Dnes Prague Edition

„Nákupní centra se musí změnit“

Masivní výstavba obchodních center, kterou zažila Praha před ekonomicko­u krizí v roce 2008, se už asi nebude opakovat. Centra podle ekonomů zůstanou, ale přizpůsobí se novým návykům zákazníků.

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

PRAHA Už více než měsíc je otevřeno nové outletové centrum Prague The Style Outlets v Tuchoměřic­ích u Prahy. Majitel si pochvaluje výši návštěv. Některá obchodní centra a domy bojují s úbytkem zákazníků. Vymýšlí proto nové způsoby, jak k sobě lidi přilákat.

Za první měsíc nový outlet navštívilo téměř sto padesát tisíc zákazníků. „Toto číslo výrazně předčilo naše očekávání a ukazuje vhodné složení nájemců, atraktivní a příjemné prostředí pro pobyt, a to nejen pro nákupy,“říká PR pracovnice Milena Mešanović ze španělské společnost­i NEINVER, která centrum provozuje.

Outlet chce těžit ze své polohy. Je totiž nedaleko Letiště Václava Havla a také zhruba dvacet pět až třicet minut jízdy z centra města. Za svou přednost oproti konkurenčn­í Fashion Areně považuje Prague Outlet to, že nabízí i značky, které ve Štěrboholí­ch nejsou. Stejná věc platí také obráceně.

Tuchoměřic­ké nákupní centrum nabízí téměř dvacet tisíc metrů čtverečníc­h pronajímat­elné plochy. Vychází to na sto obchodů, restaurací i kaváren. Připraveno je i dva tisíce čtyři sta parkovacíc­h míst.

V budoucnu by se obchody mohly rozrůst až na třicet tisíc metrů čtverečníc­h. „Nyní je ještě předčasné hovořit o přesném časování, nicméně jsme již začali připravova­t

plány na výstavbu i této části objektu, kterou můžeme připojit k první fázi velmi jednoduše a velmi rychle, a to úpravou interních předělů,“vysvětluje Mešanović.

Podle centra se outlet může takovým způsobem rozšířit za méně než jeden rok. Poté by mělo nabídnout až sto osmdesát obchodů.

V hlavním městě se za poslední

dobu přestavěla nebo rozšířila dvě obchodní centra: Galerie Butovice a Centrum Chodov. V souvislost­i s Chodovem se podle informací MF DNES spekuluje o tom, že by tam mohla vzniknout další pobočka švédského řetězce s nábytkem IKEA.

Společnost však tuto informaci nepotvrdil­a ani nevyvrátil­a. „Náš zájem o výstavbu dalších obchodních domů IKEA a rozvíjení našich obchodních aktivit v Česku stále trvá. Lokalitu a termín otevření nového obchodního domu IKEA je vždy možné upřesnit až po finálním výběru a potvrzení místa a vyřešení dalších souvisícíc­h náležitost­í. Tato fáze zatím neproběhla, a tak v tuto chvíli nelze potvrdit žádnou konkrétní lokalitu,“říká majetková manažerka IKEA Nicole Erdmann.

Firma v hlavním městě prověřuje více možných lokalit. Nyní se podle Erdmann plně soustředí na dočasný obchod, takzvaný pop-up, na Václavském náměstí. Má se otevřít letos v létě. Po půl roce IKEA projekt vyhodnotí a rozhodne o tom, zda obchod zůstane v provozu.

Lidé hledají rychlý nákup

„Nákupní centra musí zjistit, co zákazníci chtějí, proč by tam měli chodit a jak si je udržet. Musí najít nějaký magnet. Dříve jím byl hypermarke­t, velká prodejna potravin. Tím, že si lidé jídlo nakupují přes internet, hypermarke­ty ztrácejí svou přitažlivo­st,“tvrdí Jiří Zeman z katedry obchodního podnikání a komerčních komunikací Vysoké školy ekonomické.

Zeman se neodvažuje odhadovat, zda je trh nasycen, nebo ne. Mění se ale chování spotřebite­le. Lidé nakupují jiným způsobem než před deseti lety. „Už se netráví půl dne v nákupním centru, spíše se hledá rychlý nebo online nákup. Prioritu budou mít spíše menší nákupní centra. Člověk tam zařídí, co potřebuje. Nechá si vyrobit klíče, opravit boty, vyčistit oblečení,“doplňuje Zeman.

S tím souhlasí i Jan Kotrbáček ze společnost­i Cushman & Wakefield. „Mají-li si centra udržet zákazníky, přilákat nové a prodloužit čas, který tam lidé stráví, pak jsou absolutně nezbytné dobře navržené, vysoce kvalitní prostory s vysokým zastoupení­m služeb a zážitkovýc­h konceptů, zasazené do zajímavého architekto­nického řešení interiérů,“říká Kotrbáček. Takovou cestou se mnohá centra vydávají. Pořádají například pěveckou soutěž, nebo dokonce atletický závod.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Jako pražská ulice Nové outletové centrum v Tuchoměřic­ích láká zákazníky – a to i z centra Prahy – interiérem stylizovan­ým do centra Prahy. Společnost NEINVER si návštěvnos­t za první měsíc po otevření chválí, k iluzi rušné pražské ulice se outlet zatím...
Foto: Michal Šula, MAFRA Jako pražská ulice Nové outletové centrum v Tuchoměřic­ích láká zákazníky – a to i z centra Prahy – interiérem stylizovan­ým do centra Prahy. Společnost NEINVER si návštěvnos­t za první měsíc po otevření chválí, k iluzi rušné pražské ulice se outlet zatím...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia