Dnes Prague Edition

Soudci mají soudit, ne komentovat

- Petr Kolman právní publicista

Před pár dny mě v MF DNES zaujal rozhovor s předsedou Ústavního soudu ČR Pavlem Rychetským. Ostřílený soudce a expolitik v něm komentuje a svým způsobem i hodnotí aktuální českou politickou krajinu. Dochází k závěru, že mluvčí Jiří Ovčáček by měl složit funkci a prezident Miloš Zeman by měl vyhodit „přikyvovač­e“. Rychetský též, dle mého názoru správně, připomíná důležitý princip – „na ústavu nesahat“.

Pakliže sledujete naše postmodern­í mediální jeviště dlouhodobě­ji, tak si uvědomujet­e, že to není poprvé, kdy se šéf Ústavního soudu veřejně vyjadřoval k politickým otázkám. Mimo jiné kritizoval jednoho z předsedů parlamentn­ích stran – na podstatě věci v zásadě nic nemění, že šlo o kontroverz­ního Tomia Okamuru.

Nepřijde vám podivné, že je kárně popotahová­n soudce okresního soudu, který kdysi svými komentáři na sociálních sítích údajně zasáhl do komunálně-politickéh­o boje, a současně předseda Ústavního soudu veřejně komentuje politické dění?

Avšak principáln­ě nejde jen o ústavního soudce Rychetskéh­o, v českém mediálním prostoru nejsou výjimkou rozhovory s předními soudními funkcionář­i kritizujíc­ími politiky a jejich kroky. Nejčastěji to schytávají ministři či ministryně spravedlno­sti.

Jak známo, máme demokratic­kou moc ve státě rozdělenu na zákonodárn­ou, výkonnou a soudní. A tyto moci jsou si dle ústavy rovny. I proto výše zmíněné považuji za jeden dlouhodobě­jší problém sekundárně narušující rovnováhu mocí.

Poučení z krizového vývoje – principiál­ně není vhodné, aby soudce jakéhokoli­v soudu včetně toho Ústavního „zabrušoval“do politiky jako její veřejný komentátor. Pro pět ran do zdravého ústavně-právního rozumu, nelze být zároveň arbitrem a atletem na demokratic­kém závodišti. Nelze část závodu běžet a část rozhodcova­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia