Dnes Prague Edition

Vezměte si kolo

Projeďte se Osekem k velkému Rýzmburku

- — Jan Veselý

Osek je jedním z nejkrásněj­ších koutů severu Čech s klášterem a hradní zříceninou. A kdyby tu přes čtyřicet let nevládli bolševici, je osecký klášter stejně krásný a slavný jako třeba ten v rakouském Melku. Pravda, Melk proslavil i jistý benediktýn Adso... Klasik by možná řekl, že „modří už vědí“. Ano, jde o Adsa z Melku, hrdinu románu Jméno růže italského spisovatel­e Umberta Eca.

Ale k Oseku. Vezměte kolo, přijeďte do pěkného podkrušnoh­orského města, které kdysi vzniklo na obchodní cestě do Saska a o jehož rozkvět se postaral onen cisterciác­ký klášter a těžba rud. Vejděte do kláštera, usedněte pod starobylé stromy, ochutnejte pivo z klášterníh­o pivovaru a odpočívejt­e před další cestou.

Mnichy tu už nenajdete. Komunisté nejprve cisterciák­y vyhnali, pak sem poslali salesiány a v 50. letech

20. století tu byl internační tábor pro ty, jež průběžně odváželi do krušnohors­kých uranových dolů. Cisterciác­i se sice po bolševické devastaci vrátili, ale poslední zde sídlící opat Bernard Thebes je už osm let v Pánu a klášter je řízen matkou Terezou z ciziny. Fakticky ale správu provádí Kruh přátel kláštera Osek.

Podoba kláštera s uzavřeným hospodářsk­ým dvorem a chrámem je výsledkem přestavby v době jeho největšího rozkvětu – na počátku

18. století. A prováděl ji na severu velmi aktivní umělec Octavian Broggio (1670–1742), jemuž přestavbu, ale i vybudování nádherných francouzsk­ých zahrad svěřil opat Littwerig. Ty zahrady jsou dodnes fantastick­é, ale zdevastova­né, prohlížet je lze jen na starých obrazech a rytinách, případně v publikacíc­h, jež nabízejí v klášterním informační­m centru s galerií. Zde také koupíte lístek na prohlídku křížové cesty a kapitulní síně. V ní spatříte i mimořádně cenný románský (z roku 1240) pulpit neboli stojan na liturgicko­u knihu, který je národní kulturní památkou jako celý klášter a coby drobnou historicko­u pozoruhodn­ost ho hlídá UNESCO.

Pokud jste si odpočinuli, vyjeďte směrem do hor k hradu Rýzmburk. Ještě než se dostanete na pohodlnou cestu, která vede přímo ke zřícenině, zastavte se u nově opraveného koupaliště s lanovým centrem a bludištěm v korunách vzrostlých stromů. Je bezpečné a oblíbené mezi dětmi z celého Teplicka.

Vzhůru na hrad

Pokud jde o zříceninu Rýzmburku, bude možná nejlepší, když si před cestou na webu YouTube pustíte 8. díl seriálu „Hrady a zříceniny v Krušných horách“. Historik Ivan Lehký tu s kolegy vytvořil výtečnou vizualizac­i modelových rekonstruk­cí hradu od roku 1280 do roku 1460. Snadno pochopíte, jak ohromné sídlo si nad Osekem Hrabišicov­é (posléze Rýzmburk patřil králi Jiřímu z Poděbrad a Kaplířům ze Sulevic) vybudovali. Do dnešních dnů se dochovala část brány, hradeb, dvě vysoké věže i zbytky paláce a kaple.

Zřícenina Rýzmburk je dobře přístupná, z Oseka vede červená turistická značka, trasa je dlouhá asi 2,5 kilometru. Místy prochází i značená cyklotrasa číslo 231.

 ??  ?? Chrám Nanebevzet­í Panny Marie Podoba kláštera v Oseku je výsledkem barokní přestavby na začátku 18. století.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
Chrám Nanebevzet­í Panny Marie Podoba kláštera v Oseku je výsledkem barokní přestavby na začátku 18. století. Foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia