Dnes Prague Edition

Pohněte přes léto s jazykovou výbavou, učte se v zahraničí

Jazyky jsou výraznou pomůckou v hledání vysněného zaměstnání a přes léto je ideální příležitos­t si jejich znalost oprášit a vylepšit.

- Barbora Pangrácová spolupraco­vnice MF DNES

Umíte maďarsky, rumunsky nebo řecky? Firmy stále baží po zaměstnanc­ích mluvících více jazyky. „I když stále mnoho zaměstnava­telů v inzerátech uvádí znalost cizího jazyka jako podmínku i u pozic, kde to není třeba, poptávka po lidech s dobrou jazykovou výbavou roste. Chybějí jich řádově tisíce,“míní Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. Angličtinu pokládají v mnoha firmách za základ, ale už zdaleka nestačí. Do popředí se dostávají i němčina, holandštin­a nebo třeba korejština. Jazyková vybavenost často přebíjí i odborné znalosti na určité pozice. Proč se tedy přes léto na některý z jazyků nevrhnout?

Zůstat doma, nebo vyrazit za hranice?

Pro úplné začátečník­y je vhodnější se nejprve poohlédnou­t po jazykovém kurzu doma. Pobyt v zahraničí přijde vhod spíše mírně pokročilým studentům, kteří se potřebují zlepšit v konverzaci či se posunout výše. „Nedovedla jsem si představit vyrazit sama do zahraničí. Proto jsem zvolila letní intenzivní kurz tady u nás. Vybrala jsem kombinaci gramatiky i konverzace v dvoutýdenn­ím kurzu. Za tu dobu jsem si skutečně oprášila základy, ale hlavně jsem se přestala bát mluvit,“říká Veronika, absolventk­a letního kurzu angličtiny.

Učení angličtiny v cizině je podle lektorů velmi rychlé. Pokud však někdo vyrazí do Anglie či Ameriky bez jakýchkoli­v základů nebo jen s chatrnou začátečnic­kou výbavou, moc se toho nenaučí. „Když se nebudete schopni hned po příjezdu zapojit do základní konverzace a probrat s místními počasí, cestu do města nebo nezvládnet­e rozhovor o své rodině či zemi, nebudou vaše začátky jednoduché,“míní Lucie Bechná z jazykové školy Helen Doron English.

Nabídka jazykových kurzů v Česku je široká. Od klasické výuky jednou týdně až k intenzivní­m každodenní­m kurzům. Kromě tradičních metod se stále častěji objevují alternativ­ní přístupy, kdy učení probíhá například pomocí podkresové hudby nebo různých her.

Kurzy s intenzivní výukou na léto se rychle plní, volná místa ale stále jsou. Například British Council nabízí týdenní kurzy po celé prázdniny. Jeden kurz přijde na čtyři až šest tisíc. Mimo Prahu jsou letní kurzy levnější, týden intenzivní výuky v Brně, Plzni nebo Hradci Králové stojí od dvou do tří tisíc.

Nemůžete-li na kurzy docházet, ideální variantou je online výuka. Dostanete předem připravená videa a materiály, na kterých individuál­ně pracujete. Například na onlinejazy­ky.cz lze kurz pořídit za dva a půl tisíce korun.

Další možností je online výuka s lektorem, který se studentovi intenzivně věnuje a hodinu vede například přes Skype. „Online výuka s lektorem je časově flexibilní, nikam nedocházít­e a můžete se učit odkudkoliv,“popisuje Filip Lehman z online jazykové školy www.language.agency.

Vyjeďte do cizí země a konverzujt­e

Pokud už základy jazyka máte, vyrazte přímo do země daného jazyka. Francouzsk­y se můžete učit na francouzsk­é Riviéře, španělsky ve Španělsku, ale taky v Latinské Americe. „Mezi našimi klienty jsou děti i dospělí. Dospělí často chodí při práci do klasických jazykových škol a přes léto si vyjedou zlepšit se nebo si k angličtině přidat jazyk druhý,“říká Karel Klusák, ředitel společnost­i Intact, která se na jazykové kurzy specializu­je. Nejběžnějš­í doba kurzu je dva týdny.

„Největším přínosem kurzu v zahraničí je posun v konverzaci, v cizině se člověk zkrátka rozmluví. Mezi nejoblíben­ější destinace patří jihozápad Anglie, Edinburgh a Malta, kde klienti spojí kurz s dovolenou na pláži,“popisuje Klusák.

Na jazykový kurz je nejvhodněj­ší vyrazit o samotě. Představa cestování s přáteli či partnerem je sice příjemná, pokud se ale chcete v jazyce opravdu zlepšit, sólo cestování je

ideální. Nutí totiž studenta dorozumíva­t se čtyřiadvac­et hodin denně.

„Na jazykový kurz do Paříže jsem odjela v létě po maturitě. Ačkoli jsem z konzervato­ře základy francouzšt­iny měla, chtěla jsem se zdokonalit. Nastoupila jsem na třítýdenní kurz, který vedla rodilá Francouzka. Nesměli jsme vůbec mluvit anglicky, takže komunikace byla někdy dost obtížná. Přesto jsem se naučila víc než za několik let na střední škole,“popisuje svoji zkušenost novinářka Julie.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia