Dnes Prague Edition

Kalousek chce omluvu. Až se omluví mně, reaguje Babiš

- — Eva Pospíšilov­á

PRAHA Emotivní slovní přestřelka během nočního jednání o důvěře vládě ze středy na čtvrtek mezi premiérem Andrejem Babišem a šéfem poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem bude mít možná soudní dohru.

„Podání na mandátový a imunitní výbor jsem si rozmyslel. Nechci jitřit už tak rozjitřeno­u politickou atmosféru,“řekl MF DNES Kalousek.

Babiš ho na plénu Sněmovny označil za „zloděje zlodějskéh­o“, „ožralu“a toho, co „rozkrádal ministerst­vo obrany a zabil lidi přes padáky“.

„Protože mám v ruce nezvratné důkazy, že nic z toho není pravda, budu v této věci postupovat podle občanského zákoníku. Předám to právnímu zástupci,“uvedl šéf poslanecké­ho klubu TOP 09 a dodal: „Budu chtít omluvu. Pevně ale doufám, že na to pan premiér nahlédne a omluví se, aniž bychom to museli řešit právními kroky.“Babiš se ale Kalouskovi omluvit odmítl. „Kdy se on omluví mně za permanentn­í a sprosté urážky?“prohlásil v reakci na dotaz MF DNES.

Premiér svými slovy v noci ze středy na čtvrtek ve Sněmovně reagoval na osočení ze strany Kalouska, že prý dělá všechno, co normální chlap nedělá. „Bojíte se lidí s jinými názory, kňouráte, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte a kňučíte. Česká republika si zaslouží předsedu vlády, který s sebou nese název chlap. To vy nejste,“prohlásil šéf poslanců TOP 09 na Babišovu adresu.

Podle místopředs­edy sněmovního mandátovéh­o a imunitního výboru Petra Gazdíka (STAN) by o omluvu teoreticky mohli žádat oba politici. „Všichni by se k sobě měli chovat slušně,“řekl MF DNES Gazdík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia