Dnes Prague Edition

Případ Rath v bodě zlomu

Bývalý hejtman dostal 8,5 roku vězení. Odvolal se, ale rozuzlení „nekonečné“kauzy se blíží

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Bývalý hejtman David Rath se včera postavil pod plakáty Tomáše Garrigua Masaryka visící z oken a heslo „Nebát se, nelhat a nekrást“. Pár minut předtím byl Rath odsouzen za to, že „kradl“.

Na improvizov­ané tiskové konferenci před Pražským hradem bývalý politik prohlásil, že ho odsoudili na přání prezidenta Miloše Zemana. Nakonec vytáhl rudé trenky podobné těm, které Miloš Zeman před pár dny spálil.

„Pro vrcholného politika je téměř povinností být stíhán,“prohlásil před Hradem Rath.

Středočesk­ý krajský soud ho včera poslal už podruhé na osm a půl roku do vězení za to, že si nechal slíbit úplatky v hodnotě 22 milionů korun a z toho 16 milionů korun doopravdy převzal. Jeho komplici, manželé Kateřina a Petr Kottovi, kteří korupci organizova­li, dostali opět shodně po 7,5 roku vězení.

Pár změn oproti původnímu rozsudku z roku 2015 tu přece jen bylo. Případ od té doby prošel velkými peripetiem­i včetně zrušení a opětovného „povolení“odposlechů. „Doplnili jsme spis znaleckým posudkem na ziskovost zakázky na Gymnázium Hostivice,“řekl Robert Pacovský, předseda trestního senátu.

Dospěl sice k tomu, že zakázky byly méně ziskové, než se původně myslelo, ale na trestech pro obžalované se tato „kosmetická korekce“nijak neodrazila.

„Ďábelský“úplatek

Některé okolnosti však Pacovský shrnul ve včerejším odůvodnění rozsudku jasněji a výstižněji než před třemi roky.

„Je úplně irelevantn­í, jestli si ty peníze z úplatků Rath nechal, nebo si za ně kupoval politický vliv,“reagoval soudce Pacovský na častá Rathova tvrzení, že to byly peníze na kampaň ČSSD.

Stejně jasně odmítl Pacovský Rathovy často opakované argumenty, že odposlechy jsou nesrozumit­elné a že mu krabici s penězi někdo podstrčil. „Záznamy vylučují, aby někdo manipulova­l s tou krabicí nebo ji vyměnil za jinou krabici,“sdělil Pacovský při odůvodnění verdiktu.

Zároveň uznal, že některé prostorové odposlechy z domu Kottových byly nesrozumit­elné. „Ale my jsme vycházeli jen z toho zřetelného,“ujistil soudce.

Konečně Pacovský uvedl, že některé ovlivněné zakázky na zdravotnic­ké přístroje do nemocnic byly pro vítěze, který si musel vítězství pojistit úplatkem, paradoxně ztrátové. „Jeden obžalovaný nám tady ale stejně říkal, že jeho firma o zakázku stojí, protože bude mít zisk ze servisu, a navíc si personál na její výrobek zvykne,“vysvětlil Pacovský.

Na skutcích se nic nezměnilo. Rath a spol. byli opět uznáni vinnými z ovlivnění zakázek na opravu zámku Buštěhrad, Gymnázia v Hostivici a několika výběrových řízení na vybavení nemocnic.

V jedné věci soudce nevyhověl ani obžalobě. Státní zástupce Petr Jirát by chtěl, aby hlavním obžalovaný­m propadl veškerý majetek. Nicméně soud jim třeba nechal nemovitost­i a propadnou jim jen peníze zabavené již při domovních prohlídkác­h.

A ještě jedna kuriozita, kterou soudce včera znovu připomněl: Při jedné předávce inkasoval Rath svůj podíl z úplatků ve výši 666 666 korun. Obžalovaní nebyli žádní satanisté, prostě jen chtěli milion přesně rozdělit na třetiny.

Ping-pong ubírá na důvěře

Včerejší vyhlášení rozsudku předznamen­ala ještě jedna epizoda. Rath tvrdil, že už svůj rozsudek viděl a dopředu věděl, jak soud rozhodne. Proto se také demonstrat­ivně odvolal už v úterý a včera k soudu nepřišel. Patrně tím chtěl umocnit dojem, že rozsudek je na objednávku. Soudce Pacovský tento výstup okomentova­t nechtěl.

Včerejší verdikt byl trochu očekávatel­ný, ale o to větší drama nastává teď. Advokáti se odvolali rovnou v jednací síni.

Na řadě je vrchní soud, který se minule postaral o překvapení zrušením odposlechů coby důkazů, zatímco Nejvyšší soud je zase vrátil do hry.

„Očekávám potvrzení rozsudku. Záleží na tom, do jaké míry soudce Pacovský splnil pokyny nadřízenýc­h soudů. Vrchní soud nepůjde podruhé proti Nejvyššímu tím, že by zrušil odposlechy. To už by pak bylo na výměnu senátu vrchního soudu,“myslí si zkušený advokát Jaroslav Ortman. „Soudní ping-pong, kdy si soudci pořád posílají jednu kauzu, prohlubuje nedůvěru v justici,“dodává Ortman.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nebát se a nekrást Rath svolal novináře před Pražský hrad.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nebát se a nekrást Rath svolal novináře před Pražský hrad.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia