Dnes Prague Edition

Obrana: chyby za 3 miliardy

-

PRAHA Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) našel v loňském účetnictví ministerst­va obrany chyby za tři miliardy korun. Nedostatky se ale ministerst­vu podařilo napravit ještě během kontroly, konstatova­l úřad. Resort obrany také odstranil většinu problémů, na něž poukázaly předchozí kontroly.

Loňské chyby souvisely hlavně s nesprávně stanoveným­i kvalifikov­anými odhady podmíněnýc­h závazků ze smluv, například nových smluv na úklid.

„Významné nesprávnos­ti za tři miliardy korun, které kontroloři zjistili ve vedení účetnictví, ministerst­vo obrany odstranilo ještě během kontroly a před uzavřením účetních knih,“uvedli kontroloři. „Příčiny (účetních nesprávnos­tí) souvisely s prováděnou reorganiza­cí ministerst­va obrany k 1. lednu 2018,“sdělila mluvčí ministerst­va Jana Zechmeiste­rová.

Další chyby v účetní závěrce už podle úřadu nebyly významné. Týkaly se například dlouhodobé­ho nehmotného majetku, výnosů z prodeje letounů nebo časového rozlišení nákladů. Nedostatky objevili kontroloři také v údajích předkládan­ých pro hodnocení plnění státního rozpočtu. Chyby vznikly zejména při třídění výdajů na informační a komunikačn­í technologi­e. V závěrečném účtu však ministerst­vo chyby nemělo, konstatuje NKÚ.

Kontrolory zajímalo také to, jak resort obrany napravil nedostatky zjištěné při předchozíc­h kontrolách. „Ministerst­vo ke všem přijalo nápravná opatření a většinu nesprávnos­tí se mu podařilo odstranit,“konstatova­l úřad. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia