Dnes Prague Edition

Migrace? Jen represe nestačí

Dnes začíná zasedání Evropské rady, která by měla rozhodnout o nové migrační politice. Pouhá sázka na tvrdá bezpečnost­ní opatření proti uprchlíkům nemusí stačit.

- Tomáš Jungwirth Migrační konsorcium, Asociace pro mezinárodn­í otázky

Už dnes se sejde nejvyšší politický orgán EU, Evropská rada, aby se usnesl na dalším směřování evropské azylové a migrační politiky. Tolik očekávanou a z důvodu soudržnost­i Unie také skutečně potřebnou shodu v otázce tzv. relokačníc­h kvót uprchlíků se přitom zjevně najít nepodaří.

Podle všeho pod vlivem změny postoje Německa, Rakouska a Itálie nedojde ani na většinové hlasování v této věci, ve kterém Česku dlouho hrozila podobná prohra jako v případě dočasného přerozdělo­vacího mechanismu přesně před třemi lety. Zda se podaří nalézt dohodu alespoň na některých reformních krocích vůči vnitřnímu azylovému systému, například na rámci pro přesídlová­ní uprchlíků ze třetích zemí, zůstává otevřené.

Na čem se členské státy naopak shodnou snadno, je „řešení problému mimo území EU“, o kterém ze všech nejhlasitě­ji mluví premiér Andrej Babiš. V této věci se také na nadcházejí­cí Evropské radě očekává významný posun. Vůbec však není jasné, zda si pod uvedenou frází různé země představuj­í totéž, jestli si uvědomují všechny s tím spojené zádrhele, jestli jsou připraveny investovat potřebné peníze a v neposlední řadě zda má Unie politickou sílu své představy ve třetích zemích přetavit ve skutečnost.

Představit­elné modely jsou v zásadě dva: „měkký“a „tvrdý“. První varianta by znamenala vybudování uprchlický­ch center pod správou EU na území třetích, zejména afrických zemí, kde by migranti mohli požádat o azyl, což by podle předpoklad­ů mělo mnoho z nich od nebezpečné cesty lodí do Evropy za pomoci převaděčů odradit.

Jak ale zaručit bezpečnost žadatelů v tak nestabilní­ch oblastech, jako je Libye? Podle práva které země by se žádosti měly posuzovat? Kdo bude platit provoz? A především podle jakého klíče by následně byli úspěšní žadatelé rozdělován­i do jednotlivý­ch členských států EU? To se zatím neví.

Tvrdá varianta má v Česku nepochybně řadu příznivců, avšak otazníků vyvolává ještě více. Jde o čistě represivní model, kdy by migranti byli aktivně zachycován­i na migračních trasách a jako zločinci umisťováni do detenčních zařízení bez možnosti požádat o azyl v Evropě.

Šokující záběry z obdobného australské­ho zařízení na ostrově Nauru přitom ukazují cosi, co si nezadá s koncentrač­ním táborem a kde se zoufalí lidé bez jakékoliv životní perspektiv­y sebepoškoz­ují, pokud přímo nepáchají sebevraždy. Poslední takový případ je deset dní starý. Jde o přístup v rozporu se základy mezinárodn­ího azylového práva, který existující evropský systém s největší pravděpodo­bností jednoduše nedovolí.

K tomu je třeba přičíst, že pouze stát extrémně slabý nebo nebývale motivovaný by kdy přistoupil na to, že se vzdá kontroly nad částí území, aby si tam jiná země mohla postavit a provozovat azylové, nebo dokonce detenční zařízení.

Náměstek ministra zahraničí Bosny a Hercegovin­y před několika dny v Praze ostatně naznačil, že pro západobalk­ánské státy je taková možnost zcela nepředstav­itelná.

Podle uniklého návrhu závěrů z Evropské rady mají lídři evropských zemí tento týden v Bruselu podpořit systém „regionální­ch vyloďovací­ch platforem“v severní Africe, kam budou navráceni migranti zachycení na moři, jejichž osud se stal v souvislost­i s odmítavým přístupem nové italské vlády nanejvýš nejistý. Zde by mělo být v nejkratším možném čase rozhodnuto, kdo má nárok na azyl, a kdo nikoliv. Uniklý text však zůstává obecný a důsledně se vyhýbá zodpovězen­í otázek položených výše včetně uvedení států, kde by platformy měly vzniknout.

Plán by měl být realizován ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, který však konstatova­l, že jej s ním dosud nikdo neřešil.

Ačkoliv nás tedy v Bruselu možná nečeká kontroverz­ní debata o relokačníc­h kvótách, a přestože se státy EU shodnou na obecné zásadě externaliz­ace, summit se zákonitě nevyhne sporům o to, jak má řízení migrace mimo území EU v praxi vypadat.

Unijní přístup k neregulérn­í migraci už několik let charakteri­zuje orientace na rychlé výsledky při absenci dlouhodobé strategie provázané se zlepšením životní situace lidí v konfliktní­ch a nejchudšíc­h oblastech. Situaci lze přirovnat k Trumpově politice nasazování americké vojenské síly ve třetích zemích bez jakékoliv představy o dlouhodobé stabilizac­i válečných oblastí.

Místo aby v Africe došlo k realizaci obdoby poválečnéh­o Marshallov­a plánu, evropské peníze původně určené na předcházen­í příčin vysídlení se ve velkém přesouvají na bezpečnost­ní a represivní opatření. Veškeré vnější politiky se chvatně podřizují cíli zcela zastavit nežádoucí migraci.

EU při tom všem hrozí, že narazí na hranice možného, dlouhodobě jak přímo v rozvíjejíc­ích se zemích, tak z hlediska vlastní schopnosti ovlivňovat věci navenek, a napáchá více škody než užitku. Čeští představit­elé by si toho při opakování mantry o „řešení migrace mimo Evropu“měli být vědomi.

Místo realizace obdoby Marshallov­a plánu v Africe se evropské peníze přesouvají na represivní opatření.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia