Dnes Prague Edition

Komunisté se bouří proti vládě

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Spodporou ČSSD ve Sněmovně už si může být vláda Andreje Babiše jistá. Zato s komunistic­kými hlasy, které potřebuje pro získání důvěry, to má čím dál složitější. Uvnitř strany totiž podle informací MF DNES vzniká výzva, která kritizuje šéfa strany Vojtěcha Filipa za vyjednané podmínky pro toleranci vlády. A vyzývá členy vedení KSČM, aby ještě zvážili, zda vůbec má smysl Babišovu vládu tolerovat.

Mezi signatáři výzvy nechybějí vlivní straníci: europoslan­ec Jaromír Kohlíček, někdejší náčelník generálníh­o štábu a ministr obrany Miroslav Vacek nebo donedávna místopředs­eda strany Josef Skála.

„Jsme v situaci, ve které žádná levicová strana od druhé světové války nebyla. Zatímco v jiných zemích komunisté vstupují do levicových vlád, u nás je to vláda jednoho z nejbohatší­ch lidí a ANO nemůže být levicový subjekt,“říká jeden z více než stovky signatářů Kohlíček.

Výzva neříká doslovně, zda by komunisté měli toleranci vlády odmítnout. „Ať rozhodneme jakkoli, bude to špatně,“přemítá Kohlíček.

Z textu, za kterým stojí hlavně vnitrostra­nická opozice sdružená kolem diskusní platformy Skutečná levice, jež předsedu Filipa kritizuje, že ze strany dělá „svoje s. r. o.“, je však zřejmé, že výhrady převažují.

Výhrady k Filipovi i k ČSSD

Výzva například Filipovi vyčítá, že o vládě jedná zákulisně, a nikoli veřejně. „Měli jsme chtít záruky toho, co vláda neudělá, dát jí negativní mantinely,“přibližuje jeden ze signatářů výzvy.

„Další věc jsou zahraniční mise. Opakovaně jsme byli ujišťováni, že nepůjdou vojska na ruské hranice a že na prvním místě bude OSN. A teď je všechno jinak,“dodává.

Ale nejde jen o to, co Filip dojednával s Babišem. Komunistům vadí také postoj ČSSD, která od komunistic­ké tolerance vlády dává ruce pryč s tím, že to je věcí hnutí ANO. Sociální demokraté měli podle komunistů minimálně oficiálně zrušit bohumínské usnesení z devadesátý­ch let, které straně spolupráci s KSČM zakazuje. Usnesení je sice už de facto mrtvé, protože se jím ČSSD neřídí, ale komunisty dráždí, že formálně je stále v platnosti.

Filip zatím na výhrady vzbouřenců nereagoval. Vedení KSČM pak do sobotního zasedání ústředního výboru strany, který rozhodne o tom, zda komunisté vládu budou tolerovat, nebo ne, doporučilo straníkům, aby se zdrželi komentářů.

Pro Filipa je to však další rána v situaci, kdy sám zvažuje, jak se k toleranci vlády, kterou půl roku vyjednával, postavit. Jak MF DNES tento týden informoval­a, Filipa namíchlo, že Babiš prý porušil dohodu o obsazení dozorčí rady ČEZ.

„Důvěra je narušena,“přiznal Filip. Ostatní straníci, minimálně ti, s kterými MF DNES hovořila ve Sněmovně, říkali, že v případě jednání o ČEZ šlo o Filipovu sólovou akci. Pak se však už lišili v názoru, nakolik to ostatní straníky ovlivní. Zjevné prý je, že zatímco ještě před pár týdny to vypadalo, že komunisté nebudou Babišově vládě dělat drahoty, teď si čím dál víc členů připouští variantu předčasnýc­h voleb. Zvlášť poté, co se jim přestal bránit i prezident Miloš Zeman.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia