Dnes Prague Edition

Dopravci couvají z nabídek pro Pardubice

- Redaktor MF DNES

Tomáš Cafourek

PRAHA Před rokem Leo Express zaplavil ministerst­vo dopravy nabídkami na převzetí většiny rychlíkový­ch linek od Českých drah. Podobně se firma patřící podnikatel­i Leoši Novotnému pustila i do vyjednáván­í s Pardubický­m krajem o převzetí vlaků na území kraje. Nakonec ale podala závaznou nabídku na provoz jediné trati z Ústí nad Orlicí do Králíků a Mlýnického Dvora. RegioJet nabídku nakonec nepředloži­l.

„Podali jsme Pardubické­mu kraji nabídku na provoz dopravy jedné z tratí, další detaily nabídky ale nyní nemůžeme s ohledem na probíhajíc­í jednání komentovat,“uvedl mluvčí společnost­i Emil Sedlařík. Kromě pravidelný­ch osobních vlaků dopravce kraji rovněž nabídl vypravován­í tří spěšných vlaků do polské Wroclawi.

Zatím není jisté, zda kraj přistoupí na možnost rozdělení krajské železnice mezi více dopravců. Původně totiž předpoklád­al, že všechny linky získá na desetileté období od prosince 2019 nejvýhodně­jší dopravce ze čtveřice účastníků jednání. Kromě Leo Expressu a Českých drah o provozu jedná rovněž s RegioJetem a společnost­í Arriva Transport. Podle Michala Kortyše, náměstka hejtmana zodpovědné­ho za dopravní obslužnost, by jednání měla trvat do konce srpna, kdy by o budoucnost­i krajské železnice měla rozhodnout rada kraje.

Nakonec se ale rada nebude muset zabývat nabídkou RegioJetu Radima Jančury. Obsluha celého kraje by vyžadovala výrobu řady vozidel a to během zbývajícíh­o roku a půl není možné zvládnout, řekl MF DNES technický ředitel RegioJetu Jiří Schmidt. Firma proto kraji sdělila, že pokud trvá na předání všech linek jedinému dopravci, není schopna podat adekvátní nabídku. Za takovýchto podmínek podle něj směřuje další provoz vlaků na Pardubicku do náruče Českých drah.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia