Dnes Prague Edition

Slet sokolů ovládne stadiony i divadlo

Hromadná vystoupení, sport i divadlo, to vše bude součástí XVI. všesokolsk­ého sletu.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

MALÁ STRANA Méďové, Siluety, Cirkus, Ženobraní anebo Borci. Nejde o tajné kódy, ale seznam názvů hromadných skladeb, které zazní příští týden na vršovickém stadionu v Edenu v rámci XVI. všesokolsk­ého sletu. Velkolepou akci doprovodí také slavnostní průvod Prahou, pódiová vystoupení, koncerty, mše nebo výstavy.

Slet se stane rovněž připomínko­u 100. výročí vzniku Českoslove­nska. Sokolové stáli v říjnu 1918 u zrodu republiky a jejich vrcholné sletové akce se v metropoli odehrávaly i ve zlomových „osmičkovýc­h“rocích osudných pro Českoslove­nsko. Tedy v létě 1938 a 1948.

Nabitý program budou mít v Praze od neděle 1. července do pátku 6. července nejen sokolové. „Z programu je těžké vybrat jednotlivé body. Upozornil bych na tři: jde o průvod Prahou, který začne na Můstku, pódiová vystoupení, jež budou k vidění na Staroměsts­kém a Malostrans­kém náměstí a v Edenu. A samozřejmě hromadné skladby na stadionu v Edenu,“zve na slet Zdeněk Kubín z České obce sokolské (ČOS). Průvodu se podle jeho odhadů zúčastní 20 tisíc lidí.

Sokolové se představí například během přehlídky Sokol Gala v úterý 3. července v libeňské O2 areně. „Divákům zde předvede své dovednosti na 500 vystupujíc­ích,“zvou pořadatelé.

Nepůjde však jen o akce spojené s kulturou těla, ale též ducha. V rámci sletu se odehraje představen­í Našich furiantů v Národním divadle, tou hlavní akcí v historické budově však bude slavnostní zahájení celého sletu.

Ke zhlédnutí budou též atraktivní expozice. „V Tyršově domě se otevře výstava ‚Ni zisk, ni slávu‘. K vidění zde bude řada zajímavých předmětů a připomínek na sokolské osobnosti,“uvedl Kubín.

„XVI. všesokolsk­ý slet se stane také součástí oslav 100. výročí konce první světové války a vzniku samostatné­ho českoslove­nského státu,“upozornila starostka Sokola Hana Moučková.

Sokol spojoval v odporu

Během těchto sta let se mimořádně do paměti lidí vryla dvě sokolská setkání. Přes čtyři hodiny trval průvod 30 tisíc lidí Prahou při X. všesokolsk­ém sletu v červnu 1938. Nesl se v duchu odhodlání bránit republiku před nacistický­m Německem.

Jeho součástí se staly dny brannosti a armády. „Ta vyčlenila pro program vojenského dne 2 912 poddůstojn­íků a mužů, 41 důstojníků, 12 nákladních a 22 osobních automobilů, 55 motocyklů, 8 děl, 351 koní a 132 letounů,“popsal sletový den armády Karel Straka z Vojenského historické­ho ústavu.

Na strahovské­m stadionu tehdy vystoupily stovky příslušník­ů spojenecký­ch námořníků a vojáků královské jugoslávsk­é a rumunské armády.

„K dynamické exhibici motorizova­ných jednotek patřily působivé jízdní figury motocyklis­tů, kteří proskakova­li hořícím kruhem,“popsali vystoupení českoslove­nských vojáků historici. Při letecké přehlídce exceloval „Král vzduchu,“vynikající akrobat František Novák.

Vzdor proti vládě KSČ a vzpomínka na odstoupivš­ího prezidenta Edvarda Beneše se staly symbolem XI. všesokolsk­ého sletu v létě 1948. „Trapné a pobuřující provokace se udály při pochodu sokolského průvodu na Staroměsts­kém náměstí před tribunou s Klementem Gottwaldem,“ rozhořčeně popsal komunistic­ký ministr informací Václav Kopecký protesty proti vládě KSČ.

Represe se dostavily vzápětí. Akční výbory Národní fronty vyloučily na podzim 1948 ze sokolských jednot okolo 11 tisíc členů.

 ?? Foto: ČTK ?? Vypjaté slety Vrcholné sokolské akce se v krizových letech měnily v národní manifestac­e. Platilo to třeba v roce 1938 (na snímku) či 1948.
Foto: ČTK Vypjaté slety Vrcholné sokolské akce se v krizových letech měnily v národní manifestac­e. Platilo to třeba v roce 1938 (na snímku) či 1948.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia