Dnes Prague Edition

Místo Pocheho Zaorálek nebo Chmelař

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Sociální demokraté už se smiřují s tím, že ve sporu s Hradem o jmenování ministra zahraničí prohráli.

Na příští úterý svolali podle informací MF DNES mimořádné jednání předsednic­tva, na kterém hodlají situaci co nejdřív vyřešit. A s velkou pravděpodo­bností jim nezbude, než se svého nominanta Miroslava Pocheho vzdát.

„Musíme teď na ministerst­vo zahraničí hledat někoho jiného,“přiznává i poslanec ČSSD Ondřej Veselý, jeden z těch, kteří prezidento­vi ustupovat rozhodně nechtěli.

„Ukazuje se, že kvůli tomuto sporu nemá smysl válčit s prezidente­m. Už tak to trvá dlouho a oslabuje nás to. Je možné, že bychom kvůli tomu přišli o další část voličů,“vysvětluje jeden z vlivných členů ČSSD.

„Nenecháme si všechno líbit“

Sociální demokraté vědí, že případný kompetenčn­í spor by trval příliš dlouho, navíc potřebují co nejdřív uvolnit ruce předsedovi Janu Hamáčkovi, který se musí kromě řízení dvou ministerst­ev věnovat také kampani ke komunálním volbám.

Novým kandidátem na ministra prý určitě nebude Jan Kohout nebo někdo jiný blízký Hradu.

„To už by vypadalo, že si necháme líbit úplně všechno. Předseda se bude muset pokusit přemluvit Luboše Zaorálka,“dodává zdroj MF DNES ze sociální demokracie.

Byl by to logický tah. Zaorálek čtyři roky diplomacii šéfoval, ve straně má stále dobré jméno, uznává ho jak liberální část straníků, tak ti, kteří mají blíž k prezidentu Miloši Zemanovi.

Jeho nominaci by tak strana nemusela prezentova­t jako ústupek Zemanovi, ale rozhodnutí nominovat nezpochybn­itelnou osobnost.

Není zájem

Má to však jeden velký háček, Zaorálek do vlády vůbec nechce.

Patří mezi ty, kteří jen velmi neradi podepisova­li koaliční spolupráci s hnutím ANO a je nespokojen s podmínkami, které si ČSSD vyjednala.

Zaorálek dal jasně najevo, že o podobný post nemá zájem, už když ho před časem neformálně vyzvala dvojka strany Jiří Zimola. Tehdy však šlo čistě o Zimolovu osobní úvahu, která samotného Zaorálka překvapila.

Teď jde o postoj, který zastává několik členů nejužšího vedení strany, i proto někteří spoléhají, že kdyby s ním předseda Hamáček situaci vážně probral, mohl by se nakonec „obětovat“.

Pokud by Zaorálek na nabídku nekývl, dalším kandidátem by mohl být státní tajemník pro evropské záležitost­i Aleš Chmelař, který ve svých třiceti letech patří k nejnadějně­jším politikům ČSSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia