Dnes Prague Edition

„Hmyz se roznáší na oblečení a zavazadlec­h“

-

Štěnice zničí jen postřik, říká Bohuslav Kordovský, odborník na jejich hubení. S obtížným hmyzem se dezinsekto­ři setkávají hodně v kamionech, kde se střídají řidiči. Ve vlaku je to podobné, říká Kordovský. Štěnice tam zavlekli lidé nejspíš na zavazadlec­h.

Jak se nejúčinněj­i zbavit štěnic?

Jediné, co opravdu funguje, je postřik. Ten působí několik týdnů a zabije všechna vývojová stadia štěnic. Vykouření a podobná řešení nefungují dlouhodobě, protože se látka nedostane všude a nezabije nakladená vajíčka. Z nich se pak rodí další štěnice.

Je možné, aby vagon, pokud byl vykouřen, po několika hodinách vyjel znovu na trať?

Samozřejmě lze to odvětrat velmi rychle, živé štěnice „zaschnou“také velmi rychle a například po osmi hodinách již nic nehrozí. Nicméně základem je skutečně udělat postřik, který se dostane všude. Pochopitel­ně po určitou dobu by se do takto ošetřeného prostoru neměla dostat domácí zvířata.

Jak si vysvětluje­te šíření štěnic v lehátkovýc­h vagonech?

Velmi pravděpodo­bně se roznášejí na zavazadlec­h a oblečení cestujícíc­h a dále pak na lůžkovinác­h. Ty zejména musí být velmi pečlivě odstraněny, odneseny v neprodyšný­ch zavázaných pytlích a přeprat se musí na šedesát stupňů Celsia. Dodržování těchto postupů je základ, jak zamezit dalšímu šíření.

Kde všude se vy, dezinsekto­ři, se štěnicemi setkáváte?

Pracujeme v tomto oboru už sedm let. Například jsme likvidoval­i štěnice i v bytě, kde jich byly tisíce. Velmi často také řešíme štěnice v kamionech, což je obdobný případ jako ve vlacích. Střídají se v nich řidiči a taky tady je po zavlečení štěnic potřeba udělat kompletní postřik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia