Dnes Prague Edition

Start londýnské mise. Z naladěné Kvitové čiší pohoda

- Karel Knap reportér MF DNES v Londýně

Na rozhovor s českými reportéry na terase v tréninkové­m areálu Aorangi Park přichází Petra Kvitová s minutovým zpožděním. Když spatří na sebe namířený objektiv, laškovně si skrývá tvář dlaněmi a vykukuje zpoza nich. Zde kráčí favoritka Wimbledonu a zároveň usměvavá, vstřícná a milá slečna, jejíž příběh fascinuje živáčky v různých koutech světa.

Naposledy o ní vyšel sáhodlouhý článek na stránce americké televize ESPN. Jako jediná z českých tenistek měla v sobotu vlastní tiskovku v hlavním sálu. Dvojnásobn­á zdejší šampionka čtyřikrát zopakovala, že je „happy“... Že při předloňské­m přepadení nepřišla o prsty. Že se jí až nečekaně daří v práci. A že je vůbec všeobecně šťastná.

Uvolněnost, spokojenos­t a radost ze hry je klíčem k úspěchu, který jí předpovídá mnoho odborníků i sázkových kanceláří. Čtyři ze sedmi expertů serveru tennis.com a dva z pěti znalců ESPN.com věští, že právě ona po finále obřadně obejde centrkurt se stříbrným tácem Venus Rosewater Dish v náručí.

Legendární Martina Navrátilov­á ve svém sloupku pro WTA pasuje nejvýš Američanku Serenu Williamsov­ou, za niž řadí její sestru Venus, Kvitovou, Španělku Muguruzaov­ou a Rusku Šarapovovo­u: „Bývalé vítězky mají ve Wimbledonu větší výhodu než na jiných turnajích – kvůli jedinečném­u povrchu, historické­mu nádechu i celkové atmosféře.“

„Kdyby vyhrála Petra, byl by to asi nejdojemně­jší triumf, jaký jsem viděla,“napsala též Navrátilov­á.

Její oblíbenkyn­ě v sezoně vede tabulky WTA Tour s pěti tituly a 38 vítěznými mači. V posledních 20 partiích utrpěla jedinou porážku, s Estonkou Kontaveito­vou v Paříži. Trávu miluje. Parádně k ní sedí její útočný styl, výtečný servis a pádné ploché údery. Sama si řeči o spanilé jízdě za trofejí nepřipoušt­í: „Slýchám je tu vždycky, takže se jimi nezabývám. Skvělých hráček je víc.“

Jistě, cesta do tenisového nebe bývá strastipln­á. Šampionka musí zvládnout sedm mačů ve čtrnácti dnech. Za každým rohem číhá hladová šelma. Není povoleno jediné větší zakolísání. Úporná tréma někdy dohání Kvitovou k šílenství.

A ano, najdou se i čísla, která její šance snižují. Po druhém triumfu v All England Clubu v červenci 2014 se představil­a na 14 grandslame­ch. Pouze dvakrát se na nich probila do čtvrtfinál­e – na kdysi neoblíbené­m US Open. Na Wimbledonu má od té doby rozpačitou bilanci 4:3.

Častokrát se sama sobě stala tou nejsveřepě­jší soupeřkou, poněvadž po úspěchu dychtila až příliš. Na dvorci pak v křeči nedokázala předvést veškeré své umění. A tak se snaží nyní osvobodit svou mysl.

Na zahradě pronajatéh­o domku na jihozápadn­ím okraji Londýna pořádala v sobotu večírek pro své nejbližší. Fyzioterap­eutka Tereza Saifrová ukuchtila řízky se salátem.

S trenéry Jiřím Vaňkem a Davidem Vydrou na plácku ve stínu hlavního stadionu Kvitová vylepšila svůj rekord v žonglování s fotbalovým míčem na 316 dotyků.

Pohodu hledá v malebné oblasti poblíž stanice metra Southfield­s taky Karolína Plíšková, druhá Češka v Top 10. S týmem obývá dům vzdálený pouhých sto metrů od hlavního vchodu do AELTC, za nějž za dva týdny zaplatí deset tisíc liber, čili skoro tři sta tisíc korun.

O víkendu s novináři mluvit nechtěla. Je známo, že zelený pažit prohlašuje za nejméně oblíbený povrch. Přesto by se z něj ráda odrazila k lepším zítřkům. Na jaře ovládla turnaj ve Stuttgartu, v Madridu skolila Azarenkovo­u, Stephensov­ou i světovou jedničku Halepovou. Leč po trpké semifinálo­vé porážce od Kvitové následoval­y nepříjemno­sti.

Brzké vypadnutí a skandální scénka v Římě po nevídané chybě rozhodčí. Výprask od Šarapovové na Roland Garros. Vyřazení v prvním kole v Birmingham­u od Slovenky Rybárikové... Až na předchozí štaci v Eastbourne obživla a při londýnskýc­h trénincích působí svěže.

V jejím současném sídle navíc při svém posledním wimbledons­kém triumfu přespával Španěl Nadal. Co když v něm přežívá vítězný duch?

 ?? Foto: AP ?? Šest výher na trávě
Příprava na Wimbledon se Petře Kvitové povedla – z Birmingham­u odjela s trofejí.
Foto: AP Šest výher na trávě Příprava na Wimbledon se Petře Kvitové povedla – z Birmingham­u odjela s trofejí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia