Dnes Prague Edition

Cesta k moři – kolaps

Začínají prázdniny. Jak se vyhnout hodinám čekání v kolonách

- Roman Švidrnoch redaktor MF DNES

PRAHA Připomíná to vpád Hunů do Evropy před 1 500 lety – všichni se tlačí ze severu na jih. Stěhování národů, tak lze v kostce popsat první prázdninov­ý víkend. I letos v dlouhých kolonách určitě zůstane viset spousta Čechů, kteří se už viděli na jadranské pláži.

Co tedy udělat pro to, aby to tak nedopadlo?

Nejlepší a jediná rada – pokud můžete kvůli termínu ubytování – je vyrazit v časech mimo špičku. Které to jsou, víme poměrně přesně díky měření pohybu mobilních telefonů o loňském prvním prázdninov­ém víkendu. A není pochyb o tom, že letos to bude prakticky stejné.

„Nadcházejí­cí ‚supervíken­d‘ patří k nejvytížen­ějším dnům na českých silnicích v průběhu celého roku. Podle našich údajů je problémový nejen pátek, ale ještě víc sobotní dopoledne,“říká Lukáš Kovárník z T-Mobilu. Poslední červnový pátek vyráží na silnice o 23 procent víc lidí než v běžné pátky – a i ty jsou v okolí velkých měst a na dálnicích infarktové. V sobotu je to však plus 64 procent.

„Kolonám se vyhnete nejlépe, když vyjedete buď v pátek do 14.30, nebo v sobotu pozdě odpoledne. Ideální je vzít si půldenní volno, vyzvednout děti rovnou před školou a vysvědčení oslavit až za hranicemi,“radí Kovárník.

S tím souhlasí i dopravní expert z organizace Besip Petr Vomáčka. „Také si můžete v sobotu přivstat a vyrazit kolem páté ráno, případně odjezd odložit na sobotní večer,“říká.

A co poměrně oblíbená noční jízda, dejme tomu od páteční desáté večerní? „Kdo si předtím odpočine, může vyrazit. Rozhodně to ale nedoporuču­ji těm, kdo v osm zabodnou tužku do klávesnice, naberou rodinu a unaveni vyrazí. Krize přijde kolem jedné ráno, hrozí mikrospáne­k, poruchy vidění. Noční jízda je také rizikem pro sváteční řidiče,“dodává Vomáčka.

Přesto zůstává značné množství lidí, kteří se hlavně na dálnicích v pátek odpoledne ocitnou. Co dělat, když už stojí v dlouhé koloně na rozkopané D1, případně v Rakousku nebo ve Slovinsku?

„Zbývá jedině doufat, že to nebude tak strašné a že zácpa je jenom kvůli hustému provozu, ne kvůli nehodě. Pokud to alespoň trošku jede, doporučuje se zůstat na dálnici a neobjíždět místo po okreskách. Moc si nepomůžete, podle našich měření maximálně v řádu jednotek minut. Objízdné trasy se totiž rychle ucpou, tím spíše, že na ně dost řidičů přivádějí chytré navigace typu Waze. Jediná výhoda je psychologi­cká – že aspoň chvílemi jedete a nestojíte,“říká Vomáčka z BESIP.

Situaci komplikuje formule 1

Na některých místech bude provoz o prvním prázdninov­ém víkendu problemati­čtější než na jiných. Kromě zmíněné dálnice D1 je to opravovaný most přes Novomlýnsk­ou nádrž před Mikulovem, který doporučuje­me spíše objet po dálnici D2 přes Břeclav a až v Rakousku se napojit na dálnici směrem na Vídeň.

Nejhorší však bude jako každoročně slovinsko-chorvatská hranice na přechodu Gruškovje–Macejl, tedy na hlavním tahu z Mariboru do Záhřebu. Chorvatsko totiž není v takzvaném schengensk­ém prostoru.

„Na hranici musí probíhat kontroly v takzvaném zostřeném režimu, zavedené loni kvůli migrační krizi. Není to výmysl ani jedné ze stran, ale nařízení Evropské unie,“vysvětluje Michal Kůra ze Slovinskéh­o centra v Praze. A kromě kontrol přichází letos ještě další komplikace: posledních pár kilometrů před přechodem se buduje nová dálnice a jezdí se de facto staveniště­m.

„V minulých letech tady bývaly až desetikilo­metrové kolony. Začínají už v jednu ve dvě odpoledne, trvají minimálně do osmé deváté večerní,“uvádí Vomáčka. O prvním prázdninov­ém víkendu bude navíc podle něj situaci na rakouské dálnici A9 u Štýrského Hradce komplikova­t extrémně silný provoz kvůli Velké ceně formule 1 na okruhu Red Bull Ring.

Doporučuje­me proto tudy raději vůbec nejezdit a volit trasu přes Bratislavu a přes Maďarsko, která je tradičně bezproblém­ová a není to výrazná zajížďka.

Nebo zvolit trasu, kterou letos redakce MF DNES vyzkoušela: ve slovinském Mariboru jsme odbočili doprava na dálnici směr Lubljana, po 50 km odbočili na Celje a přes Laško a Novo Mesto dorazili na hraniční přechod Metlika. Tam byl provoz mnohem menší, takže věříme, že tomu tak bude i o prázdninác­h. Přece jen tato trasa leží mimo hlavní tahy.

Drobnou výhodou je, že ušetříte 260 korun za chorvatské mýto a slovinská známka tak vlastně vyjde na pouhých 130 korun. Navíc se vyhnete kolonám (často i hodinovým) u mýtné brány Lučko u Záhřebu na hlavní dálnici A1.

Ti, co vyrazí do Itálie, se mohou psychicky připravit na podobné problémy. Nejtěžší bude projet na české hranice v Dolním Dvořišti, v Německu jsou rizikové obchvaty velkých měst, hlavně Mnichova. Tamní pomalu popojížděj­ící „stau“měřívají často kolem dvaceti kilometrů. A „brzdou“jsou také alpské tunely, před nimiž se často tvoří hodinové kolony kvůli superhusté­mu provozu – míří tudy totiž k moři hlavně Němci a Holanďané.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia