Dnes Prague Edition

Sdílení aut, komunismus v praxi

- — František Dvořák

Lidé v Česku si už zvykli na půjčování bicyklů ve městech a pronajímán­í bytů přes platformy typu Airbnb. U aut je rozjezd o poznání pomalejší – oproti klasickým autopůjčov­nám zákazník při sdílení platí jen to, co skutečně projede, nekupuje dálniční známku, nemusí řešit stále nákladnějš­í servis moderních aut, pojištění ani výměnu pneumatik.

Dosud největší český autový projekt Car4Way funguje především v Praze, aktuálně uvádí 240 bílozelený­ch aut v nabídce. Ceník je hodně strukturov­aný, ale zjednoduše­ně se dá říci, že za první půlhodinu zápůjčky se platí za půjčení Škody Fabia šest korun za minutu bez omezení nájezdu, každá další započatá hodina je za 49 korun plus 4,9 za ujetý kilometr. Zvýhodněná cena za 24hodinové půjčení fabie je 390 korun plus poplatek za ujetý kilometr.

V tomto týdnu se ovšem sloučily služby pro sdílení aut HoppyGo a SmileCar pod značku HoppyGo a vznikl tak největší tuzemský poskytovat­el s nabídkou více než 1 000 aut, transakci na konci června schválil ÚOHS. HoppyGo ovládají Škoda Auto DigiLab a Leo Express.

HoppyGo je ten nejklasičt­ější carsharing, Jan Řezáč, mediální zástupce platformy to přirovnává právě k Airbnb. Auta si v něm půjčují uživatelé výhradně mezi sebou, v systému tedy nefiguruje základní flotila aut provozovat­ele jako například u Car4Way, v jehož případě je služba podobná klasické autopůjčov­ně. V případě HoppyGo jde tedy spíše o komunitní záležitost, ta má ovšem už dnes desítky tisíc uživatelů v rámci ČR a chce se šířit i za hranice.

„Sloučení přineslo sjednocení služeb a nabízeného vozového parku. HoppyGo zůstane nadále bez vstupních poplatků a nabízí samostatné a speciálně navržené povinné ručení včetně havarijníh­o pojištění s denní tarifikací, okamžité zaslání platby za zapůjčení vozu na účet majitele nebo asistenční služby včetně možnosti odtahu,“popisuje Řezáč.

„Naším cílem je maximálně ulehčit a zpříjemnit zákazníkům cestování. Chceme spustit takové funkce jako odemykání vozů pomocí mobilní aplikace,“uvedl Petr Dörner, provozní ředitel HoppyGo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia