běžném provozu se prý s nebezpečný­mi situacemi na Orlíku nepotkává. „Tady je to v pohodě, lidé jsou ohleduplní,“říká kapitán „recesista“.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Říční kontrola Plavební správa vyjíždí na kontrolu Orlické přehrady.
Foto: David Neff, MAFRA Říční kontrola Plavební správa vyjíždí na kontrolu Orlické přehrady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia