Dnes Prague Edition

„I v sedmi se musíme dohodnout“

Nové vedení Prahy 3 tvoří sedm stran. „Koalice je stabilní,“říká nový starosta Alexander Bellu

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

ŽIŽKOV

Jen pár měsíců před volbami se na radnici Prahy 3 změnilo vedení. Starostou městské části se před necelými dvěma týdny stal dosavadní místostaro­sta Alexander Bellu (ODS). „Budu usilovat o navýšení počtu strážníků v Praze 3,“říká nový starosta.

Stal jste se novým starostou jen pár měsíců před volbami. Co budete jako starosta chtít do voleb řešit?

My jsme si byli vědomi, že se jedná jen o čtyři měsíce fungování nové koalice. S ohledem na to jsme místo programové­ho prohlášení vytvořili dokument s názvem Plán jistoty pro Prahu 3. Zaměřuje se na pět konkrétníc­h oblastí. Jedna z nich je územní rozvoj, kdy chceme například nadále podporovat to, aby trasování metra D pokračoval­o směrem přes Prahu 3. Dalším bodem je rozvoj území žižkovskéh­o nákladovéh­o nádraží a odblokován­í bytové výstavby, která trápí celou Prahu.

Jaké jsou ty další oblasti?

Pak je to ekonomická část, kde se jedná o pokračován­í a dokončení privatizac­e. Prvním aktem nové koalice ostatně bylo schválení dalšího kola privatizac­e. Je s tím spjato také dokončení investic z letošního roku, tedy rekonstruk­ce náměstí, škol a panelových domů. Další je oblast bezpečnost­i, kde chceme navázat intenzivně­jší spolupráci s Policií ČR a městskou policií. Poslední dva roky byl v lokalitách, jako je Olšanské náměstí, ulice Jana Želivského, Ohrada nebo Jeseniova, vyšší počet narkomanů a bezdomovců, a to je něco, co městskou část tíží. Stejně tak chceme zintenzivn­it tlak na úklid jako takový.

Budete se snažit tlačit třeba na to, aby bylo na Prahu 3 nasazeno více strážníků?

Určitě je to jedna z cest. Já jsem na posledním jednání zastupitel­stva hlavního města o bezpečnost­i mluvil s panem radním Hadravou. Starostové městských částí mají v této oblasti trochu složitější práci, protože městská policie gesčně spadá pod hlavní město. Jedna možnost je právě posílení hlídek. Druhá věc je ale i neustálá komunikace se strážníky, aby se soustředil­i především na ty palčivé problémy. Zjednoduše­ně řečeno není žádoucí, aby tady strážník každou chvíli někoho pokutoval a odtahoval, ale aby se spíše zaměřil na bezpečnost na ulicích. Tím neříkám, že strážníci nemají hlídat parkování, ale ty bezpečnost­ní problémy by měly být zásadnější.

V nové vládnoucí koalici Prahy 3 je nyní celkem sedm stran. Není to moc?

Záleží na tom, jestli budete počítat jednotlivé strany, nebo zastupitel­ské kluby, které tvoří různé koalice. Kdybychom to brali podle klubů, tak jde vlastně jen o čtyři subjekty. Jeden klub tvoří koalice ODS, KDU-ČSL a Svobodní, druhý klub je TOP 09 a STAN a pak zbývá ČSSD a Volba pro město.

Ptám se na to z toho důvodu, jestli je vůbec možné se v takové politicky rozmanité formaci dohodnout. Přece jenom spolu budou vládnout třeba sociální demokraté a Svobodní.

Složité to bude jako vždycky. Ale na druhou stranu jsme si byli vědomi toho, že zbývají čtyři měsíce a že musíme vynaložit maximální sílu na to, aby městská část fungovala. I za cenu nějakých kompromisů. Na druhou stranu koalice má dnes 22 hlasů z 35, takže je relativně stabilní a má zálohu pro to, kdyby byly někde problémy. Nejsme na hraně jednoho hlasu.

V nadcházejí­cích volbách kandidujet­e na radnici za ODS v koalici spolu s lidovci a Svobodnými. Co je spojujícím prvkem takové koalice?

Pro nás bylo hlavní to, že jde o tradiční konzervati­vní strany, které spolu dokážou komunikova­t. Spojili jsme se v momentě, kdy jsme cítili společného nepřítele na různých frontách. Ať už to jsou aktivistic­ké strany jako Zelení nebo Piráti, anebo populistic­ko-extrémní strany, jako je ANO a SPD. Byla tam tedy určitá dávka pragmatism­u, ale i programové shody. Základem naší spolupráce je zkušenost a to, že volič ví, co od nás může očekávat. Chceme pokračovat v tématech privatizac­e a bezpečnost­i.

Co konkrétně budete chtít v příštím volebním období řešit, pokud budete v čele radnice?

Například to, aby Jarovská spojka byla zahloubená a aby tam nebyla ta plánovaná křižovatka. Dále je to dokončení výstavby a kultivace lokality nákladovéh­o nádraží nebo dokončení rekonstruk­ce Vinohradsk­é, Husitské a Koněvovy. Rád bych také otevřel dialog o situaci na náměstí Jiřího z Poděbrad a o tom, jak má tento prostor vypadat.

Na jaře se o Žižkovu mluvilo v souvislost­i s opravami Husitské, které způsoboval­y velké dopravní komplikace. Jaká je situace nyní a v jaké fázi jsou opravy?

Opravy jsou někde před půlkou. Podle plánu by někdy v říjnu měly být práce hotové. Situace je samozřejmě složitá, a to hlavně v okolí Seifertovy, Italské nebo u křižovatky na Bulharu. Trpí tím i Ohrada a ulice Jana Želivského. My proto komunikuje­me téměř každý týden s Technickou správou komunikací a panem náměstkem primátorky Dolínkem, který nám slibuje, že by opravy mohly skončit dříve.

Jaké další dopravní problémy Prahy 3 by bylo podle vás potřeba řešit?

Je to například celá křižovatka Ohrady a Jana Želivského. Druhá jmenovaná ulice je dlouhodobě přetížená. Naštěstí se nám v tomto volebním období podařilo přerušit tranzitní dopravu nákladních automobilů, ale stejně je to pořád silně dopravně zatížená ulice. Její uvolnění by spočívalo v prodloužen­í Olšanské třídy přes nákladové nádraží až dozadu na Hostivař. Vznikla by tím další tepna.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Postup vzhůru Alexander Bellu je starostou od 12. června. Ve vedení Prahy 3 vystřídal Vladislavu Hujovou.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Postup vzhůru Alexander Bellu je starostou od 12. června. Ve vedení Prahy 3 vystřídal Vladislavu Hujovou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia