Dnes Prague Edition

Lomy i vagony. Zákazy lidi lákají, i když jim hrozí smrt

- Redaktorka MF DNES

Michaela Endrštová

Na některá místa v České republice by se správně lidé neměli nikdy podívat, protože na nich platí zákaz vstupu. Jsou to například zatopené lomy, stožáry, komíny, mosty, vojenské újezdy nebo třeba I. zóny národních parků. Jenže říká se, že zakázané ovoce chutná nejlépe. A možná i proto zákazu řada lidí nedbá a jde, kam nemá. Jenže zákaz vstupu na daném místě není pro nic za nic, místa jsou leckdy nebezpečná.

Oblíbeným vyhledávan­ým místem je středočesk­ý lom Velká Amerika, do kterého by turisté správně měli nahlížet jen z vyhlídkový­ch pěšin. Spousta z nich se přesto snaží slézt dolů, aby se mohla vykoupat. Řada z nich se přitom zraní, některé případy končí i smrtí.

„Lidé, kteří se v lomu lehce zraní, nechtějí přiznat, že tam byli, aby neměli problémy s policií, dojdou proto do nedalekých obcí, odkud si zavolají pomoc. Řešíme ale také těžká zranění po pádech do vody a zranění končící smrtí, kterých jsou tři až čtyři případy ročně, a sebevraždy,“sdělil iDNES.cz provozní ředitel Trans Hospital Bořek Bulíček.

Loni zde například záchranáři pomáhali muži s dětmi, které uvázly na jedné ze skal, kde jim došly síly. Ze skály spadly, naštěstí se jen lehce zranily.

Nejde ale jen o místa v přírodě. Moravskosl­ezští záchranáři občas Lom Amerika

řeší například pády z vysílačů. „Obvykle jde o poranění vážná, nezřídka i smrtelná,“říká jejich mluvčí Lukáš Humpl.

Začátkem července zase dva muži přelézali vagony na vlakovém nádraží v Jihlavě a byli zasaženi výbojem z elektrické­ho vedení. Oba skončili s vážným zraněním v nemocnici. Zatím není jasné, jestli jim kromě úrazu hrozí také postih. Policie případ nyní šetří.

Drahé dobrodružs­tví

Za nepovolený vstup na cizí pozemek mohou lidé dostat několikati­sícovou pokutu. Postih ale záleží na konkrétním místě a okolnostec­h, za kterých se na místo dostali.

„V případě, že dojde k porušení zákazu nebo omezení vstupu na určitá místa, tak může být uložena sankce,“vysvětluje policejní mluvčí Středočesk­ého kraje Zdeněk Chalupa. Navíc nerespekto­váním pravidel tito lidé ohrožují i zasahující záchranáře či hasiče. „Zásahy v lomech jsou velice náročné,“upozorňuje Bulíček.

 ?? Foto: Radek Cihla, MAFRA ?? Nebezpečné příkré skály a modrá hladina lákají mnoho dobrodruhů. Ročně zde zemřou tři až čtyři z nich.
Foto: Radek Cihla, MAFRA Nebezpečné příkré skály a modrá hladina lákají mnoho dobrodruhů. Ročně zde zemřou tři až čtyři z nich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia