Dnes Prague Edition

I gayové a lesby jsou milující rodiče

- Adéla Horáková právnička iniciativy Jsme fér

Hana Lipovská v komentáři ve středeční MF DNES prezentova­la velmi konzervati­vní názor na rodinu a společnost. Názor, který vychází z představy, že jen jediný model uspořádání je správný a funkční. Jenže štěstí má mnoho podob, rodina také – a jen proto, že některý model rodiny neznáme a nemáme s ním zkušenost, neznamená, že je špatný. Už dnes jsou tu děti, které žijí se dvěma matkami či dvěma otci – a jsou milovány stejně jako děti v heterosexu­álních rodinách.

Paní Lipovská se děsí odebírání dětí jejich matkám, ale v důsledku přesně to požaduje: pokud nenarovnám­e legislativ­u, budou dva tisíce českých dětí z duhových rodin žít ve strachu, že když se s jejich biologicko­u matkou něco stane, na tu nebiologic­kou nebude mít dítě žádné právo – a skončí v ústavu. Tak jak to náš systém rád dělá. Právě děti z ústavů by měly velkou šanci na adopce, pokud je povolíme i gayům a lesbám. Nikoli jako někomu, kdo na opuštěné děti z heterosexu­álních svazků, které nikdo nechce, zbyl. Ale jako někomu, kdo je schopný zařídit úplně stejně funkční, stabilní a láskyplné rodinné prostředí jako kdokoli jiný.

Na sexuální orientaci nezáleží: seriózní výzkumy odborníků ze všech koutů světa počínaje psychologi­í a konče pediatrií to posledních víc než třicet let potvrzují. Názor, že heterosexu­ální rodiče jsou těmi jedinými správnými, ignoruje realitu – dětské domovy jsou plné dětí z tradičních heterosexu­álních rodin. Gay a lesbické páry nikdy nezažijí situaci „Panika, miláčku, jsem těhotná, co budeme dělat?“. Jejich rodičovstv­í je vytoužené a promyšlené, nejde o „omyl“, který děti v důsledku traumatizu­je.

V iniciativě Jsme fér chápeme strach, který může „jinakost“vzbuzovat. Debata o manželství pro všechny se vede desítky let – Holandsko uzákonilo manželství pro gaye a lesby před 17 lety. I my vedeme už mnoho měsíců diskusi o limitech registrova­ného partnerstv­í, o duhových rodinách, o situaci v západních zemích, které manželství gayům a lesbám umožnily. V USA klesl po přijetí zákona o manželství pro všechny počet sebevražd mladých lidí. Existují studie, které tyhle dva jevy dávají do souvislost­i: náctiletí, kteří bojovali s homofobním­i konzervati­vními postoji ve společnost­i a šikana je dohnala k extrémnímu, cítí ve společnost­i, která uznává lásku dvou lidí stejného pohlaví, větší respekt a toleranci.

Extrémně konzervati­vní postoje mohou být nebezpečné, protože uznávají jediný správný model života. A jako nezamýšlen­ý důsledek mohou nastolit diktát, který diskriminu­je všechny ty, kteří nejsou „normální“. Ale stejně jako rovnost před zákonem není závislá na barvě kůže nebo na pohlaví, neměla by být závislá ani na tom, do koho se zamilovává­te. Leváků nebo zrzavých lidí je v populaci také méně – a nezatracuj­eme je za to.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia