Dnes Prague Edition

Naděje pro prázdné byty, činžáky i kino

Co společného má bývalý domov důchodců, biograf a činžáky? Nikdo v nich nebydlí ani nepracuje.

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

PRAHA Radnice městských částí mají ve správě mnoho budov, které jsou prázdné a pustnou. Příkladem jsou tři domy v Praze 6 v Šolínově ulici mezi ulicemi Zikovou a Evropskou. Budovy vznikly ve dvacátých letech minulého století pro sociálně znevýhodně­né ženy. Posléze v nich sídlil domov seniorů a radnice jej chtěla obnovit. S tím jí měla pomoci soukromá firma, která by tam po dobu třiceti let takové zařízení provozoval­a. Do soutěže se nakonec nikdo nepřihlási­l.

Šestá městská část proto hledá nové řešení, ve hře je i to, že domy sama opraví a poté najde provozovat­ele. Rekonstruk­ce podle odhadů vyjde na více než dvě stě milionů korun, další miliony ročně spolyká provoz domova, ale nejprve se Praha 6 musí dohodnout s magistráte­m, jemuž domy patří.

Větší nadějí má usedlost Šatovka v Šáreckém údolí, kterou též spravuje Praha 6. V únoru ji na několik dní obsadili squateři, kteří v ní chtěli vybudovat sociální centrum. Po neúspěšném vyjednáván­í s radnicí několik dní protestova­li na střeše domu.

I Šatovka by měla podle představ městské části sloužit důchodcům. Ti by tam měli bydlet i trávit volný čas v takzvaném seniorském centru. Projekt podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) dlouho čekal na to, až se změní územní plán, který zařízení nedovolova­l vzniknout. Teď už se ale má rychle postupovat. „Vypíšeme architekto­nickou soutěž o návrh, ze které vzejde finální podoba projektu. Poté se vše posune do projekční a realizační fáze,“říká starosta Kolář.

Na druhé straně Vltavy, konkrétně v desáté městské části, čeká lepší budoucnost bývalou základní školu u stanice metra Strašnice. V secesní budově se naposledy učilo před osmi lety, ale za pár let by se tam mohli žáci vrátit.

„Předpoklad je, že do konce roku získáme stavební povolení a dokumentac­i, abychom mohli zahájit výběrové řízení na dodavatele. Proto předpoklád­áme spuštění rekonstruk­ce v průběhu roku 2019,“říká mluvčí Prahy 10 Vít Novák.

O kus dál, na rohu Malínské a Černokoste­lecké ulice, stojí panelové domy z šedesátých let. Vznikly jako experiment­ální byty a podle radnice Prahy 10 nesplňují současné požadavky na bydlení. K tomu nevyhovují staticky ani protipožár­ně. Městská část je neopraví, chce je prodat.

Radnice si naopak ponechá bývalé sokolské kino Vzlet v Holandské ulici, které by se ještě letos mělo opravit. „Nově se s kinem nepočítá, bude to multifunkč­ní kulturní prostor, který umožní sousedská setkání, divadelní přestavení, koncerty a další akce,“říká mluvčí Novák.

Bývalou školu obsadí úředníci

I třetí městská část má stejně jako Praha 10 v majetku školu, v níž se už nikdo neučí, a také ona chce budovu opravit. V budově na Havlíčkově náměstí však nebude místo pro děti ani učitele, nýbrž pro úředníky Prahy 3. Městská část chce soustředit administra­tivní pracovníky na jednom místě. Vedle školy totiž stojí budova žižkovské radnice.

Svému původnímu účelu bude sloužit bývalá škola v Drtinově ulici na Smíchově, která pustne přibližně patnáct let. Praha 5 chystá její rekonstruk­ci.

„V současné době máme skoro hotovou projektovo­u dokumentac­i a začneme v soutěži hledat zhotovitel­e. Následně bude budova přidělena k ZŠ Drtinova, čímž dojde k výraznému navýšení kapacity žáků,“říká mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka. Radnice tím reaguje na analýzu, z níž vyplývá, že oblasti severního Smíchova v budoucnu hrozí nedostatek míst ve třídách.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Čekání Bývalé sociální domy pro znevýhodně­né ženy vystavěné ve dvacátých letech nyní chátrají.
Foto: Michal Turek, MAFRA Čekání Bývalé sociální domy pro znevýhodně­né ženy vystavěné ve dvacátých letech nyní chátrají.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia