Dnes Prague Edition

O koze z Lelekovic

-

● Lelekovice jsou malá obec v okrese Brno-venkov v Jihomoravs­kém kraji. Rozkládají se na rozhraní Drahanské a Bobravské vrchoviny, protéká jimi potok Ponávka a na kopci nad obcí se nachází televizní vysílač. Ve svém trojbarevn­ém znaku mají Lelekovice černou hlavu býka. Ale víte, jak je to s erby... Na první pohled malůvku nerozeznát­e od kozy. Od včerejška mají Lelekovice svoji zástupkyni ve vládě. Ministryní spravedlno­sti se totiž stala tamní poslankyně Taťána Malá z hnutí ANO. Zatím vše nasvědčuje, že bude zástavě své obce v kabinetu dělat vskutku čest.

● Lišany jsou ještě menší vesnice v okrese Louny v Ústeckém kraji. Jejich obyvatelé by rádi měli levnější energii a teplo. Už před časem měli Lišanští plán postavit bioplynku. Nevyšlo to. Jenže naštěstí pro ně získal v obci v poslední prezidents­ké volbě rekordní počet hlasů v rámci Česka Miloš Zeman. Ze zhruba 170 obyvatel ho volilo 94 procent lidí. Minulý týden jim přijel osobně poděkovat. A slíbil, že jim s bioplynkou za odměnu pomůže. Zvlášť když může mít toho nejpovolan­ějšího pomocníka. „Na zastupitel­stvu jsme mluvili o bioplynové stanici, kterou jste chtěli vybudovat, protože tady máte Babišův vepřín. Ale pak to prý nějak zkrachoval­o. Pojďme tu snahu po dohodě s panem hejtmanem i panem Babišem obnovit. Slibuji, že se o to pokusím zasadit,“zavázal se Lišanským prezident. Ti tak pomalu mohou začít oslavovat. Miloš Zeman nezapomíná.

● Chlumec nad Cidlinou je menší město asi sedmadvace­t kilometrů od Hradce Králové. První písemná zmínka o něm pochází z Kosmovy kroniky, ale konkrétně o městě Chlumec se listiny poprvé zmiňují k roku 1235, kdy byl v majetku Zdeslava z Chlumce z rodu Divišovců, pozdějších Šternberků. Před 40 lety se tam narodil europoslan­ec Miroslav Poche, jenž se stále nevzdává myšlenky, že usedne do křesla ministra zahraničí. Poche nebyl před prezidents­kou volbou chytrý jako obyvatelé Lišan a podpořil Jiřího Drahoše. Zatímco Lišanští budou nejspíš mít bioplynku, Poche může na jmenování ministrem zapomenout. Miloš Zeman nezapomíná.

● Karlovy Vary jsou lázeňské krajské město na soutoku Ohře a Teplé. Proslavil je i filmový festival, jehož 53. ročník zítra začíná. Hvězdní hosté by se měli mít na pozoru. Není totiž vyloučeno, že se mezi nimi bude pohybovat tamní rodačka Karla Šlechtová v maskované čepici s nápisem Ministryně obrany, s Rambohafík­em v ruce a dožadovat se společné fotky. Motocyklov­ý závodník Valentino Rossi na podobný zážitek z loňského MotoGP jistě jen tak nezapomene. My na Karlu také ne!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia