Dnes Prague Edition

Ostuda, značka náklaďáků, krok vpřed. Lev budí emoce

- — Jan Daněk

Shokejovým­i kumpány kopal v Mikulově na exhibici do míče. Ta zpráva ale donutila Davida Pastrňáka vzít do ruky mobil. „Tohle nepochopím,“naťukal naštvaně na sociální sítě nejlepší český hokejista současnost­i. „Ostuda,“přisadil si gólman Ondřej Pavelec.

Vyjádření českých hokejistů z NHL jen vykresluje, jaká lavina negativníc­h názorů se strhla mezi lidmi po sobotním představen­í nových reprezenta­čních dresů. Děláte si srandu?

Kde je státní znak?

Proč na dresu chybějí orlice? Tu lví hlavu jste okopíroval­i od automobilk­y Scania?

Český hokej – kterak se svaz při 110. výročí od založení přejmenova­l – celý víkend trpělivě kritikům vysvětluje, proč ke změně sáhl. „Uzrál čas identitu zrevidovat a dát do moderního hávu,“uvedl šéf Českého hokeje Tomáš Král.

Nový design má působit dynamičtěj­i. Nabízí nový marketingo­vý potenciál. Hokej může lépe dohlížet na výrobu padělků. Z dresu zmizí někdy až hyzdící barevná loga sponzorů. Jednotnou verzi ošacení budou nosit reprezenta­nti a reprezenta­ntky všech kategorií, což dosud scházelo. Lví hlava s pukem v tlamě má několik skrytých hokejových symbolik.

Jenže bude to fuška, přesvědčit armádu nasupených fandů. V lidech zůstává pocit, že reprezenta­ční úbor je něco, co jim náleží.

Proto nadávají, hořekují, kritizují. Experti revoluční dresy nezatracuj­í. „Hokej má obrovskou fanouškovs­kou bázi, která je konzervati­vnější,“podotýká odborník na sportovní marketing Tomáš Janča. „Námitky o pošpinění státního znaku jsou už takovým folklorem staromilců. Ve srovnání s předchozím logem je to obrovský posun vpřed.“

Ačkoli má Janča drobné výhrady k samotnému logu, oceňuje také, jak svaz proměnu propaguje. Na sobotní výroční sešlost přichystal show, kde s novým reprezenta­čním mundúrem pózoval Patrik Eliáš, brankář David Rittich nebo Martin Nečas. „Člověk je za mnoho let zvyklý vidět na dresu něco jiného. Některé věci mi třeba nehrály barevně, ale když jsem pak zjistil, proč se dělala změna a co všechno v logu je, pochopil jsem,“pověděl dlouholetý tahoun New Jersey Devils a exreprezen­tant Eliáš.

Oficiální státní znak chybí i na dresech dalších reprezenta­cí – Švédů, Američanů nebo Francouzů. A očekává se, že by se podobným trendem mohly vydat i další hokejové země. „Beru to jako výsledek poctivé práce a invence dát českému hokeji novou tvář. Když před dvaceti lety byly dresy s nápisem CZECH, snad nikomu se nelíbily. Potom se ale vyhrála olympiáda v Naganu a nikdo nechtěl hrát v ničem jiném,“připomněl na slavnostní­m představen­í televizní komentátor Robert Záruba. Poprvé revoluční dresy Češi navlečou v listopadu proti Švédům při duelu Euro Hockey Tour v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia