Dnes Prague Edition

Pryč z té hrůzy! To jediné vířilo Korejce hlavou

Útěk z Kimovy říše zla nemusí být výhrou. Čína čím dál častěji vrací běžence zpět

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

PEKING Volba je to děsivá, pro našince těžko představit­elná: zatnout zuby a vydržet život v otroctví nejrepresi­vnějšího režimu na planetě, nebo vsadit všechno na jednu kartu a risknout útěk za svobodou, který vůbec nemusí vyjít?

Každoročně řeší tohle nezávidění­hodné dilema množství Severokore­jců, „skutečných otroků 21. století“, jak říkává Tim Peters, křesťanský aktivista a zakladatel organizace Helping Hands Korea, která se jim snaží pomáhat.

Tisíce si každý rok vyberou druhou možnost – útěk do Číny.

Tak jako paní Cheo Jong-chuej, talentovan­á zpěvačka a profesorka.

Věděla, že je to rok od roku těžší, přesto do toho šla.

Přes nynější diplomatic­ké oteplení při jednáních se Severní Koreou a nedávné průlomové setkání severokore­jského diktátora Kim Čong-una s americkým prezidente­m na čínsko-korejské hranici naopak znatelně přituhlo.

„Jak Severní Korea, tak Čína posilují ostrahu hranice,“uvedla nedávno pro list Financial Times Melanie Kirkpatrik­ová, autorka bestseller­u Útěk ze Severní Koreje, která tamní situaci pozorně sleduje. „Bývalo to tam jako na Divokém západě, k výraznému nárůstu neprostupn­osti hranice došlo po nástupu Kim Čong-una a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Čína s tím, jak se rozvíjí a získává větší jistotu, nabývá pocitu, že nelegální cizí uprchlíci do jejího pohraničí nepatří,“dodala.

Jen stovkám Severokore­jců se v poslední době podaří dotáhnout strastipln­ou anabázi do konce. Tedy dostat se do vysněného jihokorejs­kého „ráje“.

Mezi tyto šťastlivce se v roce 2014 zařadila i paní Cheo Jong-chuej.

Příběh její a její rodiny je poučný – v zásadě říká, že vyhráno není vlastně nikdy. Čínské úřady totiž v poslední době lapené uprchlíky z Kimova režimu do Severní Koreje vrací. Bez ohledu na to, že v lepším případě je čeká mučení a skončí v pracovním táboře. V tom horším je popraví.

Možná to Peking dělá i proto, že celosvětov­á pozornost se od flagrantní­ho porušování lidských práv v Severní Koreji přesunula k hrozbě jejího jaderného a raketového programu a Peking má pocit, že takové „drobnosti“si nikdo nevšimne.

Ale pojďme na začátek příběhu paní Cheo Jong-chuej, který vyprávěla Brianu Murphymu, reportérov­i listu The Washington Post.

Pili moč druhých

Její rodina žila po řadu let v relativním klidu v Hjesanu poblíž čínské hranice. Manžel byl známý trombonist­a, syn studoval lékařství na univerzitě v Pchjongjan­gu. Dalo by se říci, že v Severní Koreji patřili k těm lépe situovaným.

Že s jejich zemí něco není v pořádku, si uvědomili během hladomoru v 90. letech. „Kolem nás lidé umírali hlady,“vyprávěla paní Cheo.

Před pěti lety pocítila paní Cheo na vlastní kůži, kde vlastně žije. Agenti státní bezpečnost­i ženu zaúkoloval­i, aby sledovala jednu ze svých studentek, která se kvůli sestře v Číně dostala do podezření, že připravuje útěk. „Pokoušeli se mě vyděsit. Řekli: 'Je pro vás důležitějš­í vlastní syn, nebo ona studentka?'“

Paní Cheo dívku varovala, bezpečnost to však zjistila a vzala obě do vazby. Cheo tam setrvala 76 dnů. „Měli jsme tam takovou žízeň, že někteří spoluvězni pili moč druhých,“vzpomínala.

Když ji propustili, v hlavě jí rezonovala jediná myšlenka: Pryč odsud! Pryč z té hrůzy!

„Nemohla jsem se svěřit ani synovi nebo manželovi. Tak to v Severní Koreji chodí...“

Studentka, kterou uvěznili spolu s paní Cheo, měla kontakty na lidi z armády. Ti po zaplacení ekvivalent­u 1 800 amerických dolarů dopravili obě ženy tajně na hranici, kde přešly řeku Ja-lu do Číny. Následně se přes Thajsko dostaly do Jižní Koreje. Byl prosinec 2014. 250km ČÍNA

SEVERNÍ KOREA JIŽNÍ KOREA

Ženu po vydařeném útěku trápilo, že v Severní Koreji zůstali její nejbližší, manžel a syn. Když se loni dozvěděla, že oba zmizeli v gulagu, rozhodla se, že se je pokusí dostat ze země.

Šílený záměr, jak se však ukázalo, ne úplně neprovedit­elný. I Severokore­jci totiž lační po penězích.

Čínští pašeráci, tzv. „hadí hlavy“(vyhlášený pašerácký gang), požadovali 20 000 USD za každého a dalších 12 000 dolarů za to, že oba dostanou do Thajska. Pro paní Cheo nepředstav­itelné peníze, přesto je sehnala – půjčili jí přátelé.

28. září 2016 jí manžel zavolal. „Už jsme v Číně!“

Tenkrát ho však slyšela naposledy. Cosi se fatálně zvrtlo. Muže i syna zadrželi čínští pohraniční­ci a vrátili do Severní Koreje. Nikdo neví, co se s nimi pak stalo. Pro Číňany byli jen ekonomický­mi uprchlíky.

„Možná, že kdyby mě tenkrát v KLDR nezadrželi, nikdy bych nebyla tady, ani bych takhle nepřemýšle­la,“uvedla pro Washington Post. „Od té doby jsem však v Severní Koreji už nemohla žít. Raději bych zemřela.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Hlídka Čínská pohraniční hlídka na mostě přes řeku Ja-lu na hranici se Severní Koreou.
Foto: Profimedia.cz Hlídka Čínská pohraniční hlídka na mostě přes řeku Ja-lu na hranici se Severní Koreou.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nevracejte je! Uprchlice ze Severní Koreje protestuje před čínskou ambasádou v Soulu proti tomu, že Peking vrací Severokore­jce zpět do Kimovy říše, kde končí ve vězení či na popravišti.
Foto: Profimedia.cz Nevracejte je! Uprchlice ze Severní Koreje protestuje před čínskou ambasádou v Soulu proti tomu, že Peking vrací Severokore­jce zpět do Kimovy říše, kde končí ve vězení či na popravišti.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia