Dnes Prague Edition

Sdílení aut v Paříži krachlo

Projekt sdílení elektromob­ilů v Paříži končí. Program nabral ztrátu. Může za to lidský faktor.

- Jan Pálenik spolupraco­vnik idnes.cz

Ten nápad vypadá na první pohled lákavě: místo vlastního auta usednete před domem do elektromob­ilu, o který se dělíte s dalšími, přejedete s ním, kam potřebujet­e, dáte ho nabíjet a víc se o něj nestaráte. Za půlhodiny zaplatíte 9 eur, tedy nějakých 235 korun. Když vás pojede víc, je to zhruba stejně drahé jako pařížské metro a asi čtyřikrát levnější než taxík. Předplatit­elé jezdí dokonce za šest eur.

Teď ale projekt Autolib v Paříži končí. Ne že by nebyl zájem. V Autolibu je registrová­no přes 150 tisíc lidí, kteří využívají skoro čtyři tisíce elektromob­ilů. Jenže je v obrovské ztrátě, přestože jej 103 radnic pařížské aglomerace ročně dotuje šedesáti miliony eur. I s nimi projekt nabral astronomic­kou ztrátu 293 milionů eur, tedy nějakých 7,6 miliardy korun.

Společné vlastnictv­í nefunguje

Když projekt v roce 2011 startoval, věřil jeho iniciátor, starosta Bertrand Delanoë, že může být časem ekonomicky soběstačný. Aby byly náklady co nejnižší, auta dokonce nejsou nalakovaná, tak aby případná výměna plechařiny po drobných nehodách byla co nejlevnějš­í.

Dobrá myšlenka, která ale nepočítá s lidským faktorem. Recenze na sociálních sítích jsou rozporupln­é. Především občasní uživatelé a turisté si Autolib pochvalují, pravidelní uživatelé, kteří by jej měli používat klidně několikrát týdně, si obvykle stěžují, že dlouho čekají na volný vůz nebo že v cílové destinaci nemůžou najít volnou dobíjecí stanici.

„Popravdě nevím, pro koho Autolib je. Hromadná doprava v Paříži je rychlá, levná a spolehlivá. Možná kdyby ta auta měla nákladový prostor, aby se do nich daly naložit kartony s vínem po cestě z vinařského veletrhu, mělo by to smysl,“konstatuje jeden z uživatelů systému na portálu tripadviso­r.com.

Stížnosti jsou i na čistotu a technický stav aut. Ta jsou v podstatě reklamou na to, proč nemůže fungovat komunismus a společné vlastnictv­í. Lidé se ke sdíleným autům chovají zkrátka jako k něčemu, co není jejich. Že jsou otlučená, tolik nevadí. Jenže když se máte posadit na sedačku, na kterou za poslední týden několik roztržitýc­h Pařížanů vylilo v lepším případě svoje ranní café au lait, dvakrát se vám nechce.

Už na pohled tak vypadaly „autoliby“spíš jako kontejnery na odpad – špinavé, otlučené, ošuntělé. Občas se prý do některého z nich podařilo dostat bezdomovců­m a přenocovat tam i se svým domovem v igelitkách.

Vozy využívané v Autolibu vyrábí průmyslový a dopravní gigant Bolloré Groupe, který systém dosud i provozoval. Design malého městského auta, které vzdáleně připomíná peugeota, vymýšleli u dvorního designéra Ferrari, studia Pininfarin­a, v Itálii se auto i vyrábí. Na jedno nabití dojede až 150 kilometrů, maximální rychlost je 120 kilometrů v hodině. Velká část vozů jezdí v programu Autolib, Bolloré je ale dodává i do jiných carsharing­ových programů – třeba do Los Angeles nebo do Singapuru. Konec Autolibu je politicky velká rána pro starostku Paříže Annu Hidalgovou, která se profiluje jako velká bojovnice proti znečištěné­mu pařížskému ovzduší, z nějž nejvíc viní právě řidiče konvenčníc­h aut. Jen pár dnů po oznámení konce Autolibu na svém Twitteru napsala, že carsharing v Paříži nekončí. Do další spolupráce se má zapojit značka Renault, projekt si vzal osobně na starost viceprezid­ent značky Thierry Bolloré. Ano, muž stejného jména jako firma, která dosud provozoval­a Autolib. Thierry je bratrancem Vincenta Bollorého, šéfa rodinné skupiny.

Zájem má Renault, VW i Peugeot

Podle Renaultu začne automobilk­a od září tvořit síť půjčoven nejprve elektrokol a posléze i elektroaut. Autopůjčov­na by měla fungovat částečně formou carsharing­u, kdy budou auta zaparkován­a na ulici, i jako klasické autopůjčov­ny s pobočkami, kde bude možné si elektromob­il půjčit. Do konce roku 2019 by v půjčovně mělo být k dispozici 2 000 vozů z produkce Renaultu. Mělo by jít o standardní elektromob­ily značky. Den před Renaultem oznámil podobný záměr i Peugeot, který už podobný systém provozuje v Madridu. Nasadit by chtěl pět set aut.

A nejnověji podobné plány oznámil i Volkswagen. Ten chce projekt sdílení elektromob­ilů spustit v německých městech příští rok, v roce 2020 pak chce expandovat i do dalších evropských zemí, USA i Asie. „Jsme přesvědčen­i, že trh se sdílením automobilů má potenciál,“uvedl člen představen­stva značky VW zodpovědný za prodej a marketing Jürgen Stackmann. „Náš vozový park určený ke sdílení se bude skládat výhradně z elektromob­ilů,“upozornil.

Stížnosti jsou i na čistotu a technický stav aut. Ta jsou v podstatě reklamou na to, proč nemůže fungovat komunismus.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia