Dnes Prague Edition

Muž se vydával za lékaře, přitom kšeftoval s léky

-

Policie obvinila devětadvac­etiletého muže, který nelegálně obchodoval s léky. Přitom ale roky tvrdil svému příteli i okolí, že je dětským lékařem jedné z nemocnic v Praze 5. Vyrobil si i falešné vizitky a rozpisy služeb, podle nichž údajně chodil do ordinace. Místo toho ale nabízel a prodával přes internet léky, které smí předepisov­at pouze skutečný lékař. Většinu zákazníků podvedl, když je přiměl za zboží zaplatit a pak ho nedodal. V ostatních případech dodal jen placebo. Za to mu hrozí až pět let vězení. (ČTK) PRAHA Neustálé komplikace provází příprava stavby metra D do Písnice. Přestože hlavní město stále opakuje, že vybudovat novou linku na jihu metropole je pro ně priorita, na opačném konci města začne dostávat první reálné obrysy i plán na prodloužen­í trasy C z Letňan do Čakovic.

Prvotní ověřovací studii si nechal vypracovat dopravní podnik už na přelomu roku. Nezdálo se však, že by Praha měla zájem projekt v dohledné době dále rozpracová­vat.

Brzy však začne vznikat podrobná studie proveditel­nosti, kterou dostanou za úkol vytvořit městští architekti z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). „Rada by nejpozději v srpnu měla zadat IPR, aby prověřil umístění pro prodloužen­í linky metra do Čakovic. Mělo by se tak stát z pohledu budoucího rozvoje dané oblasti, dojezdovýc­h vzdálenost­í i možnosti vytvoření dalších záchytných parkovišť P+R,“sdělil MF DNES náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Mluvčí IPR Marek Vácha v reakci na to potvrdil, že až institut dostane od města zadání, je připraven okamžitě začít pracovat.

Nutná linka pro rozvoj

Mezi nejhlasitě­jší zastánce výstavby nového úseku pochopitel­ně patří radnice v Čakovicích. „Metro nutné bude, bez něj by byl další rozvoj v celé oblasti velmi náročný,“tvrdí starosta Alexander Lochman (Pro Prahu).

Poukazuje na rozlehlé transforma­ční plochy na území bývalého průmyslové­ho areálu, kde v budoucnu vznikne množství nové zástavby. Navíc už nyní tíží Čakovice každodenní kolony, které způsobují nejen místní obyvatelé, ale i řidiči přijíždějí­cí za prací po nedaleké dálnici od severu.

Jedním z úskalí záměru je skutečnost, že současný návrh Metropolit­ního plánu, který definuje rozvoj města na příští dvě desítky let, s prodloužen­ím metra tímto směrem nepočítá. Shodou okolností ale nyní běží třicetiden­ní lhůta, kdy je možné podávat návrhy na úpravu, čehož městská část využije.

„Zašleme zásadní připomínku, aby byla v Metropolit­ním plánu vytvořena územní rezerva pro stanici v Čakovicích i trasování linky,“slibuje starosta. Jistotu úspěchu ale radnice zaručenou nemá. „Pokud bude připomínka vypořádaná kladně, teprve potom je možné trasu do plánu dokreslit,“upozorňuje mluvčí IPR Vácha.

Nejdříve za dvanáct let

Vůbec první krok ambiciózní­ho plánu na prodloužen­í trasy C udělal už loni koncem roku dopravní podnik, který zadal společnost­i Metroproje­kt, aby navrhla možné trasování z dnešní konečné v Letňanech až do Čakovic. Z výsledků studie vyplývá, že se nabízí šest variant, které se částečně překrývají. Metroproje­kt doporučil i tu nejvhodněj­ší. Náklady v tomto případě odhaduje na 16 miliard korun, příprava i stavba nového úseku by trvala dvanáct let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia