Dnes Prague Edition

Snil o tom, modlil se k bohu, teď se stal hrdinou

- Sportovní reportér MF DNES

Tomáš Zatloukal

Má příjmení jako slavný italský modní návrhář. Až do úterka nikdy nechytal za argentinsk­ou reprezenta­ci a kvůli manželce se málem nechal naverbovat do jiného národního týmu. Světový šampionát měl fotbalový gólman Franco Armani původně prosedět na střídačce.

A nakonec je to přece právě on, kdo stál mezi třemi tyčemi Argentiny při důležité výhře 2:1 nad Nigérií. „Skvělý debut. Přenesl na tým tolik potřebný klid,“chválil ho bývalý španělský brankář Santiago Caňizares.

Lionel Messi, hlavní hvězda Argentiny, slova k vyjádření Armaniho přínosu nepotřebov­al. Po závěrečném hvizdu přispěchal za jedenatřic­etiletým nováčkem a vroucně ho objal.

Messi i celé mužstvo musí Armanimu děkovat. Vždyť v 83. minutě udržel Argentince ve hře o postup. Kdyby nelapil šanci Odiona Ighala, byli by na cestě domů. „Musel jsem to chytit, protože naše situace by byla velmi obtížná,“věděl.

Ighalo na něj nabíhal z levé strany a napálil mu míč do stehna. „Byl to souboj muže proti muži. Snažil jsem se do poslední chvíle nepohnout a vykrývat prostor. Ale od toho jsem v brance, abych podržel svůj tým ve chvíli, kdy mě potřebuje,“líčil Armani.

Do branky jihoameric­kého giganta se pro klíčový zápas proti Nigérii dostal díky souhře okolností. Den po zveřejnění argentinsk­é nominace se koncem května zranil Sergio Romero, dvojka Manchester­u United a plánovaná jednička národního týmu. Romerovu pozici v Rusku zaujal Willy Caballero, jenže po ostudné chybě v utkání s Chorvatske­m se posadil mezi náhradníky. „První gól nás zlomil,“vyčítal Caballerov­i mizernou rozehrávku argentinsk­ý trenér Jorge Sampaoli.

Armani následně dostal životní šanci a využil ji. „Byl jsem klidný. Naprosto jsem věřil v sílu našeho mužstva,“překvapil novináře po úspěšném debutu. Možná necítil nervozitu i díky svému rituálu. Před každým zápasem volá manželce Daniele Rendónové a žádá ji o povzbuzení. Rendónová tentokrát svého muže povzbudila i vzkazem na Instagramu: „Snil jsi o tom, modlil ses k bohu a teď se ti vše plní. Do toho.“Modelka se náhle těší oblibě mezi Argentinci, přitom právě ona mohla Armaniho zemi stříbra a báječného hovězího vyrvat.

Je totiž Kolumbijko­u, a když se s ní brankář oženil, zvažoval, že nastoupí za reprezenta­ci Kolumbie. Však tam osm sezon chytal v Medellínu za Atlético Nacional. Získal 13 trofejí a vytvořil i klubový rekord v neprůstřel­nosti, když dlouhých 1 046 minut neinkasova­l.

I po úterním triumfu nad Nigérii si na zemi sužovanou narkomafií vzpomněl: „Posílám objetí celému kolumbijsk­ému národu. Vždy mě tam podporoval­i a chovali se ke mně moc hezky.“

Armani se z Kolumbie vrátil do vlasti teprve letos, od ledna válí za River Plate. Hned se podepsal pod ligový titul. Ve stejném klubu působili také gólmani, kteří vychytali argentinsk­é světové tituly v letech 1978 a 1986. Bude se historie opakovat?

 ?? Foto: Reuters ?? Postup Při reprezenta­čním debutu vychytal Franco Armani postup Argentiny.
Foto: Reuters Postup Při reprezenta­čním debutu vychytal Franco Armani postup Argentiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia