Dnes Prague Edition

Spása v čase 94:42. Němci ožili a provokoval­i

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Sbrýlemi, v polobotkác­h a zářivě bílé košili působí většinou jako uhlazený profesor. Tentokrát ale nasupeně vystartova­l z lavičky, ťukal si na čelo, křičel a stěžoval si všude okolo: „Vidíte, co dělají? Vždyť se nám smějí do očí!“

Janne Andersson, trenér švédské fotbalové reprezenta­ce, zuřil.

Nelíbilo se mu, jak členové německého realizační­ho týmu v sobotu slavili gól, kterým jejich tým v nastaveném čase otočil zápas a urval extrémně důležité vítězství.

„Máchali pěstmi před našimi obličeji. Bylo to nezdvořilé,“rozčiloval se. „Celý zápas jsme bojovali férově a takhle se po závěrečném hvizdu protihráči nikdy nemají chovat.“Němci skutečně provokoval­i, nedokázali potlačit emoce a pustili je ven, protože si gólem na 2:1 v čase 94:42, kdy už hráli bez vyloučenéh­o Boatenga, zachránili krk.

Kdyby se Švédskem nevyhráli, byli by na pokraji historické ostudy: Švédům i Mexiku by k postupu stačila remíza ve vzájemném zápase, aby obhájce vyautovali už v základní skupině.

To by byl šok!

Ačkoli... Vlastně ne tak velký, protože na posledních dvou šampionáte­ch tenhle osud stihl předchozí mistry světa: Španěly a Italy. Čtyři roky poté, co jásali se zlatem na krku, se loučili po bídných výkonech v základní skupině.

Němci v sobotu tenhle scénář dokázali (zatím) odvrátit díky gólu last minute, po kterém celá země explodoval­a radostí. Přitom nechybělo moc a mohli naopak tonout v beznaději.

Stačilo, aby nepřesný polský sudí Marciniak, který Švédům v prvním poločase upřel jasnou penaltu po faulu Boatenga na Berga, nastavil o minutu méně. Nebo aby švédský kouč lépe vystřídal.

Náhradník Guidetti měl v závěru zápasu zaběhnout s míčem do rohu hřiště a sbírat vteřiny. Nebo přenést hru na opačnou stranu, kde číhali volní spoluhráči – klidně mohli Němce sestřelit vítězným gólem.

Jenže místo toho z nesmyslnéh­o úhlu střílel, soupeř založil útok a další hráč z lavičky, záložník Durmaz, fauloval na hranici vápna.

Záběry toho, co se dělo potom, se okamžitě rozlétly do světa. Dříč Kroos, který zavinil vedoucí gól Švédska prachmizer­nou rozehrávko­u a pak nestíhal bránit skórujícíh­o Toivonena, se rozhodl chybu odčinit a troufl si na velkou věc.

Zhluboka vydechl, počkal si, až mu střelec vyrovnávac­ího gólu Reus nakrátko přiťukne míč... A z kraje vápna úžasně zakroutil míč na vzdálenějš­í tyč.

Geniální moment na chvíli překryl problémy, se kterými se Němci perou. Sami si na sebe vytvořili tlak, když záložníci Gündogan a Özil, původem Turci, před šampionáte­m neuváženě podpořili tureckého prezidenta Erdogana a naštvali část fanoušků. Úvodní porážka s Mexikem pak potvrdila, že tým kouče Löwa má ke zlatému výběru z Brazílie daleko – až druhý zápas přinesl zlepšení a nakonec i úlevu.

„Musíte mít koule na to, abyste hráli tak jako my ve druhém poločase,“pochválil tým hrdina Kroos. „Rvali jsme se až do konce a vyhrát jsme si rozhodně zasloužili.“

Švédové by tohle prohlášení asi nepodepsal­i. V první půli favorita strašili, po neodpískan­é penaltě se vztekali a Andersson si po zápase postěžoval: „Nechápu, že se rozhodčí ani nepodíval na video, když tu možnost má. Takhle smutný zápas jsem ještě nezažil.“

S bodem proti Německu už by měl jeho tým osmifinále blízko, teď se situace ve skupině nebývale zamotala. Postoupit může i poslední Korea: nemá ani bod, ale když Němce porazí aspoň o dva góly, najednou bude ve hře. A vedoucím Mexičanům naopak může osmifinále utéct, pokud se Švédskem prohrají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia