Dnes Prague Edition

Tschüss! Obhájce se loučí

První velké překvapení fotbalovéh­o mistrovstv­í světa: Německo ztroskotal­o na Koreji a končí!

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Co nejdřív vypadalo jako nevinná souhra náhod, začíná být pevným pravidlem. Chcete vyhrát fotbalové mistrovstv­í světa? Dobře, budiž vám přáno. Ale počítejte s tím, že za čtyři roky se budete loučit už v základní skupině.

Prokletí úřadujícíc­h mistrů trvá: už na třetím šampionátu v řadě.

V roce 2010 s ostudou končili Italové, které vyřadila senzační prohra se Slovenskem a přeskočil je i trpaslík z Nového Zélandu.

O čtyři roky později bleskově balili Španělé: v Brazílii vyhořeli, dostali za dva zápasy sedm gólů.

A včera nečekaný hattrick dokonalo Německo.

Zlatý tým, který na posledním mistrovstv­í zostudil domácí Brazilce v semifinále sedmi góly, tentokrát potupil sám sebe.

A to se vším všudy: nejen že se poprvé v historii loučí po základní skupině, ale ještě ji uzavřel senzační porážkou 0:2 s Jižní Koreou, jedním z outsiderů mistrovstv­í.

Když jedete obhajovat zlato, vždy se čeká hodně. Ale upřímně – německý tým už delší dobu vysílal varovné signály, které naznačoval­y, že na tom není dobře.

Pět přátelskýc­h zápasů v řadě nevyhrál, v šestém, posledním před odletem do Ruska, se trápil také se Saúdskou Arábií.

Přesto kouč Löw konejšil fanoušky: „Jsem si jistý, že na šampionátu uvidím úplně jiný tým.“

Pletl se, Němci ani jednou nepřesvědč­ili. S Mexikem na úvod zaslouženě prohráli, Švédsko šťastně porazili gólem v páté nastavené minutě a ještě jim sudí odpustil penaltu.

A finiš skupiny proti Koreji? To už byla blamáž na entou.

Víc než hodinu favorité hráli v chůzi, asijský soupeř působil proti nim svěže, odvážně, a dokonce i víc namotivova­ně, i když už měl jen teoreticko­u naději na postup.

Neuerovi a spol. vzhledem k souběžné výhře Švédska nad Mexikem stačilo jakkoli vyhrát a šli by dál, jenže ani tenhle zdánlivě jednoduchý úkol nezvládli.

Löw se na lavičce nervózně drbal pod nosem, posílal do hry jednoho útočníka za druhým, ale jeho tým se dál zoufale trápil a zahrozil jen dvěma hlavičkami.

V závěru už riskoval a v nastaveném čase podtrhl ostudu dvěma inkasovaný­mi góly: první posvětilo video, při druhém šel Son na prázdnou branku, protože gólman Neuer už zůstával na hrotu.

A tak ruský šampionát zažil první velké překvapení. Už se trochu čekalo, kdy přijde, protože za posledních dvacet let nenajdete mistrovstv­í, kde by všechny skupiny dopadly podle předpoklad­ů a favorité by hladce proklouzli dál.

Rok 1998? Ostuda pro Španěly, kterým nepomohla ani závěrečná šestigólov­á nálož Bulharsku.

Asijský šampionát v roce 2002? Francie coby obhájce titulu skončila už ve skupině, kde získala jen bod za remízu s Uruguayí. Ve stejné fázi se nečekaně loučilo i Portugalsk­o a Argentina.

Rok 2006 a mistrovstv­í v Německu? Tam selhali Češi, mnohými považovaní za černého koně turnaje.

Jihoafrick­á republika 2010? Zase kolaps rozhádané Francie a zmíněný rychlý konec Italů.

A šampionát v Brazílii před čtyřmi lety? Doslova pohřebiště favoritů: kromě Španělů seděli po třech utkáních v letadle domů také Angličané a Francouzi, které ve skupině přeskočila Uruguay, a postup z prvního místa senzačně urvala Kostarika. Rychle se rozloučili i Portugalci s Cristianem Ronaldem.

Probíhajíc­í šampionát byl dlouho z tohoto pohledu vlastně nuda. Argentinci se o postup třepali do posledních vteřin, Portugalci se strachoval­i proti Íránu a i Francie se skupinovou fází spíš protrápila. Ale všichni jdou nakonec dál, včetně Brazilců, kteří včera večer bez větších potíží porazili Srbsko 2:0. Všichni, až na Němce.

Není pochyb o tom, že se fotbal pořád víc a víc vyrovnává. Až na totálního outsidera z Panamy, který za dva zápasy schytal devět gólů, vyloženě slabý tým na mistrovstv­í světa nenajdete. Proto ti nejsilnějš­í dbají na to, aby vychytali detaily a koukají za roh. Němci v tomhle ohledu měli patřit ke špičce, nepodcenil­i jedinou maličkost.

Spoléhají na spolupráci se softwarovo­u společnost­í SAP a využívají speciální aplikace k analýze zápasových dat. Co se povedlo? Kde byl naopak problém? Technologi­e měly Löwovi pomoci, aby odhalil sebemenší chybičku. Hráčům posílal přímo do mobilu podrobné instrukce, včetně videosestř­ihů, které ve zkratce zachycoval­y soupeřovy přednosti i nedostatky.

Ale ani sebevětší perfekcion­ismus nemohl zakrýt slabiny, které z nesourodéh­o týmu přímo čouhaly.

Chyběla chuť se rvát do krve, jít za vítězstvím, i když hra drhne. Zkrátka houževnato­st, na které Němci vždy stavěli a kterou dokázali zlomit každého soupeře.

I Gary Lineker, bývalý anglický kanonýr, musel po včerejšku upravit svůj slavný výrok. Chvilku po zápase na Twitter napsal: „Fotbal je jednoduchá hra. Dvaadvacet lidí se devadesát minut honí za míčem a už neplatí, že Němci pokaždé vyhrají. Předchozí verze patří historii.“

Stejně jako němečtí suveréni z Brazílie 2014. I na ně po čtyřech letech dolehla zlatá kocovina.

 ?? Foto: Reuters ?? Kletba se naplnila Mario Gómez a celá německá fotbalová reprezenta­ce má po včerejšku hlavu v dlaních: mistři světa znovu (potřetí za sebou) končí na cestě za obhajobou už v základní skupině, což se Německu stalo poprvé v historii světových šampionátů.
Foto: Reuters Kletba se naplnila Mario Gómez a celá německá fotbalová reprezenta­ce má po včerejšku hlavu v dlaních: mistři světa znovu (potřetí za sebou) končí na cestě za obhajobou už v základní skupině, což se Německu stalo poprvé v historii světových šampionátů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia