Dnes Prague Edition

Paříž ani Londýn USA nenahradí

Tvrdý tón prezidenta Trumpa na setkání v Bruselu rozproudil úvahy, zda by ve vojenské oblasti vůbec Evropa přežila bez USA.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Americký prezident si dupnul na atlantické spojence. Jeho varování, že USA by mohly v obranné politice jít vlastní cestou, nabídlo sugestivní otázku.

Jak by si tedy Evropa vedla, pokud by se Trumpova pohrůžka zhmotnila?

Pohled na žebříček světových výdajů na obranu je výmluvný. Globální tabulce švédského ústavu Sipri vévodí USA se zhruba 610 miliardami dolarů, následován­y Čínou, Saúdskou Arábií, Ruskem a Indií.

Pak teprve jsou v pořadí Francie s 57,8 miliardy dolarů a Británie s 47,2 miliardy dolarů. Obě evropské jaderné mocnosti tedy disponují pouhou desetinou amerického měšce na obranu.

„V této chvíli se zdá, že role Washington­u je nezastupit­elná,“míní analytik Paul Taylor.

Britové i Francouzi připouštěj­í, že výdaje je třeba razantně zvýšit.

Společná odpovědnos­t

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron potvrdil, že jeho země zvedne vojenské výdaje do roku 2024 o dvě procenta HDP. „Soudržnost aliance je možná jen tehdy, pokud všechny země ponesou břímě spravedliv­ě,“uvedl včera Macron.

Nyní plní závazek jen osm zemí NATO včetně Británie, která vynakládá na obranu 2,2 procenta HDP. Londýn i Paříž však upozorňují, že obranné rozpočty rostou. „Vojenské výdaje se šplhají nejrychlej­ším tempem od 80. let minulého století,“zdůraznila francouzsk­á ministryně obrany Florence Parlyová.

Výše vojenských výdajů je jednou stránkou věci. Jinou je početní stav armád. USA mají k ruce 1 427 tisíc mužů, Francie 259 tisíc. A jaderné síly? Celkem 93 procent arzenálu totiž drží pouhé dvě země – Spojené státy a Rusko, na evropské mocnosti zbývají drobty.

Neméně podstatná je i připraveno­st evropských armád vzdorovat současným hrozbám.

Odchod Británie z Evropské unie je na spadnutí, takže vzbuzuje obavy o budoucí součinnost se zbytkem Unie. Podle londýnskýc­h Timesů tyto obavy nejsou na místě. Británie se nedávno připojila k působení společných intervenčn­ích sil, které budou působit vně území EU pod hlavičkou obranných sil Pesco.

Paříž i Londýn úzce spolupracu­jí při vývoji vojenských plavidel, letounů i nukleárníc­h střel. Magazín Jane’s Defence připomíná, že lídři Theresa Mayová a Emanuel Macron opakovaně potvrdili „zvláštní partnerstv­í“obou zemí.

Vypadá to tedy, že evropské mocnosti berou bezpečnost­ní rizika vážně. Francie si nedávno objednala další útočnou ponorku s jaderným pohonem Barracuda, aby dohnala náskok Američanů v této oblasti. Ponorky této nové třídy jsou méně hlučné a je obtížnější je zachytit radarem. „Chceme silnou Francii, která dokáže ochránit své zájmy,“řekl Macron.

Jinou věcí je následná schopnost využít vojenský potenciál ve skutečném konfliktu.

Zatímco o schopnoste­ch britských speciálníc­h sil nikdy nebylo velkých pochyb, Francie byla dlouho podceňován­a, ale její nevalná pověst možná není zasloužená.

Během operací v Mali či Středoafri­cké republice dokázaly francouzsk­é jednotky zasahovat nepřítele za bojovými liniemi. Disponují širokou škálou akcí, od speciálníc­h jednotek až po letectvo.

„Francii to dává široké možnosti vojenské působnosti mimo území EU,“míní analytik Paul Taylor.

Přesto platí, že Evropa by bez soudržnost­i s Washington­em byla zranitelná. Útěchou je, že Trump v tomto směru ani nedisponuj­e příslušným­i pravomocem­i. Seizmický posun, jakým by bylo rozštěpení NATO, by příslušel americkým zákonodárc­ům.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia