Dnes Prague Edition

NOVÝ SERIÁL MF DNES O PŘEDPOVĚDI POČASÍ

Každou noc v Komořanech vzniká nová předpověď počasí.

- Robert Oppelt reportér MF DNES Bez meteorolog­a to nejde

Nenápadná bílá kostka na konci areálu Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) v pražských Komořanech skrývá pracoviště, kde se předpovídá počasí pro celou zemi. Tady odtud nám meteorolog­ové zjednoduše­ně řečeno každé ráno radí, jestli si máme vzít sluneční brýle a sandály, nebo deštník a gumáky.

Ze všeho nejvíc místo připomíná obyčejný dispečink, odkud se řídí třeba doprava. Podobně to vypadá třeba na letišti, v dopravním podniku nebo u dopravní policie. Na každém stolku stojí dvě tři obrazovky, další velká je na stěně. Rozdíl je jen v tom, že se na obrazovkác­h neproháněj­í auta či letadla, ale teplé a studené fronty nebo radarové snímky dešťových mraků. U obrazovek pracuje pět šest meteorolog­ů s daty, která jim dodá počítač.

Podobná pracoviště, kde se konkretizu­jí předpovědi pro regiony, fungují i na dalších šesti místech. „Kolegové z regionů znají lépe vývoj počasí u nich, než my tady v Praze,“vysvětluje meteorolog a mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Data pro superpočít­ač

Nejprve se sbírají data, která seberou meteorolog­ické stanice, kterých je v Česku zhruba dvě stě. Další pochází třeba z radarů, družic nebo vypouštěný­ch aerologick­ých sond. Informace přicházejí i z ciziny, všechny už v digitální podobě. Meteorolog­ové dnes už nechodí do dřevěných domečků sledovat teploměry.

Data představuj­í vstupní údaje pro výpočet matematick­ého modelu známého jako Aladin. Ten běží na jednom z nejvýkonně­jších počítačů v Česku, který mají meteorolog­ové k dispozici. „Občas se mu přezdívá superpočít­ač, jeho výkon je totiž větší než výkon běžných strojů, bez něj by se to spočítat nedalo,“vysvětluje Dvořák.

Model je komplikova­ný a neustále se ve vyvíjí, pracuje se sítí bodů na zemi i nad ní. „Připomíná to takovou volejbalov­ou sít, vlastně několik takových sítí nad sebou. Pro tyto body se pak počítají parametry,“vysvětluje.

Výpočet trvá asi tři čtvrtě hodiny. Předpověď se aktualizuj­e každých šest hodin. Ranní předpověď pochází z půlnočního výpočtu, data se kontrolují, filtrují a na konci čtyřhodino­vého procesu je připravena základní předpověď. „Všechno je to z velké části automatizo­vané,“popisuje Dvořák. Úloha meteorolog­a je podle Dvořáka důležitá. Počítač pracuje přesně, ale není neomylný. Kromě českého Aladinu existují i modely další, německý, britský nebo americký. Každý dává trochu odlišné výsledky. Pak přichází ke slovu meteorolog a jeho zkušenost, telekonfer­ence s regiony a z toho pak vzniká výsledná předpověď.

Podle Dvořáka je velká móda zlobit se, když předpověď do detailu nevyjde. Ale modely na jeden, dva dny jsou podle něj hodně uspokojivé, úspěšnost ale klesá s počtem dnů.

Centrální předpovědn­í pracoviště bylo vybudováno v roce 1998, nyní se připravuje jeho modernizac­e. ČHMÚ má zažádáno o stavební povolení a hotovo by mohlo být v roce 2020. Modernizac­í už prošly všechny meteorolog­ické stanice a pobočky v republice. Komořanská centrála včetně tamního zámečku přijde na řadu jako poslední.

Předpověď je jako dvě lodičky z kůry. Na začátku jsou vedle sebe, za minutu už ale bude každá jinde. Petr Dvořák meteorolog a mluvčí ČHMÚ

 ??  ?? 3x foto: Michal Šula, MAFRA
3x foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??
 ??  ?? Aladin začíná o půlnoci První denní předpověď vzniká v noci. Meteorolog­ové ji aktualizuj­í každých šest hodin.
Aladin začíná o půlnoci První denní předpověď vzniká v noci. Meteorolog­ové ji aktualizuj­í každých šest hodin.
 ??  ?? Tady vzniká předpověď Centrála Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu v Komořanech připomíná letecký dispečink.
Tady vzniká předpověď Centrála Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu v Komořanech připomíná letecký dispečink.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia