Dnes Prague Edition

Festival a jeho hotel

Rekonstruk­ce Thermalu startuje, největší českou kulturní událost nenaruší

- Redaktorka MF DNES

Jitka Vlková

Karlovarsk­ý hotel Thermal nenechává nikoho chladným, a to nejen kvůli své brutalisti­cké architektu­ře. Hotel vlastněný státem se léta potácí na hranici ziskovosti a přes čtyřicet let stará budova hladoví po investicíc­h.

Premiér Andrej Babiš se před třemi lety, ještě jako ministr financí, nechal slyšet, že by se ho nejradši zbavil. Ukázalo se, že to nejde – díky nerozlučné­mu sepětí s úspěšným filmovým festivalem se hotel fakticky stal součástí kulturní politiky státu, a tak se dočká rekonstruk­ce za bezmála 600 milionů.

Investiční plán teď musí schválit akcionář, ministerst­vo financí. „Vedení společnost­i Thermal-F připravilo investiční program na provedení rekonstruk­ce objektu v celkové výši 580 milionů korun. Rekonstruk­ce by měla být zahájena v letošním roce a ukončena v roce 2021,“říká Klára Dytrychová, která od loňska společnost Thermal-F řídí. Postup podle ní nemá ohrozit plynulý průběh příprav a uspořádání karlovarsk­ého filmového festivalu.

Podle Jiřího Bartošky, prezidenta festivalu a majitele pořadatels­ké společnost­i Film Festival Servis Karlovy Vary, se má rekonstruk­ce vždy v dubnu přerušit, aby mohly proběhnout přípravy a samotný festival, a čtrnáct dní po jeho konci zase znovu začít.

Oprava proběhne ve třech hlavních etapách – nejprve má být zateplena fasáda, poté přijdou na řadu technologi­cké záležitost­i, jako jsou voda, kanalizace, elektřina, a dokončit by se měla rekonstruk­ce zbývajícíc­h šesti pater pokojů. Ty ostatní už rekonstruk­cí prošly, čtyřhvězdi­čkový Thermal má ve čtrnácti patrech celkem 273 pokojů.

„Vzhled měnit nebudeme, bude se to zateplovat zevnitř, budou se vyměňovat okna a opravovat statické prvky,“mírní rozšířenou představu o obkládání budovy polystyren­ovými deskami předseda představen­stva Thermal-F Ivan Chadima.

Na zateplení má přispět Státní fond životního prostředí, jeho součástí bude i přesklení spodní prosklené části hotelu, kudy utíká množství tepla. Rekonstruk­ce zahrne také bazénový komplex, do kterého se má vrátit veřejnost. Od roku 2015 je termální bazén (ze třetiny se napouštěl termální vodou a navíc se vytápěl) kvůli špatnému stavu zavřený a dál chátrá – opadávají kachličky a „zdobí“ho graffiti.

Stát komplex nabídl k prodeji, ale proti tomu se zvedla vlna nevole veřejnosti i původních architektů hotelu, kteří považují bazén za neděliteln­ou součást hotelu. V červenci 2015 ministerst­vo od prodeje bazénu ustoupilo. Místo toho se začalo hovořit o případném prohlášení celého komplexu hotelu Thermal za kulturní památku.

I z toho sešlo, loni návrh, iniciovaný městem Karlovy Vary, ministerst­vo kultury pod tehdejším vedením Daniela Hermana zamítlo. Podle rezortu zajišťuje stavbě dostatečno­u ochranu její umístění v městské památkové zóně.

Ministerst­vo financí si oddychlo, protože by to rekonstruk­ci zkomplikov­alo a prodražilo, například kvůli použitým materiálům. I tak se pře s autory architekto­nického návrhu

o způsob rekonstruk­ce. „Rozsah autorských práv Ing. arch. Machoninov­é je předmětem mnoha diskusí a odborných posudků. V tomto smyslu postupuje Thermal-F v souladu se zákonem,“uvedla bez dalších podrobnost­í Dytrychová.

Festival a jeho hotel si navzájem prospívají. Hotel vznikl v 70. letech právě pro mezinárodn­í festival a dnes pořadatelé využívají spodní patra hotelu jako zázemí, k promítání slouží pět menších kinosálů a především unikátní kruhový sál o kapacitě 1 150 diváků, kde se odehrává zahájení a zakončení festivalu a také se zde promítají soutěžní filmy. Za pronájmy prostor a pokojů inkasuje Thermal podle Bartošky každý rok asi 14 milionů korun.

„Spolupráce s KVIFF je pro hotel otázkou prestiže. Zhruba 40 procent kapacity i v průběhu festivalu zbývá pro lázeňské hosty,“uvádí Dytrychová. Podle ní hotel loni skončil při obratu 234 milionů korun v čistém zisku čtyři miliony a průměrná obsazenost překročila 54 procent. Výsledky pokazil požár balneo a wellnes centra loni v červenci.

Hotel je podle údajů z výročních zpráv střídavě ve ztrátě a v zisku – maximálně však v jednotkách milionů korun. Rozsáhlou rekonstruk­ci by si nemohl dovolit, proto došlo k navýšení základního kapitálu hotelu o 300 milionů. Podle dříve zveřejněný­ch informací má další miliony dodat stát a zčásti si má hotel půjčit.

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Brutalistn­í hotel Budovu ve stylu brutalismu navrhli architekti Věra a Vladimír Machoninov­i. Její stavba začala v roce 1968 a hotovo bylo o osm let později. Od 90. let se uvažovalo o privatizac­i hotelu, případně dokonce o jeho zbourání a nahrazení lépe...
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Brutalistn­í hotel Budovu ve stylu brutalismu navrhli architekti Věra a Vladimír Machoninov­i. Její stavba začala v roce 1968 a hotovo bylo o osm let později. Od 90. let se uvažovalo o privatizac­i hotelu, případně dokonce o jeho zbourání a nahrazení lépe...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia