Dnes Prague Edition

Metro do Čakovic má posoudit nová studie

16 miliard korun

-

Preferovan­á trasa má být dlouhá 3,48 kilometru a počítá se třemi novými stanicemi. První z nich umísťuje v pěší dostupnost­i z letňanskéh­o sídliště i z rozlehlého nákupního centra na druhé straně. Další stanice pracovně nazvaná Nové Letňany se má nacházet v jednom z rozvojovýc­h území, kde se v příštích letech počítá s novou bytovou i administra­tivní výstavbou.

Obloukem by následně trasa zamířila až do nové konečné Nádraží Čakovice, kde může vzniknout i dopravní uzel s plynulou návazností na železniční dopravu a město by postavilo kapacitní záchytné parkoviště. Cesta z centra až sem by trvala 22 minut. ŽST. PRAHA-ČAKOVICE

Ve hře jsou ale stále i ostatní trasy. „Západní varianta preferuje další zastávku v Čakovicích na úkor Nových Letňan. Východnějš­í varianty naopak vesměs navrhují obsluhu sídliště v Letňanech bez pěší dostupnost­i do obchodního centra,“nastiňuje alternativ­y generální ředitel Metroproje­ktu David Krása. Nejdelší z nich by měřila 4,18 kilometru, ta nejkratší pouze 2,74 kilometru.

Podle Krásy byly vyhodnocen­y jednotlivé varianty především podle toho, kolika lidem by mohly potenciáln­ě sloužit. „Právě námi doporučená trasa má toto číslo nejvyšší,“říká s tím, že podél ní by v pěší dostupnost­i mělo v horizontu STÁVAJÍCÍ TRASA METRA NOVÉ STANICE METRA ZÁKLADNÍ VEDENÍ TRASY MODIFIKACE VEDENÍ TRASY VEDENÍ TRASY VÝCHOD VEDENÍ TRASY ZÁPAD VEDENÍ TRASY STŘED VEDENÍ TRASY IPR ŽELEZNIČNÍ TRAŤ několika let bydlet či pracovat přes 22 tisíc lidí.

Dokument se blíže věnuje i parametrům tří plánovanýc­h stanic. První z nich, Sídliště Letňany, by byla hloubená a vznikla by 11,4 metru pod Tupolevovo­u ulicí. Rovněž hloubená by byla stanice Nové Letňany u ulice Veselská, kde by se nacházela 19 metrů pod povrchem. Konečná v Čakovicích má být jako jediná ražená, a to v hloubce 28,6 metru.

Linka metra C končila na severní straně města až do roku 2004 v Holešovicí­ch. Tehdy byla nejprve prodloužen­a na Ládví a o další čtyři roky později vznikla konečná v Letňanech.

 ??  ?? STŘÍŽKOV KOSTELECKÁ NÁDRAŽÍ ČAKOVICE NOVÉ LETŇANY SÍDLIŠTĚ LETŇANY NOVÉ LETŇANY BERANOVÝCH LETŇANY
STŘÍŽKOV KOSTELECKÁ NÁDRAŽÍ ČAKOVICE NOVÉ LETŇANY SÍDLIŠTĚ LETŇANY NOVÉ LETŇANY BERANOVÝCH LETŇANY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia