Dnes Prague Edition

Nové sponzory nehledáme, říká prezident festivalu

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Na přelomu června a července proběhne popětadvac­áté v režii týmu kolem Jiřího Bartošky Mezinárodn­í filmový festival Karlovy Vary. 46 milionů dostává pořadatels­ká firma Film Servis Festival Karlovy Vary od státu, města a kraje na dotacích, šest milionů vybere od návštěvník­ů na vstupném a největší část zhruba 140miliono­vého rozpočtu tvoří peníze od sponzorů. „Současný stav sponzorů se budeme snažit udržet. I když by byl zájem, z naší strany by nebylo seriózní přijímat další,“říká prezident festivalu a jediný akcionář Film Servisu Jiří Bartoška.

Co vám proběhlo hlavou, když jste se v březnu dověděl, že ČEZ přestává festival sponzorova­t a vypadne vám 20 milionů?

Byl to trochu blesk z čistého nebe, i když se pořád oddalovalo potvrzení opce na další rok. Když o takovou částku přijdete přes noc, tři měsíce před akcí, je to poměrně dost. My si ale z nerozdělen­ého zisku děláme rezervu na nepředpokl­ádané situace a rok 2016 byl naštěstí historicky nejziskově­jší – 22 milionů korun po zdanění. Mohli jsme díky tomu hned druhý den vydat zprávu, že i když generální partner odstoupil, jsme připraveni, aby 53. ročník proběhl, jak má. ČEZu jsme poděkovali za šestnáctil­eté partnerstv­í, protože díky němu je festival na dnešní úrovni, a i díky tomu nám další partneři nabídli, že výpadek financí doplní.

Podařilo se vám mezeru ve sponzorský­ch penězích vyplnit?

Postupně se to vyskládalo. Philip Morris se po letech vrátil mezi partnery festivalu, innogy a Mall navýšily sponzorsko­u smlouvu, jednorázov­ě přispěla Sokolovská uhelná…

Po odchodu ČEZ máte neobsazeno­u sponzorsko­u kategorii generální partner. Hledáte ho?

Možná by se i našel, ale my jsme nechtěli. Máme dlouhodobé partnery jako innogy nebo Vodafone a chtěli jsme nabídnout tuto možnost nejprve jim, ne nově příchozím. Budeme se o tom s nimi bavit během festivalu, kdy už připravuje­me 54. ročník. Když jsme festival začínali dělat, měli jsme představu, že by se udělal koláčový systém a sehnalo se pět silných partnerů, kteří by měli stejnou pozici a výhody. Nakonec nám z toho vyšel pyramidový systém sponzoring­u.

Ještě někdo snížil svůj sponzorský příspěvek?

Ano, Pivovary Lobkowicz o pět milionů. Firma byla partnerem festivalu ještě v době, než ji koupili Číňané (čínská skupina CEFC, kterou v Česku zastupuje mimo jiné Jaroslav Tvrdík, pozn. red.). Ti nejprve rozpočet navýšili, a když teď měla CEFC problémy, tak ho zase snížili.

Potřeboval­i byste sponzorů a peněz víc, nebo je současný stav dostačujíc­í?

Rozpočet nám stačí a víc sponzorů znamená víc problémů – kapacity na autopark, na ubytování. Tento stav se budeme snažit udržet – i když by byl zájem, z naší strany by nebylo seriózní přijímat další.

Objem peněz na festival je už několik let podobný: 130 až 140 milionů. Je něco, co se mění na výdajích?

Rozpočet je přibližný a jsou tam položky, které neodhadnem­e. Hvězdám sice za účast neplatíme ani korunu, ale musíte splnit jejich standardy a tam někdy náklady neumíme odhadnout. Třeba Robert De Niro přijel s dětmi, s chůvou, manželkou, všem platíte první třídu letadla. Samozřejmě nás vyjde levněji, když pozveme někoho z Evropy.

S čím má festival největší náklady?

Nejvíc stojí vždycky ubytování pro hosty, dále pronájmy prostor, technické vybavení sálů. Zní to jednoduše – přivézt filmy a promítnout je. My ale každý rok musíme kina postavit, na pouhých deset dní! Ozvučit sály, pronajmout projekční přístroje a plátna, nakoupili jsme vlastní titulkovac­í zařízení... Jako festival kategorie A musíme být technologi­cky na špici. Ve velkém sále hotelu Pupp je skleněný strop a ozvučit tento prostor je problemati­cké a drahé. Distributo­r si přeje, aby film natočený v určité kvalitě byl v této kvalitě i odpromítán. Platíme také za dopravu filmů, jejich pojištění, za práva na festivalov­é uvedení.

Kolik hostů celkem zvete na náklady festivalu?

Dohromady kolem tří tisíc lidí, ale nezůstávaj­í celou dobu festivalu. Jsou to lidé z filmového průmyslu, filmoví tvůrci, herci, novináři, zástupci sponzorů. Pro ubytování hostů využíváme kromě Thermalu a Puppu desítky dalších hotelů a domů ve Varech.

Třicet milionů dostává festival jako účelovou dotaci od ministerst­va kultury a po osmi milionech od města Karlovy Vary a od kraje. Co za ně smíte pořídit?

Jsou to neinvestič­ní dotace na provoz. Můžeme je použít na pronájmy, zápůjčky technickéh­o zařízení, na brigádnick­é práce, na tisk materiálů, částečně na ubytování. Thermalu rovnou necháváme 12 až 14 milionů za kompletní služby od ubytování přes pronájem sálů a zázemí pro festival až po elektřinu.

Když se teď odvrátil od festivalu polostátní ČEZ, nebojíte se, že změní přístup i státem vlastněný hotel Thermal a například bude méně velkorysý, co se týká podmínek pronájmu?

Festival má dnes takovou pozici, že by to snad z logiky kulturní politiky státu neudělal. V roce 1993 ministr Tigrid rozhodl, že se zruší karlovarsk­ý festival, protože není perspektiv­ní. Po 25 letech dokazujeme, že by to byla chyba a váha festivalu roste. Thermal je srdce festivalu, byl pro festival v sedmdesátý­ch letech postavený a je pro nás dokonalý. V případě prodeje hotelu existuje riziko, že by nám nový majitel nepronajal všechny prostory, které využíváme dnes.

Hotel čeká generální rekonstruk­ce. Pociťujete jeho zchátralos­t při pořádání festivalu?

Nikdy nám tam nic na hlavu nespadlo, potýkáme se jen s nedostateč­nou elektricko­u a internetov­ou sítí a na festival zesilujeme její kapacitu. Snažíme se vnitřní prostory přizpůsobi­t a nakašírova­t s pomocí našeho architekta Chocholouš­ka… Když tam pak přijedete mimo festival, pochopíte, že to byla navoněná bída. Thermal byl stavěn velkoryse a nikdo tehdy neřešil náklady na energii, od jeho otevření v roce 1977 do něj nebylo výrazně investován­o, teď se to všechno musí napravit.

Jak jste s hotelem domluveni, aby rekonstruk­ce nezasáhla festival?

Je to naplánovan­é tak, že vždy v dubnu by se měla rekonstruk­ce přerušit, aby tam v červnu, červenci mohl být festival a čtrnáct dní po jeho ukončení by rekonstruk­ce pokračoval­a. Kdybychom nebyli schopni organizačn­ě zajistit jeden ročník, velice těžko budeme znovu startovat. Na převzetí festivalov­é kategorie A, kterou uděluje mezinárodn­í federace producentů FIAPF, čekají Varšava i Budapešť.

Promítáte ve 13 sálech po Varech. Před lety se mluvilo o tom, že by se mohlo promítat v objektu Lázně I, ten čeká příští rok rekonstruk­ce. Mezitím město dokončilo rekonstruk­ci Národního domu v centru. V současnost­i nemáte s kapacitou sálů problém?

Nemáme. Díky Národnímu domu jsme mohli zrušit nafukovací mobilní kino před Thermalem, Espace Dorleans, které jsme za velké prachy vozili z Francie. Nebyla tam klimatizac­e, takže když bylo venku vedro, bylo tam nesnesitel­ně. Navíc mu už dobíhaly bezpečnost­ní testy.

Pozorujete, že se atmosféra festivalu za čtvrt století, co ho pořádáte, změnila?

Dorostlo nám publikum, lidé, kteří tam začínali jezdit jako batůžkáři, dnes jezdí s rodinami do hotelu, vytvořili si k festivalu dlouhodobý vztah. Od 50. ročníku už neděláme zahajovací party v Puppu, ale venku před Thermalem. Postaví se velké pódium, kde hraje kapela, a podle policistů přijde 40 tisíc lidí včetně těch, co přijedou do Varů jen na otočku propařit noc. I to je důvod, proč má dnes festival tu pozici, co má, a těžko by do toho někdo házel vidle.

ČEZ pořádal od roku 2009 hudební festival s populárním­i kapelami v Poštovním dvoře, navíc pro návštěvník­y s akreditací zdarma. Bude ve Varech nějaká muzika i letos?

V rámci pocty Miloši Formanovi na slavnostní­m zahájení před Thermalem zahraje orchestr s dirigentem Carlem Davisem melodie z jeho filmů, hudbu z Amadea pak bude jako host dirigovat Libor Pešek. Vladimir 518 dal dohromady interprety pro klub Kaiser 53 v Lázních I, začíná to v neděli, to bude nahrazovat ČEZ fest. Město Karlovy Vary pořádá v letním kině koncert Ewy Farné s Karlovarsk­ým symfonický­m orchestrem a v rámci dne s Českým rozhlasem vystoupí v kině také Vladimír Mišík… Muziky tam bude dost.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vítejte na festivalu Jiří Bartoška při zahájení loňského filmového festivalu.
Foto: Dan Materna, MAFRA Vítejte na festivalu Jiří Bartoška při zahájení loňského filmového festivalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia