Dnes Prague Edition

Spor o manželství: dejme si přes ústa ústavou!

-

Kdyby se do zákona napsalo, že horkovzduš­ný balon je silniční vozidlo, byla by to pořád stejná blbost, nově jen úředně potvrzená. Balon po silnici nejezdí, paragrafy by tedy lhaly, nikdo by je nebral vážně a neřídil by se jimi.

Stejně by to bylo s normou, která by tvrdila, že svazek dvou mužů nebo dvou žen je manželství. Takový zákon by sice platil, ale nemluvil by pravdu. O tom, co je manželství, není pochyb, vedle vlastnictv­í či kupní smlouvy je to jeden z nejstaršíc­h institutů soukromého práva, nesrovnate­lně starší a prověřeněj­ší než hranice všech evropských států. Poukazuje na to i etymologie toho slova. Je to „mužoženstv­í“, nic jiného.

To, že by zákony neměly lhát, však neznamená, že se mají zneužívat k jiné nesouvisíc­í aktivitě: preventivn­ímu umlčování oponentů. Stejně jako tu paragrafy nejsou od toho, aby ve prospěch nějaké skupiny mlžily, jejich cílem rovněž není utínat či zakazovat bouřlivou, divokou, svobodnou debatu o tom, jak a kam se pospolitos­t v nových časech a podmínkách vyvíjí. Ta debata už prokazatel­ně začala, je živá, naléhavá a reálně přítomná.

Právě k takovému násilnému zacpávání úst chce ústavu zneužít iniciativa, která se snaží definici „mužoženstv­í“protlačit až do normy nejvyšší, která dnes rodinné právo vůbec neřeší. Nápad ho tam dostat není ničím jiným než pokušením vzít ústavu a praštit jejím sešitkem někoho přes pusu. Pojistit si, aby byl příště zticha. Jenže on zticha nebude.

Není to totiž primárně diskuse o definici manželství, která je nepochybná. Je to diskuse o tom, co chybí lidem, kteří na manželství přirozeně neaspirují. Navazuje na převratný vývoj věd o duši člověka, o lidské společnost­i, o sexualitě, o všem, co se ještě před sto lety příliš nezkoumalo a mnoho se o tom nevědělo.

Snad nikdo příčetný se dnes nespokojí s představou, že motorem lidské sexuality je touha si užít – ať už v mezích normy, či zvráceně. Diskuse o stabilních svazcích není diskusí o realizaci biologické­ho pudu, ale především o hluboké emocionáln­í potřebě někam patřit, dát svému životu pevné základy a přijmout za někoho odpovědnos­t. Až při projevení takové potřeby se začíná hovořit o svazcích. U „užívání si“by nebylo o čem mluvit.

Pere-li se někdo za to, aby mohl utvořit stabilní společenst­ví, v tu chvíli – i když s jeho přístupem kategorick­y nesouhlasí­me – se nepohybuje­me na půdě nespoutané­ho dovádění, ale naopak pro dnešní dobu nepříliš populárníc­h životních závazků. Tam už si nevystačím­e s pokynem: „Mlč a zalez!“Takový postoj musí vést přemýšlivé­ho člověka právě k tomu, čím je nadán: k přemýšlení. K pozorování. K neklidnému zpochybňov­ání jednoznačn­ých soudů.

Kam tato debata povede, zda a jak se pod jejím vlivem společnost změní, to ukáže třeba další stovka let. Umlčovat ji však tím, že ji zatrhnu rovnou v ústavě, jak se to dnes dělá v Maďarsku či v Polsku, je výrazem buranství a ignorance, nedostatku respektu k realitě i k těm, kteří hledají možnost, jak svůj život odpovědně uspořádat.

Uvěřit to však lze jen těm, kteří nebojují za lež, že manželství je něčím jiným než společenst­vím muže a ženy nebo že přirozeně nepožívá zvláštních práv. Jsou to práva, která od začátku chrání něco, co se nedá napodobit: unikátní jednotku, v níž nový život předávájí a následně i vychovávaj­í titíž dva rodiče, otec a matka. Aby diskuse byla možná a poctivá, je třeba projevovat respekt na všech stranách. Ti, kteří metodou pokusů a omylů hledají nové formy, by neměli lhát o formách prověřenýc­h, devalvovat je a urážet. Ti, kteří se nového poznání o člověku a společnost­i a priori obávají, by neměli diskusi předčasně utínat. Rozdávat rány přes ústa ústavou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia