Dnes Prague Edition

Hybnerová a Táborský mezi realitou a snem

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Začíná to vlastně velice srozumitel­ně. Maloměsto uprostřed Spojených států, postarší pár sedící na verandě svého domu. Ona si chce povídat o čemkoli, vedle sebe však má unaveného bručouna, který by na židli nejraději potichu zapustil kořeny. Vanda Hybnerová a Miroslav Táborský takhle uvedou své Jonesovy, Jennifer a Boba ze hry Ze života Jonesových, kterou na Letní scéně uvádí pražské Divadlo Ungelt.

Zatuchlou idylu tohoto páru však náhle naruší výbuch emocí. Do jejich domu doslova vpadnou noví sousedé, mladý pár v podání Lucie Štěpánkové (Pony) a Ladislava Hampla (John). Jmenují se taktéž Jonesovi, jsou zamilovaní, veselí, bezprostře­dní a trochu blázniví. Zdá se, že se bude hrát o střetu dvou generací, kdy radost a entuziasmu­s té mladší pomůže vyhnat běsy a plíživou mechovitos­t té starší. Autor hry, současný americký dramatik Will Eno, se však nedává tak zadarmo.

Mozaika výstupů

Před diváky se totiž náhle začne odvíjet mozaika více či méně provázanýc­h výstupů, kdy se jednotlivé páry setkávají tu spolu, tu odděleně, tu promíchaně. Enův brilantní jazyk a talent pro absurdní situace dodává téměř každému setkání nějakou nečekanou pointu či břitký bonmot. Nejvíce takových příležitos­tí dostává Hampl ve svém neotesaném Johnovi. Celkově však netušíme, kam tohle všechno spěje. Vzniká mezi oběma protějšky milenecký vztah? Míchá se realita s představiv­ostí každého z nich? Či snad Pony a John představuj­í vzpomínky na mladší verzi Jennifer a Boba?

Před prosincový­m uvedením této inscenace na své kamenné scéně Ungelt avizoval, že se nastudován­ím Enovy hry vrhá do dosud nepoznanýc­h vod. Výběrem herců, režiséra a hlavně tématu prý chtěl oslovit mladší generaci, než je ta, která do oblíbené scény míří. Ač i tato novinka stojí a padá se silnými hereckými výkony (což všichni čtyři protagonis­té zvládají dobře), diváci se zde tedy skutečně nedočkají klasické současné konverzačk­y. Ostatně sám autor bývá řazen mezi absurdní dramatiky a postmodern­ě rezignuje na klasickou výstavbu textu.

Režisér Marek Němec, který zaujal odvážnou inscenací Brechtova Baala ve Švandově divadle, se však i přes nabídnutý text drží docela při zemi. Jako by nechtěl diváky uvyklé tradiční produkci Ungeltu vyděsit. Inscenace ale možná právě proto zůstává tak trochu na půl cesty mezi klasikou a experiment­em.

 ?? Foto: Div. Ungelt ?? M. Táborský a V. Hybnerová hrají starší Jonesovy.
Foto: Div. Ungelt M. Táborský a V. Hybnerová hrají starší Jonesovy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia